ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 
Αθήνα,  7/3/2023
                                                                                                              
 
ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ
 
Όλοι και όλες στην 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
 
-Να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων
 
-Να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών
 
Όλες αυτές τις μέρες θρηνούμε και οργιζόμαστε για τις ψυχές που χάθηκαν από την εγκληματική ευθύνη όσων απαξίωσαν και ιδιωτικοποίησαν τον δημόσιο σιδηρόδρομο.
 
Η διάλυση του δημόσιου τομέα και οι ιδιωτικοποιήσεις κοστίζουν ανθρώπινες ζωές.
 
Στην δημόσια υγεία, στην δημόσια παιδεία, στις μεταφορές, στην ενέργεια, στην ασφάλιση, στον πολιτισμό, η συνεχής υποβάθμιση και απαξίωση των δημόσιων αγαθών, η μεθοδευμένη έλλειψη προσωπικού, έχουν συγκεκριμένο στόχο: την άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίησή τους.
 
Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης δεν σταματούν, ακόμη και μετά την τραγωδία στα Τέμπη!
 
-Τον περασμένο μήνα ψήφισαν τον νόμο 5021/2023 του Υπουργείου Πολιτισμού, για τη μετατροπή των μεγάλων δημόσιων αρχαιολογικών Μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, εκχωρώντας κρατικές αρμοδιότητες της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς σε διορισμένες κυβερνητικές Διοικήσεις και ιδιωτικά συμφέροντα.
-Έφεραν στη Βουλή και συζητούν αυτές τις μέρες το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας για την μετατροπή του Δημόσιου Ογκολογικού Νοσοκομείου Παίδων σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, εκχωρώντας στον ιδιωτικό τομέα υπηρεσίες που βρίσκονται στο πυρήνα της δημόσιας υγείας και αποτελούν υποχρέωση του κράτους.
-Τις ημέρες του εθνικού πένθους για το δυστύχημα στα Τέμπη, το Υπουργείο Ενέργειας κατέθεσε στη Βουλή πολυνομοσχέδιο, περιλαμβάνοντας διατάξεις για την προώθηση της ιδιωτικοποίησης των συστημάτων ύδρευσης αποχέτευσης, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση του νερού, παρά την διεθνή εμπειρία για το τι επιπτώσεις έχει αυτό και παρά τις συνεχείς απορριπτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
 
Πρέπει να μας βρουν απέναντί τους!
 
Οι εργαζόμενοι στα Μουσεία, στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στις συγκοινωνίες, στην ασφάλιση και σε κάθε δημόσιο αγαθό να απεργήσουμε και να βγούμε στον δρόμο μαζί με όλους τους πολίτες, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα. Η αναστροφή της ιδιωτικοποίησης, άμεσης ή έμμεσης, των δημόσιων κοινωνικών αγαθών αποτελεί ζωτική ανάγκη για όλους τους πολίτες.
Θεωρούμε χρέος μας, απέναντι στις ζωές που χάθηκαν, όλα τα μέλη του ΣΕΑ να απεργήσουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και να παραστούν στις κατά τόπους απεργιακές συγκεντρώσεις.
 
Απαιτούμε:
 
-Κάτω τα χέρια από τα κρατικά Μουσεία. Να καταργηθεί ο νόμος Ν. 5021/2023
-Κάτω τα χέρια από τα δημόσια αγαθά. Να αποσυρθούν τα νομοσχέδια των ιδιωτικοποιήσεων. Υγεία, παιδεία, πρόνοια, ασφάλιση, πολιτισμός, μεταφορές, ενέργεια, νερό είναι δημόσια αγαθά και είναι υποχρέωση του κράτους να τα προσφέρει σε όλους τους πολίτες, μέσα από στελεχωμένες υπηρεσίες του δημοσίου και σύγχρονες υποδομές.
-Να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη.