ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
Αθήνα,    9/5/2021
 
Το ΥΠΠΟΑ ετοιμάζει εκδικητικές καθαιρέσεις Διευθυντών εν μέσω προεκλογικής περιόδου;
 
«Αποτέλεσε από την αρχή μία προσωπική μου δέσμευση, ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δεν θα επηρεάσουν τους εργαζόμενους αυτούς, ούτε στο ελάχιστο».

Λ. Μενδώνη, στην ομιλία της στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, κατά τη συζητηση του νόμου 5021 για τη μετατροπή των πέντε μεγάλων δημόσιων αρχαιολογικών Μουσείων σε ΝΠΔΔ
 
Η εκδικητική μανία της Υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη και των διορισμένων από αυτήν Διοικητικών Συμβουλίων και Γενικών Διευθυντριών δεν γνωρίζει ούτε όρια, ούτε νομικούς περιορισμούς. Όπως πληροφορηθήκαμε, στη σύσκεψη που πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού  με τα Διοικητικά Συμβούλια και τις Γενικές Διευθύντριες προ εβδομάδας, υποδείχθηκε σε όλους ότι οι τρεις Διευθύντριες των πέντε Μουσείων (ειδικών περιφερειακών υπηρεσιών) που δεν τυγχάνουν της εύνοιας της Υπουργού και δεν τοποθετήθηκαν σε θέση Γενικών, πρέπει να υποβιβαστούν σε... απλές υπαλλήλους! Και μάλιστα, ψάχνουν τρόπο να εφαρμόσουν αυτή την παράνομη και ανήθικη απόφαση, αναζητώντας ημερομηνία προ της προκήρυξης εκλογών, αφού από τις 22/4/2023 απαγορεύεται κάθε υπηρεσιακή μεταβολή των δημοσίων υπαλλήλων. Κι όλα αυτά επειδή οι τρεις αρχαιολόγοι, από κοινού με όλους τους συναδέλφους και συναδέλφισσες καθώς και τους επιστημονικούς φορείς της χώρας, είχαν ταχθεί κατά του σχεδίου νόμου διάλυσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Τι κι αν ο νόμος 5021 δεν προβλέπει κάτι τέτοιο, τι κι αν απαγορεύεται η δυσμενής μεταβολή εργασιακής σχέσης, τι κι αν έχουν κριθεί ή τοποθετηθεί στη θέση τους και ασκούσαν άριστα τα καθήκοντά τους, τι κι αν διαθέτουν προσόντα, τι κι αν το Σύνταγμα προβλέπει ότι η υπηρεσιακή κατάσταση των υπαλλήλων κρίνεται από Υπηρεσιακά Συμβούλια, τι κι αν η Υπουργός Πολιτισμού είχε δεσμευτεί εντός της Βουλής ότι δεν θα αλλάξει κάτι στην υπηρεσιακή κατάσταση των υπαλλήλων, όλα αυτά πάνε περίπατο γιατί καθώς φαίνεται στο ΥΠΠΟΑ νόμος είναι ό,τι διατάζει η Υπουργός!

Ακόμη πιο ανήθικη είναι η επιδίωξη αυτή στην περίπτωση της Διευθύντριας του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, που όχι απλώς έχει κριθεί από Υπηρεσιακό Συμβούλιο για τη θέση της Διευθύντριας στο ΥΠΠΟΑ, αλλά επιπλέον έχει κάνει νομίμως αίτηση μετάθεσης σε άλλη περιφερειακή υπηρεσία από το 2022, πολύ πριν την ψήφιση του νόμου 5021/2023, το οποίο εξετάστηκε νομίμως από το Α Υπηρεσιακό Συμβούλιο και το οποίο παρανόμως ο Υπηρεσιακός Γραμματέας Ε. Αντωνόπουλος δεν έχει υπογράψει από τον Δεκέμβριο 2022 ως σήμερα. Δυστυχώς δεν μας εκπλήσσει πλέον η στάση του Υπηρεσιακού Γραμματέα, ο οποίος τοποθετήθηκε με βάση το νόμο που υποσχέθηκε την "αποπολιτικοποίηση" του δημοσίου, ενώ λειτουργεί ανερυθρίαστα με βάση τα "ραβασάκια" του γραφείου της Υπουργού για κάθε υπηρεσιακή μεταβολή και κάθε άλλη πράξη στο ΥΠΠΟΑ, καταπατώντας κάθε νομιμότητα και κάθε δικαίωμα των υπαλλήλων -και δη των υπαλλήλων των Μουσείων- εδώ και πολύ καιρό. Το δήθεν "επιτελικό κράτος" ως καθαρά "ετσιθελικό" κράτος, με την συνέργεια ανώτερων στελεχών της Διοίκησης. 

Ως Σύλλογος, προειδοποιούμε όλα τα στελέχη της Διοίκησης του ΥΠΠΟΑ που θα υπογράψουν παράνομες αποφάσεις ή πράξεις, ότι φέρουν εξ ολοκλήρου την πειθαρχική και ποινική ευθύνη της υπογραφής τους.