Αθήνα, 19 Μαρτίου 2018
Αρ. πρωτ. 66     
 
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταγγέλλει τη σύλληψη της προέδρου και του αντιπροέδρου του ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης με τη διαδικασία του αυτόφωρου, επειδή υπέγραφαν ομόφωνο ψήφισμα του ΔΣ του συλλόγου ενάντια στην απόλυση εγκύου από ιδιωτική εταιρία. Η αυτόφωρη διαδικασία ξεκίνησε με εντολή εισαγγελέα μετά από μήνυση που κατάθεσε ο ιδιοκτήτης της ιδιωτικής εταιρίας.

Πέρα από την απαράδεκτη στάση του ιδιοκτήτη της εν λόγω εταιρίας απέναντι στους εργαζόμενους και σε εκλεγμένους συνδικαλιστές που εξέφρασαν την ταξική τους αλληλεγγύη, σοβαρές ευθύνες έχει και η δικαιοσύνη αλλά και η αστυνομία. Η εκκίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας από τον εισαγγελέα ενάντια σε εκλεγμένους συνδικαλιστές επειδή εκδόθηκε μια καταγγελία από συνδικαλιστικό όργανο γεννάει ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά της. Η σπουδή της αστυνομίας και τα επιλεκτικά της αντανακλαστικά να εκτελέσει τάχιστα την εντολή στα πλαίσια του αυτοφώρου, επίσης. Σοβαρότατες είναι οι ευθύνες της Κυβέρνησης, η οποία όχι μόνο διατηρεί το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο αλλά το διευρύνει κιόλας. Συνεχίζοντας το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, περνώντας νέους αντιδραστικούς νόμους όχι μόνο ενθαρρύνει αλλά προκαλεί φαινόμενα σαν το παραπάνω.

Δηλώνουμε αλληλέγγυοι στους εκλεγμένους συναδέλφους μας που διώκονται αναίτια. Διακηρύσσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι και αυτή η προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων θα πέσει στο κενό. Τα δημοκρατικά συνδικαλιστικά μας δικαιώματα δεν τα διαπραγματευόμαστε. Καλούμε τους συναδέλφους μας να αντιτάξουν τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα απέναντι στον αντιλαϊκό – αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης.