Έφυγε από την ζωή σήμερα, Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, ο Δημήτρης Κωνστάντιος, διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου και εξέχον μέλος της αρχαιολογικής κοινότητας. Με τις ιδέες του, την δράση του και τα γραπτά του ανέτρεψε κατεστημένες αντιλήψεις

Έφυγε από την ζωή σήμερα, Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, ο Δημήτρης Κωνστάντιος, διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου και εξέχον μέλος της αρχαιολογικής κοινότητας. Με τις ιδέες του, την δράση του και τα γραπτά του ανέτρεψε κατεστημένες αντιλήψεις και εισηγήθηκε μια νέα προσέγγιση για τα μνημεία και την προστασία τους. Η σχέση του μνημείου με τον πολίτη, η λειτουργία του αρχαιολογικού μουσείου στην σύγχρονη κοινωνία, η διαχείριση του μνημειακού πολιτιστικού αποθέματος με επίκεντρο τον άνθρωπο ήταν ορισμένοι μόνο από τους τομείς όπου ο Δημήτρης  ανέτρεψε συντηρητικές νοοτροπίες, ανασημασιοδοτώντας την έννοια της ολοκληρωμένης προστασίας της αρχαιολογικής κληρονομιάς.
Ο Δημήτρης είχε κερδίσει τον σεβασμό και την αγάπη των πάντων με την ακεραιότητα του χαρακτήρα του, με την καλοσύνη του, με την υποδειγματική συμπεριφορά του απέναντι στους πολίτες και στους συναδέλφους του.
Βαθύτατα δημοκρατικός, με τις προοδευτικές του ιδέες έδωσε νέα πνοή στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Τελικά διαμόρφωσε το νέο υπόδειγμα του μαχόμενου αρχαιολόγου.
Την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου και ώρα 13.00 στο Α΄ Νεκροταφείο, οι αρχαιολόγοι θα αποχαιρετίσουμε τον αγαπημένο μας συνάδελφο. Θα του υποσχεθούμε πώς θα τιμήσουμε το έργο του, ότι θα τον κρατήσουμε ζωντανό στην μνήμη και στην καρδιά μας, ελάχιστο αντίδωρο στην ανεκτίμητη προσφορά του.
 
Για το ΔΣ του ΣΕΑ,
 
 
      Ο Πρόεδρος                     Η Γενική Γραμματέας
Δημήτρης Αθανασούλης        Άλκηστη Παπαδημητρίου