ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214,Email:archaeol@otenet.gr,
www.sea.org.gr
 

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων για τη λήψη κατεπειγόντων µέτρων αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισµού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19

 
Προκειμένου να εφαρμοσθεί η  εγκύκλιος με αρ. πρωτ.:ΔΙΔΑΔ/Φ.69/109/οικ.8000 (16-3-2020), «Επιπρόσθετα επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού», καλούμε την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη να εκδώσει άμεσα τη σχετική Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα εξασφαλίζεται η εκ περιτροπής εργασία, καθώς και η εξ αποστάσεως εργασία, όπου αυτό είναι δυνατόν, όπως και ο καθορισμός προσωπικού ασφαλείας, σε περίπτωση που χρειαστεί να κλείσουν οι κεντρικές ή περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α.
Στο ίδιο πλαίσιο θα πρέπει να καθοριστούν μέτρα διευκόλυνσης ευπαθών ομάδων, υπηρεσίες καθαριότητας και μέτρα απολύμανσης και φύλαξης. Η έκδοση της σχετικής Υ.Α. είναι εξαιρετικά επείγουσα, καθώς αυτές τις κρίσιμες ώρες, σε πολλές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και ιδίως στις κεντρικές υπάρχει επικίνδυνος συγχρωτισμός συναδέλφων μας όλων των ειδικοτήτων με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Επίσης όλοι οι συνάδελφοι πρέπει άμεσα να ενημερωθούν και να καλυφθούν υπηρεσιακά για την αιτιολογημένη απουσία τους από τον φυσικό χώρο εργασίας.
Είναι τουλάχιστον λυπηρή η διαπίστωση ότι σε αυτό το κρίσιμο διάστημα η πολιτική ηγεσία δεν έχει αποσαφηνίσει εξαρχής το πλαίσιο λειτουργίας των υπηρεσιών σε συνάρτηση με την προτεραιότητα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Είναι επίσης προφανές ότι ενώ έχουν πέσει οι ρυθμοί στην ελληνική κοινωνία και η πορεία του ιού είναι αχαρτογράφητη, το ΥΠΠΟΑ δεν μπορεί να ακολουθεί τους ίδιους κανόνες με την προηγούμενη περίοδο. Για τον λόγο αυτό ζητούμε την αναστολή των συνεδριάσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για δύο εβδομάδες.
Σε περίπτωση που η εν λόγω Υ.Α. δεν εκδοθεί σήμερα, ώστε τα μέλη μας να καλύπτονται κατά την υλοποίηση των προτεινόμενων με την παραπάνω εγκύκλιο μέτρων, ο ΣΕΑ προτίθεται να προχωρήσει σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία και εάν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου εξακολουθήσει να αγνοεί τόσο εμφατικά τον σοβαρότατο κίνδυνο για την δημόσια υγεία (εργαζομένων και πολιτών), τότε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θα προσφύγει σε κάθε πρόσφορο ένδικο μέσο για την προστασία της ζωής των εργαζομένων.