ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214,
E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr

 Αθήνα, 3/8/2020
 
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποχαιρετά την Φανουρία Δακορώνια.
 
 
Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, έφυγε από κοντά μας η αγαπημένη συνάδελφος Φανουρία Δακορώνια, μετά από πολύχρονη και γενναία μάχη με την αρρώστια.

Η Φανουρία Δακορώνια σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου έλαβε πτυχίο από το Αρχαιολογικό και Ιστορικό Τμήμα και στη Νομική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου από όπου έλαβε πτυχίο του Τμήματος Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών. Ανακηρύχτηκε Διδάκτορας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το 1964 έως το 2000 εργάστηκε για την Αρχαιολογική Υπηρεσία και υπηρέτησε στην Αθήνα, στη Θήβα, στη Λαμία και στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Στις ανωτέρω θέσεις ασχολήθηκε με όλους τους τομείς που αφορούν στο αρχαιολογικό έργο, επιστημονικά και διοικητικά.

Τομή στην επαγγελματική της σταδιοδρομία υπήρξε η μετάθεσή της στην ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων το 1977, η επαναλειτουργία και οργάνωση της οποίας απετέλεσε το κύριο μέλημά της κατά το μεγαλύτερο μέρος του επαγγελματικού της βίου.

Η οργάνωση των αρχείων και η εκπαίδευση του προσωπικού της ανωτέρω Εφορείας υπήρξε έργο με το οποίο ασχολήθηκε συστηματικά σε όλη τη διάρκεια της θητείας της στη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι ο εντοπισμός άγνωστων αρχαιολογικών χώρων, η διενέργεια μεγάλου αριθμού ανασκαφών, σωστικών και συστηματικών, η αύξηση των αρχαιολογικών τεκμηρίων, κινητών και ακινήτων, η μελέτη και δημοσίευση αυτών, η προστασία, συντήρηση και προβολή των μνημείων μίας περιοχής σχεδόν άγνωστης στη διεθνή αρχαιολογική βιβλιογραφία μέχρι τότε.

Η μελέτη, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των πρώτων δύο Αρχαιολογικών Μουσείων στο Νομό Φθιώτιδας (Λαμίας και Αταλάντης) ήταν έργο της. Έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων και βιβλία σχετικά με την ιστορία και την αρχαιολογία της κεντρικής Ελλάδας και έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια. Έχει δώσει διαλέξεις σε Ιδρύματα και Πανεπιστήμια του εσωτερικού και του εξωτερικού και έχει παραδώσει μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Salzburg, στο Ινστιτούτο Ιστορίας και Αρχαιολογίας ως έκτακτη Λέκτωρ. Ήταν Εταίρος της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.
Για το έργο της έχει τιμηθεί από τους Δήμους Λαμιέων και Λειβανατών ως επίτιμη δημότης, από τους Δήμους Αταλάντης, Δομοκού και την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας με τιμητικά διπλώματα.

Διοργάνωσε τρία διεθνή αρχαιολογικά Συνέδρια στη Λαμία: τα δύο το 1994 και το 1999 με θέμα «Η Περιφέρεια του Μυκηναϊκού Κόσμου» και το τρίτο το 1996 με θέμα την αρχαία ναυπηγική «ΤΡΟΠΙΣ VI», των οποίων έχουν εκδοθεί τα Πρακτικά. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου για την αρχαία ναυπηγική διοργάνωσε περιοδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας, με ανάλογα εκθέματα, κορωνίδα της οποίας ήταν η μεταφορά και παρουσίαση στην πόλη της Λαμίας του γνωστού πλοίου ΚΕΡΥΝΕΙΑ ΙΙ, ακριβούς αντιγράφου ελληνικού εμπορικού πλοίου του 4ου αι. π.Χ. Με την έναρξη του 2ου Συνεδρίου της Περιφέρειας του Μυκηναϊκού Κόσμου εγκαινιάστηκε η περιοδική έκθεση με θέμα «Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία»  κατά την οποία εκτέθηκαν τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα, που προέκυψαν από την εκτέλεση μεγάλων δημοσίων έργων (Νέος Αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ, Αγωγός Φυσικού Αερίου ΔΕΠΑ) και συνοδευόταν από σχετικό κατάλογο.

Η κηδεία της θα γίνει στο Β΄ Νεκροταφείο (Άνω Πατήσια) στις 11 π.μ. αύριο (4-8-2020) κρατώντας, όσο το δυνατόν, τα απαιτούμενα, για τις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε, μέτρα.
 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ