Αθήνα, 11/4/2023
 

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΥΠ.ΠΟ.Α
 
Ενίσχυση όλων των υπηρεσιών που ασχολούνται με τις Κυκλάδες, προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος των νησιών
 
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής και Νήσων και η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στην τοπική κοινωνία της Μυκόνου για την συμπαράσταση που εξέφρασε στον αγώνα μας για τη μη συγκάλυψη της μαφιόζικης επίθεσης στον αρχαιολόγο Μανώλη Ψαρρό και στην εξάλειψη των αιτιών που γεννούν τέτοιες μαφιόζικες επιθέσεις.
 
Οι Σύλλογοι μετέβησαν στην  Μύκονο στις 27 και 28 Μαρτίου, όπου προχώρησαν σε συναντήσεις με το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου, την Αστυνομική Υποδιεύθυνση Μυκόνου, επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, συλλόγους και πολίτες.
 
Πάνδημη ήταν η καταδίκη του ξυλοδαρμού του συναδέλφου μας και των απειλών που δέχτηκε άλλη συνάδελφος μέσω μηνύματος και η επιθυμία να στηριχτεί το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στη Μύκονο και να απομονωθούν εκείνα τα οικονομικά συμφέροντα που δρουν παράνομα και αυθαίρετα, χρησιμοποιώντας ακόμη και μαφιόζικες πρακτικές. Αυτό εκφράστηκε τόσο στο ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Μυκόνου αρ. 65/2023, όσο και στη συνάντηση των φορέων στις 27/3 στο Γρυπάρειο, όπου παραβρέθηκαν και πήραν τον λόγο ο Δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων του νησιού, πολίτες, εκπαιδευτικοί, ξεναγοί, επιχειρηματίες.
 
Οι σύλλογοι εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την δημοσιοποίηση του θέματος των αυθαιρεσιών και των κατασκευών κατά παράβαση της αρχαιολογικής νομοθεσίας, και αναμένουμε την εφαρμογή του νόμου στη Μύκονο και σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων, προκειμένου να προστατευτεί το φυσικό και πολιτιστικό τοπίο και η αειφορία των νησιών. Θεωρούμε πολύ σημαντικό τέτοιες πρωτοβουλίες να ξεπηδούν από τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες.
 
Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας σε όσους και όσες μας συμπαραστάθηκαν και ιδιαιτέρως στην ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ και την ΕΜΔΥΔΑΣ Κυκλάδων για την απεργία-αποχή που κήρυξε από τα οικοδομικά της Μυκόνου (βλ. συνημμένο, ως τις 15/4), σε συμπαράσταση της απεργίας-αποχής που έχουν προκηρύξει οι Σύλλογοί μας (βλ. συνημμένο, ως τις 22/4).
 
- Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για την εγκληματική ενέργεια εις βάρος του συναδέλφου Μ. Ψαρρού και του απειλητικού μηνύματος σε άλλη συνάδελφό μας, συσχετίζοντάς τα με υποθέσεις  της Μυκόνου.
 
-  Καλούμε το ΥΠΠΟΑ να ενισχύσει με προσωπικό την ΕΦΑ Κυκλάδων άμεσα, ώστε να ενισχυθεί ο αρχαιολογικός έλεγχος στη Μύκονο και σε καμία περίπτωση να μην μεταφερθούν αρμοδιότητες της περιφερειακής υπηρεσίας στην κεντρική υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ, κατά παράβαση του Οργανισμού.
 
-Ζητάμε την ενίσχυση με προσωπικό όλων των υπηρεσιών των Κυκλάδων.