ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 
 
                                                                                                                                      Αθήνα,   9/12/2021
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                                                               
Η τιμητική εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8/12/2021.
 
«Στο πρόσωπο του Γιάννη Μπουτάρη, πρώην Δημάρχου και ιδρυτικού μέλους της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τιμούμε όλους αυτούς που συνέβαλαν και δεν σταμάτησαν να αγωνίζονται με ανιδιοτέλεια για την καρδιά της βυζαντινής Θεσσαλονίκης», τόνισε η πρόεδρος του ΣΕΑ Δέσποινα Κουτσούμπα, η οποία τόνισε πως είναι χιλιάδες οι πολίτες που δίνουν τον αγώνα αυτό. Μάλιστα, ανέφερε πως δεν έχει δει πιο μαζική κινητοποίηση πολιτών για την προστασία αρχαιολογικού χώρου τα τελευταία 30 χρόνια.
 
Η κ. Κουτσούμπα υπογράμμισε και τη συμβολή των επιστημόνων που, όπως είπε, έβαλαν το επιστημονικό τους κύρος για να εξηγήσουν γιατί θα πρέπει να διατηρηθούν τα αρχαία στον σταθμό, καθώς και του τεχνικού κόσμου της χώρας που βρήκε λύση για την κατά χώραν διατήρηση και την υπερασπίστηκε με σθένος.
 
Για τις πρόσφατες εξελίξεις τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη η υπόθεση στο ΣτΕ, καθώς η αίτηση ακύρωσης συζητείται στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ η πραγματογνωμοσύνη που ζήτησαν από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε, καθώς οι συνεχείς προσφυγές της Αττικό Μετρό δεν ευοδώθηκαν. Η πραγματογνωμοσύνη απέδειξε ότι δεν ισχύει πως έχει αποσπαστεί το 50% του αρχαιολογικού χώρου όπως ισχυρίζεται η Αττικό Μετρό και ότι τώρα αρχίζουν οι μη αναστρέψιμες καταστροφές του αρχαιολογικού χώρου.
 
Για τη ζωή και την προσφορά του τέως δημάρχου από τις θέσεις τις οποίες υπηρέτησε μίλησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ, Ελένη Χοντολίδου.
 
«Η τιμή αυτή δεν αφορά εμένα αλλά εκατοντάδες άτομα. Ταλαιπωρηθήκαμε πολλά χρόνια», σημείωσε ο Γιάννης Μπουτάρης μετά τη βράβευσή του. Ο τέως δήμαρχος τόνισε πως δεν είναι αρχαιολόγος, αλλά αγαπάει τις αρχαιότητες και λειτούργησε με βάση την πεποίθησή του ότι «δεν μπορείς να χτίσεις το μέλλον σου, αν δεν ξέρεις το παρελθόν σου». Ο ίδιος τόνισε πως αν οι αρχαιότητες ήταν στην Αθήνα θα ήταν αλλιώς η κατάσταση και πρόσθεσε πως «πρέπει να βρούμε τρόπο να αντιδράσουμε σε αυθαιρεσίες». Έκανε έκκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη να πειστεί να σταματήσει την καταστροφή που είναι σε εξέλιξη.
 
Η πρώην Διευθύντρια της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Δ. Μακροπούλου αναφέρθηκε στη στήριξη που παρείχε ως Δήμαρχος ο Γιάννης Μπουτάρης στις αρχαιολογικές υπηρεσίες, ενώ η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων Π. Αδάμ-Βελένη έκανε μια αναδρομή στη στάση του Γιάννη Μπουτάρη στην υπόθεση της διάσωσης των αρχαιοτήτων στην Απελλού ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Ο ΣΕΑ χάρισε στον Γιάννη Μπουτάρη ένα γλυπτό του Θόδωρου Παπαγιάννη, από την πρόσφατη έκθεση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.
 
Σε αντίστοιχη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σε επόμενο χρόνο στην Αθήνα θα τιμηθούν οι: Παναγιώτης Βοκοτόπουλος, ομότιμος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο Βλάσης Κουμούσης, ομότιμος καθηγητής Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, πρώην μέλος του ΚΑΣ, η Μαρία Παναγιωτίδη-Κεσίσογλου, ομότιμη καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης του ΕΚΠΑ, ομότιμη πρόεδρος της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας και η Σοφία Καλοπίση-Βέρτη, ομότιμη καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, ομότιμη πρόεδρος της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας.