ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
του Συντονιστικού των 7 Σωματείων Εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού
 
11/2/2021
 
Συνεχίζοντας τις συναντήσεις με τα κόμματα της Βουλής για το θέμα της προωθούμενης από την κυβέρνηση μετατροπής του νομικού καθεστώτος των πέντε μεγαλύτερων δημόσιων/κρατικών μουσείων της χώρας (Εθνικό Αρχαιολογικό, Βυζαντινό και Χριστιανικό, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Ηρακλείου), αντιπροσωπεία του Συντονιστικού των Πρωτοβάθμιων Σωματείων εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού με την συμμετοχή παρατηρητών από το ΓΣ της ΠΕΥΦΑ πραγματοποίησε τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021, τηλεδιάσκεψη με τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και υπεύθυνο ΚΤΕ Πολιτισμού και Αθλητισμού του Κινήματος Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλο.
 
Από την πλευρά της αντιπροσωπείας του Συντονιστικού εκτέθηκαν οι λόγοι για τους οποίους η εξαγγελία της κυβέρνησης, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί καμία προηγούμενη διαβούλευση, για την μετατροπή των Μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, είναι επικίνδυνη για το μέλλον των μουσείων και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας εν γένει. Επισημάνθηκε ειδικότερα πως η πρόταση της κυβέρνησης δεν βασίζεται σε κανένα πραγματικό δεδομένο και δεν συνοδεύεται από καμιά οικονομοτεχνική μελέτη, παρά μόνο από ιδεοληπτικές εμμονές περί "ευελιξίας και διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας" που θα βελτιώσουν δήθεν τη λειτουργία των μουσείων.
 
Τονίστηκε πως  η αποκοπή των μεγάλων μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία θα είναι καταστρεπτική τόσο για τα ίδια όσο και για τον δημόσιο χαρακτήρα στη διαχείριση του μουσειακού πλούτου, ενώ θα εισάγει λογικές ιδιωτικοοικονομικής διαχείρισης στην πολιτιστική κληρονομιά, πράγμα εντελώς ξένο με το χαρακτήρα της ως δημόσιου κοινωνικού αγαθού. Σημειώθηκε, επίσης, πως η εξαγγελλόμενη ρύθμιση δείχνει πως η κυβέρνηση φέρνει "κομματιαστά" και παραπλανητικά στο Κοινοβούλιο συνολικές δυσμενείς αλλαγές στη μουσειακή πολιτική της χώρας, δεδομένου, ότι η υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης, θα σημαίνει πως και τα κρατικά μουσεία θα υπαχθούν στη ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα και επιτρέπει να εξάγονται αρχαιότητες από τη χώρα για 50 ολόκληρα χρόνια.
Επισημάνθηκε, τέλος, πως θα αποτελούσε εντελώς αρνητική εξέλιξη η, μέσω διορισμένων από τον εκάστοτε υπουργό Διοικητικών Συμβουλίων, εμπλοκή στη διοίκηση των μουσείων εξωυπηρεσιακών παραγόντων, η εκχώρηση σε ιδιώτες επιμέρους λειτουργιών τους και η ανατροπή του εργασιακού καθεστώς για το προσωπικό που θα υπηρετεί στα Μουσεία.
 
Ο κ. Κωνσταντόπουλος δήλωσε πως για το Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ είναι θέση αρχής η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Άκουσε με ενδιαφέρον τις απόψεις και τις ανησυχίες των εκπροσώπων των Σωματείων και δεσμεύτηκε να τις προωθήσει προς ενημέρωση στις εσωτερικές διαδικασίες και τα όργανα του κόμματος, ενόψει της κατάθεσης του σχετικού νομοσχέδιου από την Κυβέρνηση.
 
Το Συντονιστικό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού θα συνεχίσει τις πολυεπίπεδες δράσεις του, ώστε να αποτραπεί η υλοποίηση του καταστρεπτικού για την πολιτιστική κληρονομιά και τα μουσεία σχεδιασμού περί μετατροπής των μουσείων σε ΝΠΔΔ, ζητώντας την συμπαράσταση όλων στον δίκαιο αγώνα που δίνουμε συνολικά οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟΑ.
 
 
 
  • Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων - ΣΕΑ
  • Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής Στερεάς και Νήσων
  • Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Μηχανικών Ανωτάτων Σχολών – ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής/Τμήμα ΥΠΠΟΑ
  • Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων - ΠΕΣΑ
  • Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ – ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ
  • Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Πολιτισμού
  • Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων - ΣΕΚΑ