ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 
Αθήνα,   22/12/2022
                                                                                                               
 
 
ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΜΑΡΙΑ ΜΠΡΟΥΣΚΑΡΗ
 
Στις 27.11.2022 απεβίωσε η αρχαιολόγος Μαρία Μπρούσκαρη.

Η Μαρία Μπρούσκαρη γεννήθηκε στο Κάϊρο της Αιγύπτου το 1928 και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1934. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου εκπόνησε την διδακτορική της διατριβή με θέμα «Από τον Αθηναϊκό Κεραμεικό του 8ου π.Χ. αιώνα» (1979) ενώ ήταν και επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Freiburg. Από το 1952 έως το 1990 εργάσθηκε ως αρχαιολόγος στην Εφορεία Ακροπόλεως. Συνέβαλε στην δημιουργία της έκθεσης του παλαιού Μουσείου της Ακρόπολης υπό την διεύθυνση του τότε διευθυντή Γιάννη Μηλιάδη,  καθώς και στην καταγραφή, οργάνωση και ταξινόμηση του αρχαιολογικού υλικού των αποθηκών του Μουσείου.

Αργότερα πραγματοποίησε την έκθεση του (αρχικού) Μουσείου Π. και Α. Κανελλοπούλου. Υπήρξε επιστημονική σύμβουλος της αρχιτεκτονικής ομάδας B. Tschumi-Μ.Φωτιάδη, η οποία, όπως και άλλες ομάδες, είχε αναλάβει την εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης για την κατασκευή του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Τελικώς η αρχιτεκτονική ομάδα του B.Tschumi απέσπασε το πρώτο βραβείο με αποτέλεσμα να επιλεγεί για την κατασκευή του νέου Μουσείου Ακρόπολης.  Η Μαρία Μπρούσκαρη συμμετείχε σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια κλασσικής αρχαιολογίας και ήταν μέλος της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Η Μαρία Μπρούσκαρη ασχολήθηκε κυρίως με θέματα γλυπτικής των κλασσικών χρόνων, αλλά και με θέματα γεωμετρικής κεραμικής και νεότερης τέχνης. Συνέγραψε μονογραφίες όπως «Το θωράκιο του ναού της Αθηνάς Νίκης» (1999), «Οι ανασκαφές νοτίως της Ακροπόλεως. Τα γλυπτά» (2004), «Ιδεαλιστικά κεφάλια ρωμαϊκών χρόνων, αντίγραφα κλασσικών έργων από το Μουσείο της Ακροπόλεως» (2011), αρχαιολογικούς οδηγούς για την Ακρόπολη («Μουσείον Ακροπόλεως. Περιγραφικός κατάλογος» (1974), «Τα μνημεία της Ακρόπολης») και το Μουσείο Κανελλοπούλου («Το Μουσείο Π. και Α. Κανελλοπούλου», 2002) , άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, καθώς και λήμματα σε εγκυκλοπαίδειες.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους της.