ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, 6937075765, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr

 

 

Αθήνα, 14/1/2016

Αρ. Πρωτ.: 28

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σαν να μην πέρασε μια μέρα, συνεχίζεται η εκποίηση δημόσιας περιουσίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και ο παραγκωνισμός της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας


Με λύπη και οργή διαπιστώνουμε ότι όχι μόνο παραμένει ανέπαφο όλο το μνημονιακό νομικό πλαίσιο που προβλέπει “ειδικές ρυθμίσεις” για τους κάθε λογής “επενδυτές”, αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζει ανενόχλητο το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι σε αυτήν περιλαμβάνονται αρχαιολογικοί χώροι και περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε το προχώρημα της “επένδυσης” στον Αστέρα Βουλιαγμένης: δηλαδή της εκποίησης μιας ολόκληρης χερσονήσου με παρθένο περιβάλλον και τον εξαιρετικής σημασίας ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα και μέρους του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου στο Καβούρι. Όσο κι αν ο νέος Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ισχυρίζεται ότι το νέο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) θα προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το θέμα δεν είναι τόσο απλό.

Αφενός, γιατί η ουσία της απόφασης αυτής είναι να μην τσιμεντοποιηθεί η χερσόνησος (και όχι να τσιμεντοποιηθεί λιγότερο, όπως λένε ότι προβλέπουν στο νέο ΕΣΧΑΔΑ) και αφετέρου γιατί δεν νοείται προστασία μνημείου (όπως είναι η συνταγματική επιταγή) όταν αυτό βρίσκεται μέσα σε ιδιωτική έκταση.

Δυστυχώς, τόσο για το ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα, όσο και για άλλα μνημεία (βλ. ζώνη ΟΛΠ, Αφάντου κλπ), ισχύουν στο ακέραιο όσα γράφαμε στις 4/4/2013, πριν ψηφιστεί ο αναπτυξιακός νόμος της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου: “Πράγματι ο ναός του Απόλλωνος Ζωστήρος, που βρίσκεται εντός της έκτασης του Αστέρα Βουλιαγμένης, εξαιρείται από την εκποίηση που επιχειρεί το ΤΑΙΠΕΔ. Όμως, τι ισχύει για τον περιβάλλοντα χώρο του; Υφίσταται «προστασία» μνημείου, όταν οι όροι χρήσης και δόμησης στον περιβάλλοντα χώρο, που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του μνημείου, μπορούν να διαμορφωθούν κατά το δοκούν από τον όποιο επενδυτή; Υπάρχει «ανάδειξη» σε έναν ναό, που βρίσκεται εντός ιδιωτικής έκτασης και στον οποίο δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στους επισκέπτες που δεν θέλουν να πληρώσουν εισιτήριο στον ιδιώτη; Τι σημαίνει τελικά στις μέρες μας «δημόσια περιουσία», όταν ολόκληρη η έκταση του Αστέρα, με τον αιγιαλό, την παραλία, τον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου, και ένα από τα ελάχιστα άκτιστα σημεία του παραλιακού μετώπου της Αττικής, εκποιείται σε ιδιώτες;”

Όχι μόνο όλα αυτά δεν έχουν αλλάξει, αλλά επιπλέον η κυβέρνηση έρχεται ολοκληρώσει την παράκαμψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σπεύδοντας να υλοποιήσει εκείνη το νόμο 4146/2013 (ΦΕΚ Α΄ 90/18.04.2013) «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις», που περνά την αρμοδιότητα για την τύχη των αρχαιοτήτων (και του περιβάλλοντα χώρου τους) που βρίσκονται εντός μεγάλων επενδύσεων στους Υπουργούς Ανάπτυξης & Πολιτισμού. Αυτοί θα μπορούν πλέον να γνωμοδοτούν «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης» (παρ. β άρθρου 5) και, άρα, κατά παράβαση και της αρχαιολογικής νομοθεσίας, καθώς και να ιδρύσουν το «Τμήμα Αρχαιολογικών Αδειών» στο Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο δεν είχε τολμήσει να ενεργοποιήσει ούτε η ίδια η κυβέρνηση που το ψήφισε! Με την απόφαση ΑΔΑ: 744Π4653Ο7-Η22 ο Υπουργός Γιώργος Σταθάκης απευθύνει πρόσκληση σε υπαλλήλους του Δημοσίου που ενδιαφέρονται να εργαστούν το παραπάνω Τμήμα της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, μεταξύ αυτών. Μάλιστα, μεταξύ των προσφερόμενων θέσεων περιλαμβάνονται και έξι θέσεις αρχαιολόγων.

Τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, οι δημόσιες εκτάσεις, τα δάση, ο αιγιαλός και το τοπίο είναι δημόσια αγαθά, που προστατεύονται από το άρθρο 24 του Συντάγματος. Τα μνημεία και ο περιβάλλων χώρος τους αποτελούν μια αδιάσπαστη ενότητα και είναι αναγκαίο να προστατεύονται από κοινού.


Απαιτούμε:

 

  • Να αποσυρθεί ο νόμος 4146/2013 (ΦΕΚ Α΄ 90/18.04.2013)

  • Να μην ιδρυθεί το «Τμήμα Αρχαιολογικών Αδειών» στο Υπουργείο Ανάπτυξης και να παγώσει η προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων σε αυτό (βλ. Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για κάλυψη οργανικών θέσεων της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με Μετατάξεις Μεταφορές/ 10 Δεκεμβρίου 2015)

  • Να σταματήσει η εκποίηση της δημόσιας έκτασης στον Αστέρα Βουλιαγμένης από το ΤΑΙΠΕΔ, όπως έχει ζητηθεί και από τους όμορους Δήμους.

  • Να μεριμνήσει το ΥΠΠΟ, ώστε να αναδειχθεί ο ναός και να διαμορφωθεί ελεύθερη πρόσβαση στο μνημείο για όλους τους επισκέπτες.

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ