Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την διαμαρτυρία του για την αιφνίδια και αναιτιολόγητη απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού να απομακρυνθεί η Διευθύντριας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την διαμαρτυρία του για την αιφνίδια και αναιτιολόγητη απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού να απομακρυνθεί η Διευθύντριας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου κα Παναγιώτα Δημοπούλου-Ρεθεμιωτάκη από τη θέση όπου προΐσταται από το 2004 και να μετακινηθεί στο Ινστιτούτο Κρητολογικών Σπουδών. Εύλογα διερωτάται κανείς γιατί δεν επεδείχθη η ίδια σπουδή για την από πολλών μηνών δυσλειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την προστασία των μνημείων και την εξυπηρέτηση του πολίτη. Γιατί δεν αναζητήθηκαν ευθύνες για την πρωτοφανή καθυστέρηση στην πρόσληψη εποχικού προσωπικού για το θερινό ωράριο των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, που μένοντας κλειστά εξέθεσαν την χώρα μας διεθνώς.
Η απομάκρυνση της διευθύντριας του Μουσείου Ηρακλείου δεν υλοποιήθηκε με την θεσμοθετημένη διαδικασία των κρίσεων προϊσταμένων υπηρεσιακών μονάδων μέσω του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, όπως προβλέπει ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας και έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες δηλώσεις του Υπουργού περί «εμπιστοσύνης στην υπηρεσιακή ιεραρχία του ΥΠΠΟ».

Προκαλεί έκπληξη η επιλογή της πολιτικής ηγεσίας να αφήσει ακέφαλο ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα Μουσεία της χώρας, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το γιγάντιο έργο της επανέκθεσής του, για το οποίο το σύνολο του μόνιμου και επί συμβάσει προσωπικού του Μουσείου δουλεύει με αυταπάρνηση, έχοντας ήδη επιτελέσει σημαντικό τμήμα του έργου με ολιγάριθμο συγκριτικά με το μέγεθος του έργου προσωπικό, με ελλιπή υποδομή και με μεγάλη πίεση χρόνου, με την αγαστή συνεργασία και επιστημονική καθοδήγηση της Διευθύντριας (βλ. Υπόμνημα που υπογράφουν 85 υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, 7/8/2008). Είναι απορίας άξιο γιατί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τόσο της Διευθύντριας του Μουσείου όσο και της τοπικής κοινωνίας, δεν ανταποκρίνεται προσφέροντας τα απαιτούμενα κονδύλια και το προσωπικό για να αποπερατωθεί ένα έργο που καρκινοβατεί, όχι με ευθύνη των εργαζομένων σε αυτό. Ακόμη και η προ τριμήνου εξαγγελία του κ. Υπουργού από το Ηράκλειο για άμεση χορήγηση συμπληρωματικής πίστωσης από το Γ΄ ΚΠΣ δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Η επιλογή να παραμείνει το Μουσείο ουσιαστικά «ακέφαλο» (με τοποθέτηση αναπληρωτή προϊστάμενου από άλλη Υπηρεσία) θα δημιουργήσει νέα προσκόμματα σε μια απολύτως ευαίσθητη χρονική στιγμή, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη η μουσειολογική μελέτη επανέκθεσης και ήδη έχει προκαλέσει αναστάτωση στο προσωπικό και απειλεί να έχει ως συνέπεια νέες καθυστερήσεις στο έργο. Αντίθετα με τα παραπάνω, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων υποστηρίζει ότι η μουσειακή και αρχαιολογική πολιτική της χώρας απαιτεί μακρόπνοο σχεδιασμό και εφαρμογή επεξεργασμένων στρατηγικών.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ