ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 
Αθήνα,   13/9/2021
                                                                                                                            
 
                                                                                                               
Ιωάννης Τουράτσογλου  (1940-2021)

Ο Ιωάννης (Γιάννης) Τουράτσογλου, πτυχιούχος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ., διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Saarland της Γερμανίας, ήταν πολύγλωσσος και πολυγραφότατος. Υπήρξε εξαιρετικά δραστήριος επιστημονικά με διεθνή αναγνώριση και ακτινοβολία, με πλήθος δημοσιεύσεων σημαντικών συγγραμμάτων κυρίως σε θέματα νομισματικής, καθώς και επιγραφικής και με άλλες μελέτες αρχαιολογίας και ιστορίας. Η Μακεδονία, τόπος καταγωγής του και σπουδών του, η Θεσσαλονίκη ιδιαίτερα, καθόρισαν από κάθε άποψη τη ζωή του: του προσέφεραν πολυάριθμα θέματα έρευνας, μελέτης και δημοσίευσης με σημαντικότατη μελέτη το ελληνορωμαϊκό νομισματοκοπείο της Θεσσαλονίκης.

 Η Αρχαιολογική Υπηρεσία υπήρξε εξαρχής ο χώρος της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, ξεκινώντας από Eπιμελητής Αρχαιοτήτων στη Βέροια. Στο Νομισματικό Μουσείο, όπου έβαλε ανεξίτηλη  τη σφραγίδα του, εργάστηκε από την δεκαετία του 1970, Έφορος από το 1982 και Διευθυντής από το 1994 έως το 2002, οπότε αφυπηρέτησε. Τέλος διετέλεσε και Διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από το 1999 έως το2002 αφήνοντας παντού σημαντικό έργο και θαυμάσιες εντυπώσεις.

Εκτός από τις πολυάριθμες υποτροφίες, τις βραβεύσεις και τις διακρίσεις που του απονεμήθηκαν, τίμησε ολόπλευρα την επιστημονική του και υπηρεσιακή του υπόσταση. Επί των ημερών του εγκαινιάστηκε με κάθε λαμπρότητα, ο Α΄ όροφος της μόνιμης έκθεσης του Νομισματικού Μουσείου, επίτευγμα πολύχρονου κόπου και επιστημονικής εργασίας των αρχαιολόγων της γενιάς του.

Η υπηρεσιακή του ακεραιότητα, η αποτελεσματική οργάνωση, η έμπνευση και προτροπή σε έρευνα και δημοσιεύσεις, η ενθάρρυνση προς τους νέους μελετητές καθώς επίσης και τους συναδέλφους του ήταν μερικές μόνο από τις αρετές του.
Πάντα θυμόμαστε το ευθύβολο χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό του.

Πλήρης ημερών , αν και με μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα υγείας , άφησε σήμερα 13 Σεπτεμβρίου 2021 φτωχότερη την επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.