Αθήνα, 20/10/2014
Αρ. Πρωτ.: 476

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ 48ωρης ΑΠΕΡΓΙΑΣ

στις 22 και 23 Οκτωβρίου

 

Συναδέλφισσες-οι,

 

Την Τετάρτη 22/10 και Πέμπτη 23/10 πραγματοποιείται η 48ωρη απεργία που προκήρυξε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με ομόφωνη απόφαση της Συνέλευσής του. Ήδη στην απεργία της 22/10 συμμετέχει και ο Ενιαίος Σύλλογος Αττικής, Στερεάς και Νήσων.

Η απεργία έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για το ΥΠΠΟΑ, τον κλάδο μας και το δημόσιο συνολικά:

 

  1. Η πολιτική ηγεσία επιμένει στην εφαρμογή του απαράδεκτου Οργανισμού συρρίκνωσης του ΥΠΠΟΑ στις 28 Οκτωβρίου, ενώ γνωρίζει τη βλάβη που θα επιφέρει αυτό στην εξυπηρέτηση των πολιτών, στα έργα ΕΣΠΑ και στις σωστικές ανασκαφές.

  2. Δημιουργείται μεγάλο θέμα με τις μετακινήσεις υπαλλήλων, Τμηματαρχών και Διευθυντών.

  3. Το ΥΔΜΗΔ συνεχίζει τη στοχοποίηση των ΙΔΑΧ συναδέλφων, με το Σώμα Ελεγκτών-Επιθεωρητών να στέλνει πορίσματα για την προϋπηρεσία τους στον Εισαγγελέα, όπου ήδη συνάδελφοι άλλων ειδικοτήτων καλούνται να απολογηθούν ως «ύποπτοι»!

  4. Ετοιμάζεται ήδη νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, που θα επιφέρει νέες μειώσεις στους καταρρακωμένους μισθούς μας.

  5. Ετοιμάζεται σχέδιο νόμου που θα καταργεί ή θα περιορίζει τις ειδικές άδειες στο δημόσιο, μεταξύ αυτών και της «επιδημίας».

 

Ήδη την Τετάρτη 22/10 ψηφίζεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα κ.λπ.» στο οποίο το ΥΠΠΟΑ ενσωματώνει τροποποιήσεις και «διορθώσεις» στον Οργανισμό. Από αυτό προκύπτει:

 

  • Η προχειρότητα με την οποία φτιάχτηκε το ΠΔ 104/2014, που ακόμη και πριν την εφαρμογή του χρειάζεται νόμο για να διορθωθεί!

  • Ενσωματώθηκε σε τροπολογία η κατάργηση του μεταπτυχιακού τίτλου ως προϋπόθεση για τους ΠΕ Αρχαιολόγους ειδ. Προϊστορικών Κλασικών και Βυζαντινών-Μεταβυζαντινών, όμως παραμένει ως προϋπόθεση για τον κλάδο ΠΕ Ιστορικών.

  • Δεν ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις του ΣΕΑ για τον κλάδο ΠΕ Αρχαιολόγων, τις οποίες εγκαίρως είχε καταθέσει ο Σύλλογος.

  • Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ καταργεί τη μεταβατική διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 70 του ΠΔ 104/14, σύμφωνα με την οποία, μέχρι να ενεργοποιηθούν οι νέες Υπηρεσίες της ΓΔΑΠΚ θα μπορούσαν να συνεχίσουν να λειτουργούν οι ΕΠΚΑ και οι ΕΒΑ. Ενώ γνωρίζει η πολιτική ηγεσία ότι η επιμονή της για την εφαρμογή του νέου Οργανισμού στις 28 Οκτωβρίου θα έχει ως συνέπεια απίστευτες δυσλειτουργίες, ενώ γνωρίζει ότι άλλα Υπουργεία, με πολύ λιγότερο παραγωγικό έργο και λιγότερες υπηρεσίες στην περιφέρεια, ήδη ζητούν την καθυστέρηση εφαρμογής των Οργανισμών τους, το ΥΠΠΟΑ πρωτοπορεί καταργώντας κάθε μεταβατική διάταξη για την ΓΔΑΠΚ. Εντύπωση προκαλεί, βέβαια, ότι η αντίστοιχη μεταβατική παράγραφος για τις Υπηρεσίες της ΓΔΑΜΤΕ (παρ. 5) δεν καταργείται!

 

Συναδέλφισσες-οι,

Είναι προφανές ότι η επιτυχία της απεργίας θα κρίνει πολλά.

Για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας:

 

  1. Στην Αθήνα την Τετάρτη 22/10 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 10.30 πμ στη Μπουμπουλίνας, παράσταση στην πολιτική ηγεσία και μετά πορεία προς τη Βουλή, όπου θα συζητιέται το σχέδιο νόμου με τις τροποποιήσεις του Οργανισμού. Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη συγκέντρωση στις 11.00πμ στο Λευκό Πύργο.

Μετά από κάλεσμα του ΣΕΑ σήμερα, Δευτέρα 20/10/2014, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία για να υπάρξει συντονισμός.

  1. Οι Τοπικές Επιτροπές παρακαλούνται να διοργανώσουν αντίστοιχες συνεντεύξεις τύπου, όπου να παρουσιαστούν με σαφήνεια οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τις Υπηρεσίες, τους εργαζόμενους και τα μνημεία.

  2. Σημαντικό είναι τις μέρες (είτε μία από τις δύο μέρες) της απεργίας, σε συνεργασία με τα σωματεία εκτάκτων, να σταματήσουν οι εργασίες στα έργα του ΕΣΠΑ και στις σωστικές ανασκαφές σε έργα τρίτων, για να γίνει γνωστό τι θα συμβεί με την εσπευσμένη εφαρμογή του νέου Οργανισμού, ότι τα έργα θα μείνουν στον αέρα και οι συμβασιούχοι συνάδελφοι απλήρωτοι για μήνες.

  3. Οι συνάδελφοι από Εφορείες Αρχαιοτήτων που δεν βρίσκονται κοντά σε κάποιο μεγάλο κέντρο όπου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση ή συνέντευξη τύπου, παρακαλούνται να μαζευτούν στα εργοτάξια, όπου να πραγματοποιηθεί ενημέρωση στον τοπικό τύπο, τους συμβασιούχους αλλά και τους αναδόχους των έργων για το τι θα σημάνει η εσπευσμένη διάλυση των υπαρχόντων Υπηρεσιών.

  4. Σε όλες τις εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού για το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, στο πλαίσιο της εβδομάδας δράσεων του ΣΕΑ, είναι αναγκαίο να γίνεται ενημέρωση για τα αιτήματά μας.

 

 

Η αντίσταση στη διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η επιτυχία της απεργίας και η προβολή των αιτημάτων μας είναι υπόθεση όλων μας!

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ