ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, 6937075765, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr

 

Αθήνα, 8/12/2015

Αρ. Πρωτ.: 481

 

 

Ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΑ

για την μη έκδοση των 5 φοιτητών στην Ιταλία και την παύση κάθε δίωξης τους

 

Τα ξημερώματα της Πέμπτης 12 Νοεμβρίου η ελληνική αστυνομία εισβάλει στα σπίτια 5 φοιτητών στην Αγία Παρασκευή δυνάμει του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης που εξέδωσε η εισαγγελική αρχή του Μιλάνου, με το οποίο ζητά την σύλληψη και την έκδοση τους στην Ιταλία.

Την 1/5/2015 κατά την διάρκεια πολυήμερου ταξιδιού τους στο Μιλάνο οι 5 φοιτητές συμμετείχαν στην διαδήλωση της εργατικής Πρωτομαγιάς, που είχε ως σημείο αιχμής την εναντίωση στη διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης Expo 2015, η οποία διεξάγονταν εκείνες τις μέρες στην πόλη, και η οποία δημιουργούσε ένα ασφυκτικό οικονομικό και κοινωνικό κλίμα εις βάρος των κατώτατων κοινωνικών στρωμάτων του Μιλάνου. Έξι μήνες μετά οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές του Μιλάνου προχωράνε στην δίωξη 10 διαδηλωτών σε Ιταλία και Ελλάδα σχετικά με την απεργία της Πρωτομαγιάς.

Είναι η πρώτη φορά απ’ όταν θεσπίστηκε το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης που ζητείται έκδοση πολιτών από ένα κράτος της ΕΕ σε ένα άλλο, για λόγους που ανάγονται στην πολιτική τους δράση. Γίνεται φανερό ότι έχουμε μπροστά μας μια πρωτοφανή και εξαιρετικά ανησυχητική προσπάθεια ποινικοποίησης της ελεύθερης έκφρασης, της πολιτικής δραστηριότητας και της διεθνιστικής αλληλεγγύης.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να απορριφθεί η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ

του ιταλικού κράτους για έκδοση των 5 φοιτητών.

Να παύσει τώρα κάθε δίωξη.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ