Aθήνα, 5-6-2018
Αρ. Πρωτ.:157
 
 
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα φαινόμενα αυταρχισμού που δυστυχώς παρατηρούνται εδώ και καιρό σε πολλές Υπηρεσίες και, δυστυχώς, συνεχίζονται, παρά τις προσπάθειες και τη συμβολή του Συλλόγου μας για την αντιμετώπισή τους.
Ο ΣΕΑ εκτιμά ότι η εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών μπορεί να βασιστεί μόνο στην καλή συνεργασία, στον αλληλοσεβασμό όλων των εργαζομένων και στη δημοκρατική λειτουργία τους. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες υποστελέχωσης και εντατικοποίησης της εργασίας μας, χωρίς τη δημοκρατική λειτουργία των υπηρεσιών, την έμπρακτη αλληλοεκτίμηση, το πνεύμα ομαδικότητας, και την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των συναδέλφων, μόνο δυσλειτουργίες μπορούν να δημιουργηθούν, που στο τέλος αποβαίνουν εις βάρος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και στέκονται εμπόδιο στην πρόοδο της δουλειάς μας.
Φαινόμενα αυταρχισμού που φτάνουν έως τη σωματική βία κατά υπαλλήλου αλλά και κάθε άλλο παρόμοιο, που εκφεύγει της ευπρέπειας και εκείνης της συμπεριφοράς που καθιστά τον υπάλληλο -πόσο μάλλον τον προϊστάμενο- άξιο της κοινής εμπιστοσύνης, οφείλουν να αντιμετωπίζονται άμεσα από την διοικητική ιεραρχία του Υπουργείου με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων και όχι να εμπεδώνονται ως «κανονικότητα» στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.
 
Παράλληλα, φαινόμενα όπως ο λεκτικός προπηλακισμός και η δημιουργία εντάσεων, η απαξίωση του έργου και της προσωπικότητας των εργαζόμενων, οφείλουν να διερευνώνται και να θεραπεύονται άμεσα από τη διοικητική ιεραρχία, ώστε να σταματούν και όχι να εξελίσσονται. Είναι προφανές ότι οι προφορικές «συστάσεις» δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης, ειδικά όταν υπάρχουν συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες καταγγελίες εργαζομένων.
 
Γενικότερα θεωρούμε ότι βασικό χαρακτηριστικό μιας χρηστής Διοίκησης, είναι η αποφυγή κάθε πράξης που διολισθαίνει στον αυταρχισμό. Η λειτουργία αυτή είναι απαραίτητο να διαφυλαχθεί τόσο από τους προϊστάμενους και υφιστάμενους, όσο και από την διοικητική ιεραρχία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
 
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητά, για άλλη μία φορά, να διερευνηθούν από την Διοίκηση του Υπουργείου, οι υποθέσεις, για τις οποίες υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες και δηλώνει ότι θα σταθεί απέναντι σε φαινόμενα αυταρχισμού από όποιον κι αν προέρχονται.
 
 
         
                  Η Πρόεδρος                                               Ο Γενικός Γραμματέας 
             
                      Σταματία Μαρκέτου                                         Θεμιστοκλής Βάκουλης