Ένα χρόνο μετά την επιτυχημένη πρωτοβουλία του ΣΕΑ να καθιερώσει την 21η Οκτωβρίου ως ημέρα δράσης για την προβολή του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, οι δραματικές εξελίξεις στον δημόσιο τομέα και το ΥΠΠΟΑ κάνουν την ανάγκη για δράση και προβολή των στόχων μας πιο επίκαιρη από ποτέ.

Προς Όλα τα μέλη του ΣΕΑ

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ

 

20-21 Οκτωβρίου: Ημέρα αφιερωμένη στην προβολή του

πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι, –ισσες,

 

Ένα χρόνο μετά την επιτυχημένη πρωτοβουλία του ΣΕΑ να καθιερώσει την 21η Οκτωβρίου ως ημέρα δράσης για την προβολή του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, οι δραματικές εξελίξεις στον δημόσιο τομέα και το ΥΠΠΟΑ κάνουν την ανάγκη για δράση και προβολή των στόχων μας πιο επίκαιρη από ποτέ. Η Υπουργική Απόφαση να καταργηθούν οργανικές θέσεις και να τεθούν σε διαθεσιμότητα 187 συνάδελφοι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού ωθεί στην αβεβαιότητα και την ανεργία εργαζόμενους που έχουν επί δεκαετίες προσφέρει στα έργα πολιτισμού και πλήττει καίρια την λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Παράλληλα οι συζητήσεις για την δημιουργία νέου Οργανισμού στο ΥΠΠΟΑ κινούνται σε κατεύθυνση συρρίκνωσης δομών, περικοπής θέσεων και αρμοδιοτήτων προαναγγέλλοντας ενδεχόμενες νέες μετακινήσεις και διαθεσιμότητες προσωπικού. Η ραγδαία περιστολή των δαπανών για τον πολιτισμό, η υποστελέχωση και η πληθώρα διαδικαστικών και γραφειοκρατικών προβλημάτων έχουν οδηγήσει στον οικονομικό στραγγαλισμό των Υπηρεσιών και την μετ’ εμποδίων εκτέλεση των έργων.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλείται αυτήν την κρίσιμη περίοδο να αναλάβει κάθε πρωτοβουλία για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των συναδέλφων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, των δομών και των λειτουργιών της και την προστασία των μνημείων, τονίζοντας την ύψιστη σημασία του λειτουργήματος των αρχαιολόγων για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και -κατά συνέπεια- για την πνευματική ανάταση της κοινωνίας.

 

Σε αυτό το πλαίσιο για δεύτερη χρονιά το ΔΣ του ΣΕΑ καλεί τα μέλη του και τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Υπ. Πολιτισμού σε ημέρα δράσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για το έργο και την προσφορά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Η δράση αυτή έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σε θέματα που συνδέονται με την φροντίδα και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και θα πραγματοποιηθεί την 20η και 21η Οκτωβρίου 2012, ημέρες Κυριακή και Δευτέρα.

 

Με την πεποίθηση ότι στον αγώνα ενάντια στις πολιτικές απαξίωσης και συρρίκνωσης του έργου μας το σημαντικότερο όπλο των αρχαιολόγων και των άλλων εργαζόμενων στον πολιτισμό είναι η ποιότητα της δουλειάς μας, προτείνουμε τη διοργάνωση μιας σειράς διαφορετικών εκδηλώσεων που να αναδεικνύουν το σημαντικό (ανασκαφικό, αναστηλωτικό, μουσειακό, εκπαιδευτικό κλπ) έργο που πραγματοποιείται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τη σημασία αυτού του έργου για την οικονομία, την ανάπτυξη, την ενίσχυση της ταυτότητας και την εκπαίδευση της τοπικής κοινωνίας. Αυτή τη χρονιά ιδιαίτερη σημασία έχει η προβολή και η υπεράσπιση του έργου όλων των ειδικοτήτων που εργάζονται στον χώρο του πολιτισμού δίνοντας το μήνυμα ότι κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει, ότι η λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας είναι μια αλυσίδα που αν αφαιρέσουμε έναν κρίκο θα σπάσει. Ότι η ανασκαφή, η συντήρηση, η αναστήλωση, η ανάδειξη και η μελέτη των μνημείων χρειάζεται έμπειρο προσωπικό με μόνιμη σχέση εργασίας.

 

Την 20η-21η Οκτωβρίου καλούμε τα μέλη μας και τα Τοπικά Παραρτήματα, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του πολιτισμού, να ανοίξουν τις πόρτες των μουσείων, των μνημείων, των αρχαιολογικών χώρων, των αποθηκών ή των εργαστηρίων συντήρησης και να υποδεχθούν τους επισκέπτες, τους φίλους των μουσείων και τις τοπικές κοινωνίες για να τους μιλήσουν για τον τρόπο που δουλεύουμε, για τα αποτελέσματα της δουλειάς μας και, κυρίως, για τη συμβολή του αρχαιολογικού έργου στην αναβάθμιση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της χώρας. Ενθαρρύνουμε τα μέλη μας να συνδιοργανώσουν τις εκδηλώσεις με εκπαιδευτικούς, τοπικούς συλλόγους και φορείς, καθώς και την συνεργασία των κατά τόπους Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ.

 

Για την προβολή των παραπάνω δράσεων, περιμένουμε από τα μέλη μας, τις Υπηρεσίες και τα Τοπικά Παραρτήματα του Συλλόγου να μας ενημερώσουν μέσω e – mail στο archaeol@otenet.gr μέχρι 8.10.2012 για τις προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις τους, προκειμένου ο Σύλλογος να αποστείλει έγκαιρα τα σχετικά δελτία τύπου και να προετοιμάσει το έντυπο υλικό (αφίσα, πρόγραμμα εκδηλώσεων κ.α). Ενημερώνουμε επίσης ότι υπάρχει η δυνατότητα προβολής από τις Εφορείες συγκεκριμένων αρχαιολογικών ντοκυμαντέρ κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων (κατόπιν συνεννόησης με τους σκηνοθέτες, την οποία αναλαμβάνει ο ΣΕΑ).

Συνάδελφοι, τις κρίσιμες ώρες για τον τόπο και την Αρχαιολογική Υπηρεσία η προβολή του έργου μας αλλά και η αναζήτηση συμμάχων εντός της κοινωνίας θα αποτελέσει το σημαντικότερο όπλο για την προστασία των μνημείων.

 

 

Υπεύθυνοι επικοινωνίας για διευκρινίσεις:

  1. Αθανασία Ψάλτη, 22650-82346/82313, apsalti@culture.gr

  2. Αικατερίνη Χαμηλάκη, 26340-27240, katercham@gmail.com

  3. Γρηγόρης Βαφειάδης, gregvaf@otenet.gr

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ