ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 
Αθήνα,   2/2/2023
                                                                                                               
 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Η κατάθεση σε δημόσια διαβούλευση, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, νομοσχεδίου μετατροπής των μεγάλων Δημόσιων Μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ συνεπάγεται τον ακρωτηριασμό της  Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αφαιρώντας την ίδια τη ραχοκοκαλιά της, τα  Κρατικά Μουσεία. Ξεκινώντας από τα πέντε μεγαλύτερα και πλέον προβεβλημένα Μουσεία της Χώρας, με διεθνή ακτινοβολία, είναι βέβαιο ότι η πρακτική θα επεκταθεί και σε άλλα, αλλά και σε κορυφαίους Αρχαιολογικούς Χώρους, για τη ανάδειξη και την αναβάθμιση της λειτουργίας των οποίων δαπανήθηκαν δημόσια και ευρωπαϊκά κονδύλια και προσωπικός μόχθος εκατοντάδων δημόσιων λειτουργών. Με το προτεινόμενο Νομοσχέδιο το πολιτιστικό αγαθό υποβιβάζεται σε εμπορεύσιμο είδος και η διοίκηση των κρατικών Μουσείων παραδίδεται σε άτομα της αρεσκείας της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.
 
Πρόκειται για μια εξαγγελία που ακολουθεί χρονικά την αλλοίωση του ιερού βράχου της Ακρόπολης με οπλισμένο σκυρόδεμα, την πυρκαγιά των Μυκηνών, την Υπουργική Απόφαση να ξεριζωθεί η καρδιά της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης με την απόσπαση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου, την έμμεση νομιμοποίηση της αρχαιοκαπηλίας μέσω της συμφωνίας με τον κ. Στερν, ενέργειες οι οποίες προοιωνίζουν  το ζοφερό μέλλον του πολιτισμού σε αυτή τη χώρα.
 
Η μετατροπή των μεγάλων Δημόσιων Μουσείων και η μείωση των εσόδων για λογαριασμό του πρώην ΤΑΠΑ και νυν ΟΔΑΠ που αυτή θα επιφέρει, θα οδηγήσει στον οικονομικό μαρασμό των περιφερειακών Μουσείων και των Αρχαιολογικών Χώρων, ειδικότερα δε στα μικρά ακριτικά νησιά, όπου, εκ των πραγμάτων, δεν υπάρχει υψηλή επισκεψιμότητα. Διερωτόμαστε συνεπώς αν αυτό εξυπηρετεί την Εθνική πολιτική για τις ακριτικές περιοχές και την ανάγκη ενίσχυσής τους.
 
Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου της μετατροπής των Δημόσιων Μουσείων σε ΝΠΔΔ και την κατάργηση κάθε διάταξης που βλάπτει τον αρχαιολογικό πλούτο της χώρας, όπως η ψηφισθείσα τροπολογία που άνοιξε το δρόμο για την εξαγωγή αρχαιοτήτων με το μανδύα του μακροχρόνιου δανεισμού για 50 χρόνια.
 
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Τοπικό Παράρτημα Δωδεκανήσου