Χτες, Τετάρτη 1/10, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η προγραμματισμένη 24ωρη απεργία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και η απεργιακή συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, με αιτήματα:

  • Να ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ το σχέδιο νόμου για τη μετατροπή του Μουσείου Ακρόπολης σε Ν.Π.Δ.Δ. Να ιδρυθεί Ειδική Περιφερειακή Υπηρεσία του ΥΠΠΟ που θα περιλαμβάνει τα μνημεία του Ιερού Βράχου, το παλαιό και το νέο Μουσείο και θα διασφαλίζει την ενιαία επιστημονική, διοικητική και οικονομική διαχείριση των κινητών και ακίνητων μνημείων της Ακρόπολης.
  • Να ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ η τροπολογία για τη μεταφορά κονδυλίων του ΤΑΠΑ στον ΟΠΕΠ, το ΤΔΠΕΑΕ και την ΕΑΧΑ. Να κλείσει τώρα ο ΟΠΕΠ Α.Ε. και να μεταφερθούν οι λειτουργίες και το προσωπικό του στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.
  • Να αποσυρθεί η τροπολογία για το ΤΔΠΕΑΕ που ουσιαστικά μεταφέρει την ευθύνη της προστασίας των μνημείων από την δημόσια Αρχαιολογική Υπηρεσία σε έναν Ιδιωτικού Δικαίου φορέα!
  • Να ΑΥΞΗΘΕΙ άμεσα το αρχαιολογικό επίδομα, τα επιδόματα ευθύνης και η αποζημίωση μετακίνησης (οδοιπορικά).

 

Στην κινητοποίηση παρευρέθησαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Καρτάλης, η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Καφαντάρη, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑΑ. Φιλίνη. Η έμπρακτη στήριξη της κινητοποίησης από τον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων Αττικής-Στερεάς και Νήσων, τον Σύλλογο Εργαζομένων στο ΤΑΠΑ, τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων και οι αποφάσεις πρωτοβάθμιων σωματείων του ΥΠΠΟ ενάντια στο προωθούμενο νομοσχέδιο αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού προχωρά σε αντιπαράθεση με την εκπεφρασμένη βούληση του συνόλου των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ.

Για άλλη μια φορά το αυταρχικό πρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας απέναντι στους αρχαιολόγους επιδείχθηκε με την ποινικοποίηση του αγώνα μας και την προσφυγή στο δικαστήριο κατά της απεργίας. Ωστόσο, το δικαστήριο αναγνωρίζοντας το δικαίωμά μας να διεκδικούμε, δεν έκρινε καταχρηστική την απεργία, αλλά μόνο παράνομη για τυπικούς λόγους.

Οι πραγματικοί στόχοι των εμπνευστών του νομοσχεδίου φάνηκαν κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής (23-25/9). Ο βουλευτής Μάριος Σαλμάς, εισηγητής επί του σχεδίου νόμου από πλευράς Ν.Δ., υποστήριξε ότι πρέπει τα Μουσεία «να γλυτώσουν από τους αρχαιολόγους» (sic!) και να διοικηθούν από μάνατζερς, που θα τους εξασφαλίσουν οικονομική ευελιξία και αυτοτέλεια. Φανταζόμαστε την ίδια «ευελιξία» και «αυτοτέλεια» που παρουσιάζει ο ΟΠΕΠ, ο οποίος, ενώ συστήθηκε ως Α.Ε. με σκοπό να αποφέρει κέρδη, μετά από δεκαετή λειτουργία παραμένει απολύτως ελλειμματικός, ενώ με την προτεινόμενη τροπολογία (στο εξεταζόμενο σχέδιο νόμου) τα ελλείμματα θα βαρύνουν το ΤΑΠΑ, θα αποσπαστούν δηλαδή τελικά από τις ανάγκες προστασίας και ανάδειξης των μνημείων.

Είναι προκλητικό να ακούγονται επιχειρήματα περί «αναποτελεσματικότητας του δημοσίου» (όπως αυτά που χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος του ΟΑΝΜΑ, κ. Δ. Παντερμαλής, για να υποστηρίξει το σχέδιο νόμου), όταν η Αρχαιολογική Υπηρεσία και τα δημόσια Μουσεία επιτελούν τεράστιο έργο με ελάχιστες πιστώσεις και μόνο χάρη στην αυτοθυσία των εργαζόμενων. Την ίδια στιγμή που στους υπαλλήλους οφείλονται οι αποζημιώσεις για τις εκτός έδρας μετακινήσεις που ανέρχονται στο ποσό των 2.000.000 € (!) και στις Υπηρεσίες δεν έχουν καταβληθεί οφειλές ύψους 10.000.000 € (!) για τις άμεσες ανάγκες, το ΥΠΠΟ προωθεί τη διαφήμιση των εγκαινίων του μουσείου Ακροπόλεως με το ποσό των 6.000.000,00 €! Την ίδια στιγμή που οι μισθοί των αρχαιολόγων παραμένουν καθηλωμένοι για χρόνια, το σχέδιο νόμου προβλέπει προκλητική αμοιβή 112.000 € ετησίως για τον Γενικό Διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης!

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις του με νέα 24ωρη απεργία την ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, ενώ τα μέλη του δεν θα πραγματοποιούν πλέον καμία εκτός έδρας μετακίνηση (για αυτοψίες, συνεδριάσεις συμβουλίων και λοιπές υπηρεσιακές ανάγκες), εφόσον δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του Νόμου, δηλαδή δεν υπάρχουν εγκεκριμένες πιστώσεις.

Εάν το Ν/Σ ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία στην Βουλή, ο ΣΕΑ θα προσφύγει αμέσως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να προσβάλει τον Νόμο ως αντισυνταγματικό.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ