ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 21032522146937075765E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr

                                                                                                                                                                                                                                                   Αθήνα, 24/6/2015
Αρ. Πρωτ.: 275

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

Δικαίωση για τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων αποτελεί το συμπέρασμα της χθεσινής σύσκεψης μεταξύ του Αναπληρωτή Υπουργού πολιτισμού, κ. Ν. Ξυδάκη, του Αναπληρωτή Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρ. Σπίρτζη, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Γ. Μπουτάρη, και της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέως Πολιτισμού, κ. Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη σχετικά με τις αρχαιότητες στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης. Οι μετέχοντες στη σύσκεψη, αρμόδιοι εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων μερών, συνέκλιναν στην άποψη της διατήρησης και ανάδειξης του μνημειακού συνόλου αποσυνδέοντας το από την κατασκευή του μετρό.

Από τη στιγμή που αποκαλύφθηκαν οι αρχαιότητες στο σταθμό Βενιζέλου, ο ΣΕΑ ανταποκρινόμενος στο θεσμικό, συνδικαλιστικό και επιστημονικό του ρόλο, ανέλαβε αμέσως δράση για τη διατήρηση, ανάδειξη και ουσιαστική ενσωμάτωση των σημαντικών ευρημάτων στον ιστό της σύγχρονης πόλης, σύμφωνα με ό,τι ισχύει διεθνώς για την προστασία των μνημείων και με όσα προβλέπονται και από την ελληνική νομοθεσία. Στην κατεύθυνση αυτή συμπορεύτηκε με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, συλλογικότητες και μεμονωμένους πολίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και θεσμικούς φορείς, οι οποίοι αναγνώρισαν επίσης τη σημασία του μνημείου για την πόλη της Θεσσαλονίκης σε συμβολικό, κοινωνικό, αλλά και καθαρά οικονομικό – αναπτυξιακό επίπεδο.

Η διαφαινόμενη συναντίληψη των δύο αρμόδιων Υπουργείων διαμορφώνει τη βάση για μία νέα εκκίνηση για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων και την κατασκευή του μετρό, είναι απαραίτητο όμως να αναληφθούν το συντομότερο και οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για την υλοποίηση των εξαγγελιών τους. Ο ΣΕΑ θα εξακολουθήσει να συμπορεύεται με όλους όσοι δεν αντιμετωπίζουν τα μνημεία ως «τροχοπέδη της ανάπτυξης», αλλά αναγνωρίζουν την ιστορική, κοινωνική και πολιτισμική σημασία τους σε όλες τους τις διαστάσεις.