ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 
Αθήνα,   19/3/2021
 Αρ. Πρωτ.: 84
 
                                                                                                                     
Προς:
Τα μέλη του ΣΕΑ
 
 Για το εξαγγελλόμενο άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων
 
Οι παράλογες πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση φτάνουν στην κορύφωσή τους. 
 
Ενώ εδώ και πολλούς μήνες η πολιτική ηγεσία κωφεύει στις εκκλήσεις να ανοίξουν οι αρχαιολογικοί χώροι και οι χώροι πολιτισμού, με τα αντίστοιχα υγειονομικά πρωτόκολλα, τότε που οι υγειονομικοί δείκτες το επέτρεπαν, ξαφνικά ανακοινώνεται σήμερα το πιθανό άνοιγμα όλων των αρχαιολογικών χώρων τη Δευτέρα 22 Μαρτίου!
 
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, που από την έναρξη της πανδημίας, παρακολουθεί με αγωνία τους άστοχους χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, στις 25 Ιανουαρίου 2021, σε περίοδο που οι επιδημιολογικοί δείκτες το επέτρεπαν, είχε ταχθεί υπέρ ενός προσεκτικού προγραμματισμού για την επαναλειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και εν γένει των χώρων πολιτισμού, ως καταφυγή της κοινωνίας υπό τις συνθήκες της πανδημίας και βέβαια με όρους διασφάλισης των εργαζομένων και προστασίας της δημόσιας υγείας. Έκτοτε απολύτως καμία προπαρασκευή δεν πραγματοποιήθηκε για το ασφαλές άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων και των χώρων πολιτισμού, καμία συζήτηση με τις υπηρεσίες ή τα σωματεία και τους εργαζόμενους και εργαζόμενες.
 
Αντίθετα, εν μέσω της πιο επιδημιολογικά επιβαρυμένης περιόδου, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ «διαρρέει» την πιθανή επαναλειτουργία όλων (;) των αρχαιολογικών χώρων τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, χωρίς καν διάκριση σε περιοχές με αυξημένο και μη επιδημιολογικό φορτίο, χωρίς εξασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών προστασίας εργαζομένων και επισκεπτών.
 
Είναι προφανές ότι το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν έχει να κάνει με την προσφορά μιας διεξόδου στην κοινωνία, που βιώνει έναν μακρύ εγκλεισμό. Η ξαφνική αλλαγή ρότας μάλλον θα πρέπει να συνδεθεί με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, στις 25 Μαρτίου, στον οποίο οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία προορίζονται να αποτελέσουν το «σκηνικό»! Δεν μπορεί να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών και των εργαζομένων, ειδικά στις "κόκκινες περιοχές" όπως η Αττική, για επικοινωνιακούς καθαρά λόγους.
 
Για άλλη μια φορά το ΥΠΠΟΑ μετακυλύει τις ευθύνες του στους υπαλλήλους για να κρύψει την απραξία της πολιτικής ηγεσίας, όλους αυτούς τους μήνες, στην κατεύθυνση προετοιμασίας της επαναλειτουργίας με συνθήκες που θα  διασφαλίζουν εργαζόμενους, επισκέπτες και εν γένει τη δημόσια υγεία.
 
Το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων, των Μουσείων, των χώρων καλλιτεχνικής έκφρασης και πολιτισμού, πρέπει να προγραμματιστεί, ανάλογα με την περιοχή, την υγειονομική καταγραφή και με την κατάλληλη προετοιμασία (υγειονομικά πρωτόκολλα, επάρκεια διαγνωστικών τεστ για τους εργαζόμενους-ες κλπ).
 
                                                
                                                                                                    
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΑ,
 
Η Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
                    
Δέσποινα Κουτσούμπα
                   
Εύα Γιατρουδάκη