Η διεθνής κατακραυγή για την απόσπαση των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης συνεχίζεται.
 
Σας αποστέλλουμε:

- Κείμενο του  Jean-Michel Spieser, ομότιμου καθηγητή παλαιοχριστιανικής και βυζαντινής αρχαιολογίας και τέχνης του Πανεπιστημίου του Fribourg της Ελβετίας (σε μετάφραση)
 
-Βιντεοσκοπημένο μήνυμα της Μαρίας Μαυρουδή, Καθηγήτριας Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Berkeley
M. Mavroudi για τον Σταθμό Βενιζέλου/Μετρό Θεσσαλονίκης
 

 
 
- Βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Jean-Pierre Sodini, Ομότιμοu Καθηγητή στο Paris I Pantheon-Sorbonne και μέλους της Ακαδημίας des Inscriptions et Belles-Lettres
J.-P. Sodini για τον Σταθμό Βενιζέλου/Μετρό Θεσσαλονίκης
 

 
 -Βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Young Richard Kim αναπληρωτή καθηγητή Κλασικών και Μεσογειακών Σπουδών του Illinois Chicago University
Young Richard Kim για τον Σταθμό Βενιζέλου/Μετρό Θεσσαλονίκης
 


 
 
-Βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Dimiter Angelov, καθηγητή Βυζαντινής Ιστορίας στο Dumbarton Oaks του Πανεπιστημίου του HarvardD. Angelov για τον Σταθμό Βενιζέλου/Μετρό Θεσσαλονίκης


Ο Jean-Michel Spieser, ομότιμος καθηγητής παλαιοχριστιανικής και βυζαντινής αρχαιολογίας και τέχνης του Πανεπιστημίου του Fribourg της Ελβετίας και μέλος της Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών της Γαλλίας μιλά για τις αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου. Ανάμεσα στα βιβλία του ξεχωρίζει η μονογραφία: « Thessalonique et ses monuments du IVe au Vie siècle : contribution à létude dune ville paléochrétienne, Paris 1984 » (Η Θεσσαλονίκη και τα μνημεία της από τον 4ο έως τον 6ο αιώνα. Συμβολή στη μελέτη μιας παλαιοχριστιανικής πόλης, Παρίσι 1984).
Η Θεσσαλονίκη μου είναι αγαπητή από τότε που μετέβαινα συχνά για την προετοιμασία της διδακτορικής διατριβής μου που αφορά στην παλαιοχριστιανική Θεσσαλονίκη και έκτοτε δεν έχω χάσει την επαφή με αυτή την πόλη. Για αυτό τον λόγο ήταν μεγάλη χαρά για μένα να πληροφορηθώ αυτή τη εξαιρετική ανακάλυψη. Είναι κάτι το μοναδικό να έχεις την τύχη να αποκαλύπτεις στη θέση του ένα τμήμα δρόμου τόσων αιώνων μέσα σε μία σύγχρονη πόλη. Πρόκειται για τη μαρτυρία ενός παρελθόντος, όπου η Θεσσαλονίκη ήταν ήδη μία πόλη πλούσια και σπουδαία.   
Για μένα είναι αυτονόητο ότι τα ευρήματα πρέπει να μείνουν στη θέση τους και να είναι προσβάσιμα στο κοινό. Η απόσπασή τους θα προκαλούσε απώλεια του μοναδικού χαρακτήρα τους, καθώς θα έμπαιναν σε ένα τεχνητό πλαίσιο που δεν θα επέτρεπε πλέον να φανεί τι ήταν η αρχαία Θεσσαλονίκη. Πρέπει να επιμείνουμε στο μοναδικό χαρακτήρα αυτής της αποκάλυψης σε μία μητρόπολη που δεν σταμάτησε να εξελίσσεται από την αρχαιότητα και εξής. Πρέπει να διατηρηθεί αυτός ο μοναδικός χαρακτήρας, ο οποίος θα προσελκύσει και τους επισκέπτες. Το να εκτεθούν αυτές οι αρχαιότητες με διαφορετικό τρόπο θα τις καθιστούσε πολύ λιγότερο ενδιαφέρουσες για τον επισκέπτη που δεν θα μπορεί να δει αυτό που ήδη βλέπει στις ανασκαφές πόλεων που έχουν εγκαταλειφθεί, όπως στους Φιλίππους ή στο Δίον. Είναι η παρουσία τους μέσα στην σύγχρονη πόλη που θα προκαλέσει το ενδιαφέρον.    
Ελπίζω με όλη μου την καρδιά ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας θα σας δικαιώσει και ότι θα αποφασίσει την «κατά χώραν» διατήρηση των αρχαιοτήτων. Θα είναι μεγάλο το ενδιαφέρον για την επιστήμη, για την εκπαίδευση των φοιτητών, αλλά και για τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης. Ο χώρος θα προστεθεί στα πλεονεκτήματα της πόλης, όπως είναι ήδη οι ωραίες εκκλησίες με τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες.