Αθήνα, 4/11/2014

Αρ. Πρωτ.: 503

ΠΡΟΣ

Όλα τα μέλη του ΣΕΑ

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, που συνεδρίασε χτες (Δευτέρα 3/11/14), διαπίστωσε για άλλη μια φορά τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα της άρον άρον εφαρμογής του απαράδεκτου νέου Οργανισμού του ΥΠΠΟΑ. Το ΔΣ αποφάσισε να δημοσιοποιεί όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται, όπως το θέμα των ΕΣΠΑ (ήδη σε πολλά έργα απολύονται συμβασιούχοι), των προγραμματικών συμβάσεων (ήδη παραμένουν ανεκτέλεστες λόγω αλλαγής των Υπηρεσιών και των Προϊστάμενων), της εκτέλεσης του τακτικού προϋπολογισμού (φαίνεται ότι έως το τέλος του χρόνου δεν θα μπορέσει να εκταμιευτεί ούτε ευρώ) και του ΠΔΕ, της εξυπηρέτησης των πολιτών (ακόμη και στην κεντρική υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ μόλις χτες ξεκίνησε να λειτουργεί το πρωτόκολλο, ενώ υπάρχουν Εφορείες Αρχαιοτήτων που δεν έχουν καν γραφεία και δεν έχει υπάρξει πρόνοια ώστε να οριστεί έστω μια προσωρινή έδρα για αυτές!).

Ζητάμε από όλους τους συναδέλφους να αποστείλουν στον Σύλλογο συγκεκριμένα παραδείγματα για τα προβλήματα και τη χαώδη κατάσταση που βιώνουν οι Υπηρεσίες και οι πολίτες με τον νέο Οργανισμό, προκειμένου να καταδειχτεί η προχειρότητα και η ανεπάρκεια του νέου οργανωτικού σχήματος και στους πολίτες.

 

Πρώτιστο μέλημα αυτή τη στιγμή αποτελεί το θέμα της τοποθέτησης του προσωπικού. Δυστυχώς, κάθε μέρα αποδεικνύεται ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν, κατά κανένα τρόπο δεν στόχευαν στην καλύτερη λειτουργία της Υπηρεσίας. Αντιθέτως, υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις που συνάδελφοι ζήτησαν με αίτησή τους να μετακινηθούν από αστικά κέντρα σε Υπηρεσίες της περιφέρειας και ούτε καν αυτό δεν έγινε σεβαστό, από την πολιτική ηγεσία που κατά τα άλλα κόπτεται για την "ενίσχυση" των περιφερειακών υπηρεσιών!
Το ΔΣ του ΣΕΑ με συνεχείς παραστάσεις στην πολιτική ηγεσία και τη Διοίκηση του ΥΠΠΟΑ, απαιτεί να γίνουν πράξη με ανακοινοποίηση στο ορθό των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων, τα στοιχειώδη, που ήδη ζητούν οι συνάδελφοι με τις αιτήσεις θεραπείας τους, όπως τα είχαμε διατυπώσει στην παράσταση στην πολιτική ηγεσία στις 29/10:


1.      Σε περίπτωση που συνάδελφοι δεν θέλουν να αποδεχτούν τη θέση ευθύνης που τους ανατίθεται σε άλλο νομό, να παραμείνουν ως απλοί υπάλληλοι στην Εφορεία που επιθυμούν, με ανακοινοποίηση στο ορθό των Υπουργικών Αποφάσεων και με ορθή κατανομή των οργανικών θέσεων.
(Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι η τωρινή ονομαστική τοποθέτηση του προσωπικού σε Υπηρεσίες δεν αντιστοιχεί σε οριστική κατανομή οργανικών θέσεων, η οποία θα ακολουθήσει με επόμενη Υπουργική Απόφαση).
2.      Σε περίπτωση που συνάδελφοι ζητήσουν με αιτήσεις τους να μετακινηθούν αμοιβαία (σε ομοιόβαθμες και ομοειδείς θέσεις), αυτό να γίνει άμεσα, με ανακοινοποίηση στο ορθό των αντίστοιχων Υπουργικών Αποφάσεων (και όχι με τη χρονοβόρα διαδικασία μέσω Υπηρεσιακού Συμβουλίου).
3.      Σε περίπτωση που απλοί υπάλληλοι έχουν τοποθετηθεί σε άλλη Υπηρεσία από αυτήν που έχουν δηλώσει και επιθυμούν, είτε έχουν παραλειφθεί, ζητάμε να ανακοινοποιηθούν στο ορθό οι Υπουργικές Αποφάσεις ώστε να τοποθετηθούν/περιληφθούν στην Υπηρεσία που είχαν ζητήσει να υπηρετούν.


 

Διευκρινίζουμε επίσης τα εξής:

  1. Όσοι -ες συνάδελφοι-ισσες έχουν κάνει αίτηση θεραπείας για την τοποθέτησή τους ή παραίτηση από θέση ευθύνης, και μέχρι να λάβουν απάντηση από το ΥΠΠΟΑ, δεν υποχρεούνται να αναλάβουν υπηρεσία σε νέα Διεύθυνση. Υποχρεούνται όμως να παρίστανται στο ωράριό τους στον τόπο της Διεύθυνσης όπου ήδη υπηρετούν (εξυπακούεται εκτός όσων έχουν άδεια κ.λπ.).

  2. Όσοι-ες συνάδελφοι έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις ευθύνης και ζητούν (με αίτηση θεραπείας) να μετακινηθούν σε άλλη θέση ευθύνης, επίσης δεν είναι υποχρεωμένοι να αναλάβουν υπηρεσία στην Υπηρεσία όπου έχουν τοποθετηθεί προσωρινά με τις υπάρχουσες Υπουργικές Αποφάσεις. Επειδή όμως στην παλιά τους Υπηρεσία πιθανόν να μην υφίσταται πλέον η θέση ευθύνης τους, υπάρχει πιθανότητα να μην εισπράξουν το επίδομα Τμηματάρχη/Διευθυντή για όσο χρόνο θα υπάρχει η εκκρεμότητα και μέχρι να τοποθετηθούν (αν τοποθετηθούν) σε νέα θέση. Σε περίπτωση που δεν θέλουν να χάσουν το επίδομα για το μεταβατικό διάστημα, δέον όπως αναλάβουν υπηρεσία στη νέα τους θέση.

(Εξυπακούεται ότι τα παραπάνω ισχύουν μόνο για τις αιτήσεις θεραπείας. Σε περίπτωση που συνάδελφοι έχουν απευθυνθεί ατομικά στη δικαιοσύνη, οι ενέργειές τους ακολουθούν την τυχόν προσφυγή τους).


 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ