ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, 6937075765, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr

 

Αθήνα, 27/2/2015

Αρ. Πρωτ.: 133


 

Σχετικά με τη Ζώνη Προστασίας Α΄ του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης


 

Με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε δύο μέρες μόλις πριν από τις εθνικές εκλογές (ΦΕΚ 21/23-1-2015), που μετουσιώνει την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στη συνεδρίαση της 14ης Ιανουαρίου 2015 σε Υπουργική Απόφαση, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ κατάργησε ουσιαστικά την Ζώνη Προστασίας Α΄ του αρχαιολογικού χώρου του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης καταπατώντας ευθέως την αρχαιολογική νομοθεσία (Ν.3028/2002 παρ.2 του άρθρου 13).

Συγκεκριμένα στο άρθρο 8 της παραπάνω Υπουργικής Απόφασης σχετικά με τους όρους χρήσης αναφέρεται ότι "επιτρέπεται η κατασκευή ισόγειων βοηθητικών χώρων για την εξυπηρέτηση των αγροτικών εργασιών έκτασης έως 15 τ.μ., χωρίς υπόγειο, μέγιστου ύψους 3 μ. σε αγροτεμάχια έκτασης 10 στρεμμάτων και άνω, κατόπιν έγκρισης των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ. Η σύνδεσή τους με το έδαφος να μην είναι σταθερή και μόνιμη ώστε σε περίπτωση απομάκρυνσης να ανακτάται το φυσικό έδαφος".

Το σημείο αυτό δεν υπήρχε σε καμία εισήγηση εκ μέρους των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ και εμφανίστηκε ξαφνικά ως πρόταση μέσα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, για να υιοθετηθεί ομόφωνα. Πρόκειται για απροκάλυπτη καταστρατήγηση της Ζώνης Προστασίας Α΄ του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης, που βρίσκεται στην εκλογική περιφέρεια, όπου εκλέγεται ο πρώην Υπουργός. Εντύπωση προκαλεί και η ταχύτητα με την οποία, σε διάστημα λιγότερο από 10 μέρες, αυτή και μόνο η Υπουργική Απόφαση έφτασε να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ (για να αποκτήσει άμεση ισχύ) πριν από τις εκλογές.

Δυστυχώς τέτοιες ενέργειες έχουν πλήξει κατάφωρα το κύρος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και των γνωμοδοτήσεών του και το έχουν μετατρέψει από επιστημονικό συμβούλιο σε όργανο πολιτικών γνωμοδοτήσεων που επιβάλλονται από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες.

Καλούμε την νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να ακυρώσει άμεσα την παραπάνω Απόφαση αναπέμποντάς την εκ νέου στο ΚΑΣ, να εφαρμόσει τη ρητή διατύπωση του Ν. 3028/2002 για να προστατεύσει τα μνημεία και εν γένει την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και κάθε είδους εξυπηρετήσεις, που αμαυρώνουν το ρόλο και το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Παράλληλα, με τη γνώση της συγκεκριμένης περίπτωσης, απαιτούμε να επανεξεταστούν όλες οι γνωμοδοτήσεις των τελευταίων συνεδριάσεων του ΚΑΣ, που με περισσή σπουδή επισπεύθηκαν ενόψει των εθνικών εκλογών του Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζουμε την πάγια θέση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων ότι τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου πρέπει να επιλέγονται ex officio και με αξιοκρατικές διαδικασίες, ενώ ως πρόεδρος πρέπει να ορίζεται ανώτατος δικαστικός λειτουργός (όπως γίνεται και με τα Τοπικά Συμβούλια Μνημείων) και όχι ο εκάστοτε Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού. Με την επαναφορά μάλιστα του αποφασιστικού ρόλου του ΚΑΣ έναντι του σημερινού γνωμοδοτικού, είναι βέβαιο ότι θα αποκατασταθεί το κύρος των αποφάσεών του στη βάση της επιστημονικής δεοντολογίας.

Καλούμε τα μέλη του ΣΕΑ, το σύνολο της αρχαιολογικής και επιστημονικής κοινότητας καθώς και όλους τους πολίτες να πάρουν θέση και να υπογράψουν υπέρ της ακεραιότητας της Ζώνης προστασίας Α του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης στην ηλεκτρονική διεύθυνση:


 

http://www.gopetition.com/petitions/%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CF%89%CE%B4%CF%89%CE%BD%CE%B7%CF%83.html


 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ