ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
Αθήνα, 11/2/2020
Αρ. Πρωτ.: 57
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Σχετικά με την «εργαλειοποίηση» των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου      και την θεσμική θωράκιση της θέσης των Διευθυντών του ΥΠ.ΠΟ.Α.
 
Με έκπληξη διαβάσαμε το Δελτίο Τύπου ΥΠ.ΠΟ.Α. της 7ης Φεβρουαρίου 2020, με το οποίο η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού απαντά ευθέως –ακόμα και αν δεν το κατονομάζει- στο από 6/2/2020 Δελτίο Τύπου του Σ.Ε.Α. «Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων για την χωρίς καμία αιτιολογία παύση του συναδέλφου Γιώργου Σκιαδαρέση από τα καθήκοντά του ως α/α στην Εφορεία Πόλης Θεσσαλονίκης». Στο Δελτίο Τύπου του ΥΠ.ΠΟ.Α. επιχειρείται ανεπιτυχώς να αποσυνδεθεί η απομάκρυνση του συναδέλφου από την θέση του αναπληρωτή προϊσταμένου της  ΕΦ.Α.ΠΟ.Θ. από την άποψη που εξέφρασε, μέσω της εισήγησης της Υπηρεσίας, σχετικά με την παραμονή κατά χώραν των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου. Η σύνδεση είναι προφανής σε όλους τους συναδέλφους, την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών και κάθε προσπάθεια συσκότισής της έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Στο ίδιο Δελτίο Τύπου η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. επιχειρεί για μια ακόμα φορά να υποβαθμίσει την καθολική σχεδόν αντίδραση στην αναπομπή της Υπουργικής Απόφασης διατήρησης insitu των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου στο ΚΑΣ και στην αναμενόμενη ακόμα (1,5 μήνα μετά!) νέα Υ.Α. απόσπασης και επανατοποθέτησης, σε μια πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της πρώην και της νυν κυβέρνησης. Υπενθυμίζουμε στην κα Υπουργό ότι η διατήρηση του μοναδικού μνημειακού συνόλου της βυζαντινής Θεσσαλονίκης υπήρξε διαχρονικό (από το 2013) αίτημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, του συνόλου σχεδόν της Επιστημονικής Κοινότητας και φορέων της Πόλης ανεξαρτήτως υπουργών, κυβερνήσεων και άλλων παραγόντων. Το αίτημα αυτό έχει υπερβεί ήδη τα όρια της ελληνικής επικράτειας και απασχολεί πλέον διεθνείς φορείς και οργανισμούς. Κάθε προσπάθεια ταύτισης της ενεργούς υπεράσπισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της τήρησης των Διεθνών Συμβάσεων για την προστασία της με την τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης ευτελίζει την ίδια την υποχρέωση προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και δεν θα έπρεπε να έχει καμία θέση στο ΥΠ.ΠΟ.Α.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει σθεναρά υπερασπιστεί την ανάγκη θωράκισης της θεσμικής θέσης των Διευθυντών του ΥΠ.ΠΟ.Α. ώστε αυτοί ανεπηρέαστοι από τη βούληση της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας να δρουν με μόνο γνώμονα την υπεράσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την τήρηση των Νόμων. Υπενθυμίζουμε ότι ο Σ.Ε.Α. είχε άμεσα αντιδράσει και εκδώσει ανακοίνωση ενάντια στην αιφνιδιαστική απομάκρυνση του τότε αναπληρωτή Διευθυντή της ΕΦ.Α.ΠΟ.Θ. κου Κανονίδη στις 23/6/2017 από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου με πρόσχημα την καθυστέρηση των εργασιών στο Μετρό Θεσσαλονίκης(συνημμένη).Το ακόλουθο απόσπασμα της από 23/6/2017 ανακοίνωσης Σ.Ε.Α. παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο: «Η σημερινή εξέλιξη επιβεβαιώνει την πάγια θέση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων πως η κατ’ ανάθεση εκτέλεση χρεών προϊσταμένου με Υπουργικές Αποφάσεις, χωρίς να έχει προηγηθεί η κατά νόμον κρίση από τα αρμόδια όργανα της Διοίκησης, δημιουργεί απαράδεκτες και επιζήμιες στρεβλώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας να διορίζει και να παύει κατά τα το δοκούν πρόσωπα που υπηρετούν σε διευθυντικές θέσεις». Αναμένουμε από την σημερινή ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. αλλά και την κυβέρνηση, η οποία είχε σε κάθε τόνο διακηρύξει προεκλογικά την υπεράσπιση της αξιοκρατίας, αν θα εφαρμόσει επιτέλους τις νόμιμες διαδικασίες και θα ικανοποιήσει το διαχρονικό αίτημα του Σ.Ε.Α. για δίκαιες κρίσεις, το οποίο απέτυχαν να υλοποιήσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ή αν θα ακολουθήσει όπως φαίνεται, την βολική πρακτική της τοποθέτησης/μετακίνησης με Υπουργικές Αποφάσεις. 
Σε κάθε περίπτωση το Σύλλογος θα εξακολουθήσει να αντιτίθεται σε αντίστοιχες ενέργειες και θα υπερασπίζεται το δικαίωμα κάθε Διευθυντή, Τμηματάρχη ή υπαλλήλου να ασκεί ανεπηρέαστος το καθήκον του.

https://www.sea.org.gr/details.php?id=656