Το ΔΣ και τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων αποχαιρετούν με οδύνη έναν σημαντικό επιστήμονα και καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που έφυγε τόσο άδικα και πρόωρα από τη ζωή. Ο Νίκος Ζαχαριάς χάραξε την δικιά του επιστημονική ιστορία στον χώρο της αρχαιομετρίας και η επιστημονική κοινότητα του οφείλει πολλά. Υπήρξε για δεκαετίες συνεργάτης των Εφορειών Αρχαιοτήτων ανά την Ελλάδα, πάντα πρόθυμος να συνδράμει το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. 

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στη συνάδελφο Μαρία και στα παιδιά του.

Σας αποστέλλουμε την ανακοίνωση της Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρείας, της οποίας υπήρξε πρόεδρος.
 
Ελληνική Αρχαιομετρική Εταιρεία
 
Με βαθιά θλίψη δεχτήκαμε το νέο της απώλειας του φίλου, συνεργάτη και κορυφαίου ερευνητή στο χώρο της Αρχαιομετρίας Νίκου Ζαχαριά. Τα πιο θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, που δεν είναι αρκετά.

Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα, την Παρασκευή 22/3 στις 13:00.

Ο Νίκος Ζαχαριάς μεγάλωσε στο Αιτωλικό του Δήμου Μεσολογγίου και σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Εργάστηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Από το 2009 υπηρέτησε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στη βαθμίδα του Καθηγητή, όπου θήτευσε ως Κοσμήτορας (2020-2023), έχοντας προηγουμένως δύο θητείες ως Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών (2015-2017, 2017-2019).

Υπήρξε Πρόεδρος και επανειλημμένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρείας ως το 2018.

Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο.