ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 
 
 Αθήνα,   20/10/2020
                                                                                                                            
 
 
Αποχαιρετισμός στον Νίκο Ζία (1939-2020)
 
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποχαιρετά τον Νίκο Ζία, διαπρεπή αρχαιολόγο, εξαίρετο δημόσιο λειτουργό, σημαίνον στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού, ομότιμο καθηγητή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και δάσκαλο πολλών εξ ημών.  
Ο Νίκος Ζίας υπηρέτησε στο Υπουργείο Πολιτισμού από το 1962 έως το 1998, ενώ συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του και αργότερα, από τη θέση του ως μέλος του Κ.Α.Σ., του Κ.Σ.Ν.Μ, των Δ.Σ. του Τ.Α.Π.Α., του Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε., της Εθνικής Πινακοθήκης. Υπηρέτησε ευδόκιμα ως επιμελητής και ως έφορος Αρχαιοτήτων σε πολλές Εφορείες ανά την Ελλάδα, υπερασπιζόμενος και προάγοντας την βυζαντινή και μεταβυζαντινή κληρονομιά, καθώς και ως Διευθυντής στη Δ/νση Συντήρησης. Ωστόσο, στη σκέψη όλων μας στην Αρχαιολογική Υπηρεσία θα μείνει ως σπουδαίος Διευθυντής Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, που με τις γνώσεις του, την ευγένεια και την ηρεμία του, τις διοικητικές και συνθετικές ικανότητές του οδηγούσε την Υπηρεσία, καθοδηγούσε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες και εν τέλει έθεσε διαχρονικές αρχές και πρότυπα.
Ο Νίκος Ζίας υπήρξε ακούραστος και παραγωγικότατος ερευνητής της  βυζαντινής και νεοελληνικής τέχνης. Ιδιαίτερα αξιομνημόνευτο είναι το έργο του για τον Φώτη Κόντογλου, θέμα της διδακτορικής διατριβής του, του οποίου θεωρείται ο βασικός μελετητής.
Υπήρξε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, καθώς και του Ελληνικού Τμήματος του ICOM, υπηρετώντας την διεθνή διάσταση του πολιτιστικού αγαθού και της προστασίας του.