Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δηλώνει την κατηγορηματική του αντίθεση στην γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου υπέρ της διέλευσης νέου δρόμου μέσα από τον κηρυγμένο και προστατευόμενο ιστορικό τόπο της μάχης των Δερβενακίων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ

 

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δηλώνει την κατηγορηματική του αντίθεση στην γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου υπέρ της διέλευσης νέου δρόμου μέσα από τον κηρυγμένο και προστατευόμενο ιστορικό τόπο της μάχης των Δερβενακίων, των “Θερμοπυλών της νεώτερης Ελλάδας”, γιατί το έργο θα προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη σε έναν χώρο με τεράστιο συμβολικό απόθεμα για κάθε Έλληνα.

Ο Σ.Ε.Α. διερωτάται ποιές προτεραιότητες μπορεί να υπαγορεύουν την προσβολή ενός κορυφαίου και συμβολικά φορτισμένου ιστορικού τόπου με την νέα χάραξη μιας δευτερεύουσας επαρχιακής οδού και γιατί δεν επιλέγονται άλλες, προσφορότερες λύσεις, όπως η διέλευση με σήραγγα ή η, εντελώς ανέξοδη για το ιστορικό τοπίο, διατήρηση του υφιστάμενου δρόμου για την επίμαχη απόσταση των 700 μέτρων.

Η απειλούμενη καταστροφή του συγκεκριμένου ιστορικού τόπου αντιβαίνει στις διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας και του άρθρου 24 του Συντάγματος. Πάνω απ' όλα όμως προσβάλλει την συλλογική μνήμη των Ελλήνων. Γι' αυτό και όλες οι συναρμόδιες για την προστασία του χώρου Εφορείες Αρχαιοτήτων (25η ΕΒΑ, Δ ΕΠΚΑ, ΛΖ ΕΠΚΑ) ήταν και είναι κατηγορηματικά αντίθετες.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλεί τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού να μην υπογράψει την σχετική απόφαση προστατεύοντας την Ιστορία εν ονόματι του ελληνικού λαού.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ