ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, 6937075765, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
            
 
                                                                                                         Αθήνα, 13/9/2017
                                                                                                            
                                                                                                 
                                                                                                Προς
                                                                                                τα μέλη του ΣΕΑ
 
 
ΑΝΑΒΟΛΗ  ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΟΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΑΓ. ΚΟΣΜΑ»
 
Αγαπητοί συνάδελφοι, 
 
Σας γνωρίζουμε ότι αναβάλλεται προς το παρόν η προγραμματισμένη για σήμερα, 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 4:30 μμ., κινητοποίηση του ΣΕΑ εν όψει της συζήτησης του θέματος «Έγκριση ή μη του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά» λόγω αιφνίδιας αναβολής της έκτακτης συνεδρίας του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. 
 
Γίνεται φανερό το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι εμπνευστές του σχεδίου να προχωρήσουν οι διαδικασίες έγκρισης των σχεδίων για το «Ελληνικό», χωρίς να ακολουθηθούν οι προβλέψεις του Αρχαιολογικού Νόμου. Είναι επίσης προφανές ότι οι όποιες «καθυστερήσεις» βαρύνουν αυτούς οι οποίοι προσπαθούν να παρακάμψουν κάθε νόμιμη διαδικασία. Η μόνη εφικτή λύση για να προχωρήσουν οι διαδικασίες έγκρισης είναι να συμπεριληφθεί άμεσα σε ημερήσια διάταξη του ΚΑΣ η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου στις περιοχές Αγίου Κοσμά, Ελληνικού, Αλίμου, όπως επιβάλλει ο νόμος, πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης για την έγκριση του ΣΟΑ.
 
Ο ΣΕΑ, έχοντας έγκαιρα και με σαφήνεια εκθέσει τις τεκμηριωμένες απόψεις του, που εδράζονται στην εφαρμογή των κείμενων διατάξεων και την ανάγκη ισότιμης αντιμετώπισης πολιτών και δυνάμει επενδυτών, παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί το ζήτημα εκ του σύνεγγυς.