Ο Ν. 5021 θα μείνει στα χαρτιά
Τα μουσεία είναι και θα παραμείνουν δημόσια
 
Αθήνα, 27/4/2023
 
Την Τρίτη 25 Απριλίου πραγματοποιήθηκε 24ωρη απεργία των σωματείων του ΥΠΠΟΑ (Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων,  Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Υπαλλήλων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟΑ, Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων), με κύριο αίτημα την κατάργηση του νόμου 5021/2023.

Η μαζική συγκέντρωση των εργαζόμενων στις 12.00 έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο διατράνωσε ότι ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την μετατροπή των μεγάλων δημόσιων αρχαιολογικών Μουσείων σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου θα μείνει στα χαρτιά και οι διοικήσεις που διόρισε το Υπουργείο Πολιτισμού την Μεγάλη Πέμπτη δεν θα διοικήσουν ποτέ τα δημόσια αρχαιολογικά μουσεία.

Στην συγκέντρωση παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμούς συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού ο αναπληρωτής τομεάρχης πολιτισμού και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος, το μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και υποψήφια βουλευτής με το ΚΚΕ Βέττα Πανουτσάκου, ο υποψήφιος βουλευτής του ΜεΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων και υποψήφιος βουλευτής με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πέτρος Κωνσταντίνου, το μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Πετρόπουλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) Κώστας Κεχαγιόγλου, ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης στον Δήμο Αθηναίων Ανοιχτή Πόλη Νάσος Ηλιόπουλος και το μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) Βασίλης Κουκαλάνι.     
 
Βρισκόμαστε στη 14η μέρα από τον διορισμό των διοικήσεων και ενώ ο ν. 5021/2023 προέβλεπε ότι τα Διοικητικά Συμβούλια πρέπει να συνεδριάσουν σε σώμα στην έδρα των Μουσείων, λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζόμενων δεν το έχουν καταφέρει ακόμη.

- Την Πέμπτη 20/4 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα η προγραμματισμένη ως «πανηγυρική» συνεδρίαση του διορισμένου διοικητικού συμβουλίου παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού να ακυρωθεί.

- Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο  οι εργαζόμενοι έχουν συγκροτήσει απεργιακή φρουρά για να εμποδίσουν τη συνεδρίαση. Η δοτή Γενική Διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου κ. Α. Δελαπόρτα δεν έχει εμφανιστεί καν στο μουσείο.

 - Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου επίσης δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία συνεδρίαση των διορισμένων Διοικητικών Συμβουλίων, ενώ οι πρόεδροι των ΔΣ δεν έχουν καν εμφανιστεί.

- Το Σάββατο 22/4 πραγματοποιήθηκε επιτυχημένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα εγκαίνια της μόνιμης συλλογής του Αρχαιολογικού Μουσείου της Μεσαράς, τα οποία τελέστηκαν με την παρουσία της υπουργού πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του υφυπουργού αθλητισμού  Λευτέρη Αυγενάκη.

 - Οι εργαζόμενοι συνεχίζουμε την απεργία αποχή από κάθε διαδικασία που έχει σχέση με τον ν. 5021. Η συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων και συναδελφισσών που τους προτάθηκε, αρνήθηκαν να μετέχουν ως γραμματείς στα ΔΣ, συμμετέχοντας στην απεργία-αποχή που έχουν κηρύξει τα σωματεία.
 
Τα δημόσια αρχαιολογικά μουσεία συνεχίζουν να εκτελούν τις προγραμματισμένες πολυσχιδείς δράσεις τους με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023 και το εγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με εκδηλώσεις, εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για το κοινό όπως έκαναν και μέχρι τώρα.

Τα Αρχαιολογικά Μουσεία δε χρειάζονται Διοικητικά Συμβούλια με εκπροσώπους του τουριστικού και του κατασκευαστικού κεφαλαίου που θα εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα, ούτε Γενικές Διευθύντριες οι αμοιβές των οποίων, σε αντίθεση με όσα ισχυριζόταν η υπουργός Πολιτισμού στη Βουλή, επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
 
Οι προγραμματισμένες δράσεις, οι εκδηλώσεις, οι εκθέσεις, τα ερευνητικά προγράμματα, οι συμπράξεις με τη σύγχρονη τέχνη και οι διεθνείς συνεργασίες των πέντε μεγάλων δημόσιων Αρχαιολογικών Μουσείων για όλο το 2023, όπως είχαν σχεδιαστεί από το προσωπικό τους ως Ειδικών Περιφερειακών Υπηρεσιών της ΓΔΑΠΚ, είναι πλήρεις και πολυσχιδείς. Ίσα ίσα, είναι ο ν. 5021 που δημιουργεί σειρά προβλημάτων στην ομαλή εκτέλεση όλων αυτών των εξωστρεφών δράσεων για όλους τους πολίτες.
Τα σωματεία συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες δε θα δεχθούμε εντολές από τα διορισμένα Διοικητικά Συμβούλια και τις δοτές Γενικές Διευθύντριες. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού είναι υπόλογη για την προσπάθεια έμμεσης ιδιωτικοποίησης  των μουσείων και την βαθύτερη εμπλοκή τους με τους επιχειρηματικούς ομίλους.
 
Διεκδικούμε κρατικά μουσεία με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού που να αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες, ώστε όλα τα δημόσια Μουσεία να προσφέρουν τον πολιτισμό ως δημόσιο αγαθό  ισότιμα σε όλους και όλες. Παλεύουμε για γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τον Πολιτισμό. Ενάντια στην λογική της ανταγωνιστικότητας, ενάντια στην λογική κόστους – οφέλους. Παλεύουμε ώστε οι εκθέσεις, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, οι εκδηλώσεις, οι ξεναγήσεις και η λειτουργία των μουσείων να βασίζεται σε μόνιμο προσωπικό του δημοσίου κι όχι σε εργολαβίες, ιδιώτες, απευθείας αναθέσεις και «ευγενικές χορηγίες» πολιτιστικά «ευαίσθητων» εκπροσώπων του κεφαλαίου. Θέλουμε τα μουσεία μας να συνεχίσουν να είναι ανοιχτά σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, επισκέπτες, ειδικές κατηγορίες κοινού, ευάλωτες ομάδες κι όχι να γίνουν μουσεία της οικονομικής ελίτ. Διεκδικούμε την μείωση της τιμής των εισιτηρίων. Απαιτούμε τη διατήρηση της ενότητας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
 
Παλεύουμε για δημόσια Μουσεία ανοιχτά σε όλους
και όχι μουσεία-κυβερνητικά υποχείρια,

παραδομένα στην εμπορευματοποίηση και στην οικονομική ελίτ της χώρας.
 Κάτω τα χέρια από τα Κρατικά Μουσεία!

Συνεχίζουμε την απεργία-αποχή και την ανυπακοή!
Ο ν. 5021/2023 θα μείνει στα χαρτιά!
 
Δίνουμε αγωνιστική συνέχεια
στις απεργιακές συγκεντρώσεις την εργατική Πρωτομαγιά
 
Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων 
Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟΑ 
Πανελλήνιος Σύλ. Πτυχιούχων Υπαλλήλων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης 
Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων 
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων