Τοπικό Παράρτημα Θεσσαλίας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

 


Λάρισα 3/11/2017
 


Με βαθύ πόνο, η αρχαιολογική μας οικογένεια αποχαιρέτησε την αγαπημένη συνάδελφο Καλλιόπη Αλματζή, την Πόπη μας, που έφυγε τόσο πρόωρα και απροσδόκητα από τη ζωή, στα 49 της χρόνια, το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017.
 
Η Πόπη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μελίκη της Βέροιας και σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μαζί με τη δίδυμη πολυαγαπημένη της αδελφή, Νανά. Παρότι τα φοιτητικά της χρόνια σημαδεύτηκαν από την ταυτόχρονη απώλεια των γονιών της, στάθηκε δυνατή και προχώρησε. Μετά την απόκτηση του πτυχίου της, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Προϊστορική Αρχαιολογία, με την καθοδήγηση του καθηγητή Γ. Χ. Χουρμουζιάδη, τις οποίες ολοκλήρωσε με άριστα. Παράλληλα συμμετείχε ερευνητικά στις ανασκαφές της «Τούμπας» Θεσσαλονίκης και «Αρκαδικού» Δράμας αλλά και στην ανασκαφική και μελετητική ομάδα του «Δισπηλιού» Καστοριάς, της οποίας εξακολουθούσε να είναι ενεργό μέλος. Από το 1991 μέχρι το 2006 εργάστηκε ως έκτακτη αρχαιολόγος σε πάρα πολλές σημαντικές ανασκαφές του Υπουργείου Πολιτισμού, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως στην Καβάλα, στη Δράμα, στην Άρτα, στη Λευκάδα και τέλος στη Μαγνησία, αφήνοντας παντού τις ίδιες άριστες εντυπώσεις για το απαράμιλλο ήθος, την εργατικότητα και επιστημονική της αρτιότητα. Άοκνη αρχαιολόγος πεδίου, στάθηκε πάντα δίπλα στο συντηρητή, στο σχεδιαστή, στον απλό εργάτη της ανασκαφής και αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους συναδέλφους της.
 
Από το 2006 και μετά εντάχθηκε πλέον στο μόνιμο δυναμικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και έκτοτε υπήρξε ένα από τα πιο αξιόλογα στελέχη της. Συνεπής πάντα στις υπηρεσιακές της υποχρεώσεις , συνεργάσιμη και διαλεκτική, διαθέσιμη να μάθει αλλά και να μεταδώσει τη γνώση της, ανέλαβε με υπευθυνότητα και δυναμισμό αρμοδιότητες στις πλούσιες σε αρχαιότητες περιοχή της λίμνης Κάρλας και των Φερών. Ως επιβλέπουσα αρχαιολόγος μεγάλων έργων ΕΣΠΑ που εκτελέστηκαν στην περιοχή, τα χειρίστηκε με αποτελεσματικότητα και διεξήγαγε υποδειγματικά τις ανασκαφικές έρευνες που προέκυψαν στην πορεία τους.
 
Το ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον της Πόπης Αλματζή για την προϊστορία απέδωσε μια εξαιρετική εργογραφία, που μας αφήνει σαν κληρονομιά. Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει, πέρα από το μεταπτυχιακό της και τις δημοσιευμένες εργασίες της σχετικά με την αλιεία στην προϊστορική περίοδο, πολλές άλλες δημοσιεύσεις για σημαντικά νέα ευρήματα της νεολιθικής περιόδου, της Εποχής Χαλκού και της Εποχής του Σιδήρου από την περιοχή της Μαγνησίας, όπου δραστηριοποιήθηκε. Εκτός αυτών όμως ασχολήθηκε και με τη μελέτη αρχαιολογικού υλικού και άλλων περιόδων από τις σωστικές ανασκαφές της Εφορείας σε άλλες περιοχές, στις οποίες είχε επίσης εργαστεί.
 
Η Πόπη, έχοντας γίνει μόνιμη κάτοικος του Βόλου, γνώρισε εδώ τον αγαπημένο της σύζυγο Σταμάτη και αφοσιώθηκε στη δημιουργία της οικογένειάς της, φέρνοντας στο κόσμο τα τρία παιδιά τους. Δυστυχώς όμως, το τελευταίο διάστημα ήρθε αντιμέτωπη με την κακή της τύχη, με αποτέλεσμα να κοπεί πρόωρα το νήμα της ζωής της. Και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, όπως και σε όλη της τη ζωή, η Πόπη επέδειξε απαράμιλλο ψυχικό σθένος και αξιοπρέπεια.
 
Όλοι εμείς οι συνάδελφοί της εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράσταση μας στην οικογένεια της και την αποχαιρετάμε, κρατώντας με αγάπη στο νου και την καρδιά μας τη γλυκομίλητη, ευγενική, σεμνή, καλοπροαίρετη, αυθόρμητη και όμορφη παρουσία της, την Πόπη που γνωρίσαμε.
 
 
Η Πρόεδρος                Ο Γραμματέας                       Η Ταμίας
Ασημίνα Τσιάκα          Γεώργιος Κολομπότσιος        Ευαγγελία Σταμέλου