ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 
 
Αθήνα, 6/2/2020
Αρ. Πρωτ.: 51
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων για την χωρίς καμία αιτιολογία παύση του συναδέλφου Γιώργου Σκιαδαρέση από τα καθήκοντά του ως α/α στην Εφορεία Πόλης Θεσσαλονίκης
 
 
Πιστή στις αυταρχικές, ρεβανσιστικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της, η Υπουργός Πολιτισμού Στυλιανή Μενδώνη έπαυσε σήμερα στις 7.00 π.μ. τον συνάδελφο Γιώργο Σκιαδαρέση από τα καθήκοντα αναπληρωτή προϊσταμένου που ασκούσε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης (ΕΦΑΠΟΘ).
Όπως είναι γνωστό, ο άξιος συνάδελφός μας Γιώργος Σκιαδαρέσης είχε εισηγηθεί εκ μέρους της ΕΦΑΠΟΘ αρνητικά στην απόσπαση και καταστροφή του μοναδικής σπουδαιότητας μνημειακού συνόλου της οδού Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΚΑΣ για το ζήτημα αυτό. Με παρρησία και υψηλό αίσθημα επιστημονικής και υπηρεσιακής ευθύνης, αντιστάθηκε σθεναρά στις πιέσεις που δεχόταν όλη την προηγούμενη περίοδο, επιμένοντας απαρέγκλιτα στην τήρηση και εφαρμογή του Αρχαιολογικού Νόμου.
 
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ δείχνουν, για ακόμα μία φορά, το αυταρχικό τους πρόσωπο, τιμωρώντας τον αναπληρωτή προϊστάμενο της ΕΦΑ Πόλης Θεσσαλονίκης που υπερασπίστηκε την κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου.
Δεν περιμέναμε βέβαια τίποτε άλλο από μία υπουργό που έχει κατά καιρούς θέσει τις κομματικές επιλογές τηςκαι την υπεράσπιση συμφερόντων πάνω από την προστασία των μνημείων. Από μια υπουργό που ενώ έφερε εκ νέου, εσπευσμένα και εκβιαστικά, στο ΚΑΣ ένα θέμα για το οποίο είχε δρομολογηθεί η προσφορότερη λύση, τώρα, ενάμιση μήνα μετά δεν έχει καν υπογράψει την σχετική Υπουργική Απόφαση.
 
Δυστυχώς επαληθεύονται για άλλη μια φορά όσα ως Σύλλογος είχαμε καταγγείλει και παλαιότερα (2016) πως η κ. Μενδώνη «έχει πρωταγωνιστική συμβολή στις μελανότερες σελίδες της ιστορίας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας». Το ΥΠΠΟΑ ξαναβιώνει δυστυχώς τις αυταρχικές πρακτικές που όλοι/ες είχαμε καταδικάσει στο παρελθόν.
 
Η κίνηση αυτή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ αποδεικνύει, ωστόσο, ταυτόχρονα και τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει με την πολιτική επιλογή της, που έχει ξεσηκώσει σύσσωμη την επιστημονική κοινότητα και τους ενεργούς πολίτες της χώρας. Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν πως με εκδικητικές πρακτικές θα κάμψουν το φρόνημα των μαχόμενων αρχαιολόγων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, θα φιμώσουν τον επιστημονικό λόγο ή θα τρομοκρατήσουν όσους αντιστέκονται στις αυθαίρετες και καταστρεπτικές επιλογές τους.
Στεκόμαστε στο πλάι όλων των συναδέλφων που διώκονται για την άσκηση των καθηκόντων τους στην προστασία των μνημείων. Η συγκεκριμένη κίνηση παύσης και  τοποθέτησης προϊσταμένου  δια της Υπουργού καθιστά επιτακτικότερο το θέμα των κρίσεων, ώστε οι προϊστάμενοι να μην είναι έρμαια κάθε πολιτικής ηγεσίας.