ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, 6937075765,
E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
Αθήνα, 13-2-2019
Αρ. πρωτ: 68
  
Προς τα μέλη του Σ.Ε.Α.
 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ  Δ.Σ. Σ.Ε.Α.:
ΜΑΙΟΣ 2017 – 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020
 
Το χρονικό διάστημα από τον Μάιο του 2017 έως σήμερα συνέπεσε με μια από τις πιο δύσκολες περιόδους  των τελευταίων χρόνων, κυρίως σε ζητήματα προστασίας των αρχαιοτήτων. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (Σ.Ε.Α.), με γνώμονα τους κοινούς άξονες που είχαν συμφωνηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.), όπως η προάσπιση του Αρχαιολογικού Νόμου και του δημόσιου χαρακτήρα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η υπεράσπιση και η προβολή του πολυσχιδούς έργου της, η στήριξη και η κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των συναδέλφων, η διασφάλιση του επιστημονικού έργου, η αύξηση των δαπανών για τον Πολιτισμό, η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του Τ.Α.Π.Α., των Μουσείων και των Αρχαιολογικών Χώρων, αλλά προπάντων η άοκνη μέριμνα για τις αρχαιότητες, αγωνίστηκε σε πολλά επίπεδα, με ομόφωνες συχνά αποφάσεις του Δ.Σ..  
Συγκεκριμένα:
 
Α. Προάσπιση του Αρχαιολογικού Νόμου και του θεσμικού πλαισίου
 
Τα τρία αυτά χρόνια o Σ.Ε.Α. υπερασπίστηκε με όλα τα μέσα την πολιτιστική κληρονομιά και τη θωράκιση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της, ενώ αγωνίστηκε και για την προάσπιση του Αρχαιολογικού Νόμου. Στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών αμφισβητήθηκε η εφαρμογή ορισμένων από τα  σημαντικότερα άρθρα του, αλλά ακόμη και το θεμελιώδες άρθρο 24 του Συντάγματος, με τις παρακάτω πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις: 
  • Η υπεράσπιση της εφαρμογής του άρθρου 12 του Ν. 3028/2002, για την υποχρεωτική εξέταση της εισήγησης αναφορικά με την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου εν όψει οποιασδήποτε επικείμενης χωρικής ρύθμισης, με μια σειρά κινητοποιήσεων και παραστάσεων στο ΚΑΣ, στην περίπτωση της επένδυσης του Ελληνικού.
  • Η εφαρμογή του άρθρου 42 του Ν. 3028/2002, εφόσον υπάρχει αποδεδειγμένη δυνατότητα και μελέτες για την κατά χώραν διατήρηση των αρχαίων στην αυθεντική τους μορφή, όπως στην περίπτωση του μνημειακού συνόλου με το ιστορικό σταυροδρόμι (decumanus και cardo) στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης. 
  • Η αποτροπή ψήφισης της διάταξης  που προέβλεπε την παράκαμψη των συλλογικών οργάνων της Α.Υ για την εκτέλεση έργων επί μνημείων στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων, καθώς και της απόπειρας τροποποίησης του άρθρου 10 του Ν.3028/2002.
  • Η παρέμβαση του Σ.Ε.Α. τον Ιούλιο του 2017 στην διαδικασία της ηλεκτρονικής διαβούλευσης, προκειμένου το άρθρο 24  για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος να μην περιληφθεί στις προς αναθεώρηση διατάξεις του Συντάγματος. 
  • Η καταγγελία της κυβερνητικής εξαγγελίας για την απόσπαση των μεγάλων δημόσιων Μουσείων από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (Α.Υ.) και τη μετατροπή τους σε Ν.Π.Δ.Δ.. 
 
 
 
Β. Κινητοποιήσεις και δικαίωση του Σ.Ε.Α. απέναντι σε πολιτικές που προσβάλουν το θεσμικό πλαίσιο της προστασίας
 
Ο Σ.Ε.Α. αντιμετώπισε με σθένος κάθε απόπειρα εκποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς στο πλαίσιο επενδύσεων που παρακάμπτουν τις νόμιμες διοικητικές διαδικασίες.  Σε  αυτόν τον τομέα οι κινητοποιήσεις και οι αγώνες του Σ.Ε.Α. γνώρισαν μεγάλες νίκες. Συγκεκριμένα: 
  • Η ψήφιση από τη Βουλή  της νέας νομοθετικής ρύθμισης προστασίας  και δημόσιας διαχείρισης  των ακίνητων μνημείων που ανήκουν στο δημόσιο και χρονολογούνται  μετά το 1453, καθώς και των μουσείων και όλων των δημόσιων ακινήτων του ΥΠ.ΠΟ.Α. που προβάλουν την πολιτιστική κληρονομιά (Ν. 4611/2019, ΦΕΚ 73/Α/17-5-2019, αρ. 123), αποτρέποντας έτσι τον κίνδυνο μεταβίβασής τους στο Υπερταμείο και κάθε απόπειρας διαχείρισής τους από ιδιώτες.
  • Η ανάκληση μεταβίβασης στην Ε.Τ.Α.Δ. και μέσω αυτής στο Υπερταμείο των 2.329 αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και άλλων ακινήτων αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
  • Η υπόθεση χωρικής ρύθμισης στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, με την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου, όπως ορίζει το άρθρο 12 του Ν. 3028/2000. 
 
Γ. Άλλες παρεμβάσεις του Δ.Σ. του Σ.Ε.Α. για την υπεράσπιση μνημείων
 
Το Δ.Σ. τοποθετήθηκε τεκμηριωμένα και δυναμικά  για την προστασία αρχαιολογικών χώρων και μνημείων που κινδύνευαν από κάθε λογής πιέσεις  και ιδιωτικά συμφέροντα, με την έκδοση Δελτίων Τύπου, με επιστολές, υπομνήματα, καθώς και με παραστάσεις αντιπροσωπείας του Δ.Σ. σε Συλλογικά Όργανα, όπως:
  • Για την ανέγερση εμπορικού πολυχώρου (MALL) στην Ακαδημία Πλάτωνος και τις κατ΄εξαίρεσιν διευκολύνσεις που παρείχε απόφαση του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. 
  • Για τη σημασία των κηρύξεων των Αρχαιολογικών Χώρων με αφορμή την κήρυξη του Πειραιά ως Αρχαιολογικού Χώρου (γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ.).
  • Για τις επιπτώσεις ποικίλων έργων που επιβαρύνουν τις αρχαιότητες , όπως για παράδειγμα στον Αρχαιολογικό Χώρο των Πέρα Γαλήνων Κρήτης, στο νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι Πεδιάδος Ηρακλείου και στο μνημειακό σύνολο των Παλαιοχριστιανικών Βασιλικών του Αγίου Στεφάνου στην Κω.
  • Για την υπόθεση απαλλοτρίωσης του Ιερού της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς (γνωμοδότηση Κ.Α.Σ.).
  • Για την οριοθέτηση αδόμητων αρχαιολογικών ζωνών προστασίας στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών.
  • Για τον περιορισμό του ύψους των οικοδομών και γενικότερα της οικοδομικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Ακρόπολη.
  • Για την υπόθεση των μνημείων που ήλθαν στο φως στον σταθμό Αγίας Σοφίας του Μετρό Θεσσαλονίκης και την ανάδειξη του Κρηναίου Οικοδομήματος στη θέση του.
  • Για την αυτονόητη προστασία και ανάδειξη των μνημείων, με  συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, σε σχέση με την περιβαλλοντική αδειοδότηση των κτηριακών ενοτήτων και την έγκριση των μελετών στο περιβάλλον των μνημείων κατά τη συνεδρίαση του Κ.Α.Σ. τον Μάιο 2019, με θέμα την έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργουΕφαρμογή του Σ.Ο.Α. του  Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγ. Κοσμά.
  • Για τις επιπτώσεις ανέγερσης κτηρίων ύψους 200 μ. και άλλων εργασιών πλησίον μνημείων στον κηρυγμένο χώρο του Ελληνικού- Αγ. Κοσμά και για την τήρηση των άρθρων 2  και 10 του Ν. 3028, των άρθρων 24 και 28 παρ. 6 και  των Ευρωπαϊκών συμβάσεων (Παρίσι 1972 και Βαλέτα 1992) κατά την εξέταση από το Κ.Α.Σ. αιτήματος θεραπείας των επενδυτών στο Ελληνικό ενάντια στην προηγούμενη Υ.Α. έγκρισης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: «Εφαρμογή του Σ.Ο.Α. του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγ. Κοσμά».
  •  Για την αναβολή εξέτασης του θέματος περί απόσπασης η μη των μοναδικής σημασίας αρχαίων εργαστηριακών εγκαταστάσεων στις Σκουριές Χαλκιδικής, εφόσον εκκρεμούσε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η αδειοδότηση της μονάδας «Ελληνικός Χρυσός»
  • Για την κατά χώραν διατήρηση του μοναδικού μνημειακού συνόλου του Βυζαντινού Σταυροδρομίου στον Σταθμό Βενιζέλου. Το Δ.Σ. παρέστη δυναμικά από κοινού με εκπροσώπους του Ενιαίου Συλλόγου Αττικής, Στερεάς και Νήσων, της Π.Ε.Σ.Α., της Χ.Α.Ε., της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης, του Ε.Κ.Β.Μ.Μ., της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, του πρώην Δημάρχου Θεσσαλονίκης και εκπροσώπου της Εuropa Nostra κατά την εξέταση μελέτης απόσπασης του μνημειακού συνόλου για λογαριασμό της Αττικό Μετρό στη δύσκολη και μαραθώνια συνεδρία του Κ.Α.Σ. της 18ης Δεκεμβρίου 2019 . Ωστόσο, το Κ.Α.Σ. γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία για την απόσπαση και επανατοποθέτηση του μνημειακού συνόλου, χωρίς να έχει υπογραφεί έως σήμερα η σχετική Απόφαση.
  • Την ανακοίνωση του Σ.Ε.Α. με αφορμή την πρόσφατη εσπευσμένη επαναξέταση της κατά χώραν παραμονής του πολυανδρίου με τους «Δεσμώτες» στην περιοχή Εσπλανάδα του Φαλήρου, για την κατά το δυνατόν πληρέστερη διατήρηση του ευρήματος σε συνάφεια με το φυσικό περιβάλλον του. 
 
Δ. Παρεμβάσεις νομοθετικού περιεχομένου
 
Απόσυρση ερώτησης 51 βουλευτών του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού για την απόδοση ποσοστού από τα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων ως ανταποδοτικό έσοδο των οικείων Πρωτοβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Επιτυχής παρέμβαση για την εξαίρεση των προσλήψεων προσωπικού Ι.Δ.Ο.Χ. από τις Π.Υ.Σ. στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων έργων με αρχαιολογική αυτεπιστασία.
  • Παρέμβαση στην τότε Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού για έγκαιρη εντός του τρέχοντος έτους έκδοση σχετικής Κ.Υ.Α. για τα λειτουργικά έξοδα Αρχαιολογικών χώρων, Μουσείων και των Υπηρεσιών.
  • Συμμετοχή στη διαβούλευση για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα για τη μη ελάφρυνση των ποινών για αδικήματα όπως η καταστροφή αρχαίων, η αρχαιοκαπηλία και γενικά όλα τα αδικήματα που αναφέρονται στον Ν. 3028/2002.
  • Παρέμβαση στη διαβούλευση του πολυνομοσχεδίου για την «Προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων»- τροποποίηση Ν. 4608/2019, καθώς και στην τελική μορφή του ως σ/ν «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις», προκειμένου να μην παρακάμπτεται η Αρχαιολογική Υπηρεσία, στα σημεία που η προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων  είναι αντίθετη με σοβαρά θέματα προστασίας των αρχαιοτήτων και γενικότερα να μην υποβαθμιστεί περαιτέρω  η προστασία των αρχαιοτήτων και των μνημείων.
  • Συνεχείς παρεμβάσεις για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου των 72.000 ακινήτων που έχουν παραχωρηθεί στην Ε.Τ.Α.Δ. Α.Ε., προκειμένου να διαπιστωθεί ποιά και πόσα από αυτά εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν. 3028/2002. 
  • Διασφάλιση ολοκλήρωσης της αρχαιολογικής έρευνας πριν από τη συμβασιοποίηση ενός μεγάλου έργου, προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα των ερευνών κατά τη σύμβαση των έργων. 
  • Παρέμβαση στη διαβούλευση του  σ/ν «Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος για τη νομιμοποίηση ή τακτοποίηση των αυθαιρέτων».
 
Ε. Υπεράσπιση εργασιακών δικαιωμάτων και της δημοκρατικής λειτουργίας της Α.Υ. 
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων:
  • Διαμαρτυρήθηκε έντονα για την  έγκριση του Οργανισμού του ΥΠ.ΠΟ.Α. (Ιούνιος 2017), χωρίς να προηγθεί η επανασύσταστη και η αύξηση των οργανικών θέσεων και κυρίως χωρίς να προηγηθεί διάλογος. 
  • Ζήτησε την επίσπευση για την ολοκλήρωση της πρόσληψης των 33 αρχαιολόγων της προκήρυξης 16Κ/2017, διαδικασία που ήδη βαίνει προς ολοκλήρωση.
  • Διεκδίκησε την άμεση πρόσληψη των εργαζόμενων που δικαιώθηκαν με αποφάσεις δικαστηρίων  ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
  • Ζήτησε την προκήρυξη 200 θέσεων αρχαιοφυλάκων και την ολοκλήρωση της διαδικασίας  μετατάξεων αρχαιολόγων και άλλων ειδικοτήτων από άλλα υπουργεία.
  • Γενικότερα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ο το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α. κινήθηκε στην υπεράσπιση των θέσεων εργασίας, με σταθερό αίτημα την άμεση πρόσληψη προσωπικού, με αδιάβλητο, ενιαίο και τακτό τρόπο.
  •  Όλο τον προηγούμενο διάστημα το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α. ασχολήθηκε με το χρονίζον πρόβλημα της μη τακτικής λειτουργίας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων Αορίστου και Μονίμων Υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να παραμένει σε εκκρεμότητα η εξέταση αιτημάτων αναγνώρισης προϋπηρεσίας, συνάφειας τίτλων σπουδών, χορήγησης ή παράτασης εκπαιδευτικών αδειών, αποσπάσεων και μεταθέσεων κλπ. Το Δ.Σ. εξέδωσε μία σειρά από ανακοινώσεις, πραγματοποίησε παραστάσεις διαμαρτυρίας προς τη Γενική Διευθύντρια Διοικητικού και μετέφερε ανά τακτά χρονικά διαστήματα το αίτημα επίσπευσης της εξέτασης των θεμάτων στην Πρόεδρο. Μετά τον ορισμό των νέων μελών του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, κατά το 2019, παράλληλα με τις περαιτέρω πιέσεις του Δ.Σ. του Σ.Ε.Α. εν όψει και της κρίσης Προϊσταμένων, η εξέταση των εκκρεμουσών υποθέσεων σημείωσε σχετική πρόοδο, με δεκάδες, ωστόσο, υποθέσεις να εκκρεμούν ακόμα.
  • Το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α. συνέχισε όλο αυτό το διάστημα να ζητεί την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας (Ν. 4369/2016)  και την έκδοση προκήρυξης πλήρωσης θέσεων ευθύνης επιπέδου Διεύθυνσης στη Γ.Δ.Α.Π.Κ.. Τονίστηκε επανειλημμένως η πάγια θέση του Σ.Ε.Α. για την επιλογή προϊσταμένων με τη διαδικασία αδιάβλητων κρίσεων και όχι η τοποθέτηση με Υπουργική Απόφαση. Με παρέμβαση του Δ.Σ. του Σ.Ε.Α. εξασφαλίστηκε η αναγνώριση της γλωσσικής επάρκειας για αρχαιολόγους που διορίστηκαν πριν από τον ορισμό του ισχύοντος προσοντολογίου.
  • Μετά την ανάκληση της προκήρυξης για την πλήρωση θέσεων Προϊσταμένων επιπέδου Διεύθυνσης, το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α. εξέδωσε πολλές ανακοινώσεις διαμαρτυρίας και πραγματοποίησε παραστάσεις στην πολιτική και διοικητική ιεραρχία. Με ευθύνη της τότε πολιτικής ηγεσίας η προκήρυξη τελικά δεν εκδόθηκε. 
  • Κατά τη μοναδική συνάντησή του Δ.Σ. με την νυν υπουργό  του ΥΠ.ΠΟ.Α., τον Ιούλιο 2019, τέθηκε εκ νέου το ζήτημα της διενέργειας κρίσεων. Ωστόσο, καμία διαδικασία δεν έχει ακόμα δρομολογηθεί. 
  • Η μη διενέργεια κρίσεων Προϊσταμένων από το 2011 αφήνει περιθώρια για αυθαίρετες μετακινήσεις, τοποθετήσεις και αντικαταστάσεις προϊσταμένων, όπως  αποδεικνύεται από την αιφνίδια παύση του α/α Προϊσταμένου της ΕΦ.Α.ΠΟ.Θ.  Η μη εφαρμογή της  εκάστοτε ισχύουσας Νομοθεσίας δεν αδικεί μόνον τους συναδέλφους που εκτελούν τα καθήκοντά τους τοποθετημένοι στις θέσεις τους, αλλά επιτρέπει και στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία να μετακινεί υπαλλήλους, να αναστατώνει την Υπηρεσία και να θέτει εμπόδια στο έργο της, με σοβαρές επιπτώσεις στο κύρος της. 
  • Το Δ.Σ. είχε εκφράσει μια σειρά από αντιρρήσεις για τον Ν. 4369/2016, και παρενέβη, ζητώντας επιτακτικά να μην αποκλεισθούν από τις κρίσεις οι συνάδελφοι που συμμετείχαν στην απεργία-αποχή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. από την αξιολόγηση. 
  • Το Δ.Σ. ζήτησε την ενίσχυση του επιστημονικού έργου των Υπηρεσιών της Γ.Δ.Α.Π.Κ.
  • Το Δ.Σ. έγινε αποδέκτης επιστολών και καταγγελιών συναδέλφων για αυξημένα φαινόμενα αυταρχισμού από την πλευρά Προϊσταμένων. Το Δ.Σ. προσπάθησε κατά το δυνατόν να συμβάλει στην αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας των Υπηρεσιών.
  • Το Δ.Σ. ζήτησε επίμονα να ολοκληρώνονται οι πειθαρχικές διαδικασίες σε εύλογο χρονικά διάστημα, έτσι ώστε να αποκαθίσταται το συντομότερο δυνατόν η ομαλή λειτουργία της Υπηρεσίας.
  • Το Δ.Σ. ζήτησε την ολοκλήρωση του οικονομικού ελέγχου στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού και την αποκατάσταση της λειτουργίας του με όρους διαφάνειας.
 
ΣΤ. Διαφύλαξη των Υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.Α. ως βασικών φορέων χάραξης και υλοποίησης της πολιτιστικής πολιτικής και ο διαχωρισμός από εξωθεσμικούς παράγοντες.
 
  • Τονίστηκε ότι εκ του Συντάγματος και του αρχαιολογικού νόμου η Α.Υ., ως κύριος και ενιαίος φορέας διαχείρισης, μελέτης και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και μνημείων, οφείλει να χαράζει και να εισηγείται προτάσεις, σε συνεργασία με τις λοιπές Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α. για την πραγματοποίηση έργων επί μνημείων, για τη δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών, για δράσεις ψηφιακής προβολής, πολιτιστικές εκδηλώσεις κλπ. 
  • Για τους λόγους αυτούς ζητήθηκε η ενίσχυση του θεσμού της αρχαιολογικής αυτεπιστασίας, του μόνου θεμιτού και αποτελεσματικού τρόπου εκτέλεσης έργων στον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 
  • Το Δ.Σ. συνέχισε να τονίζει και να διαφωνεί με την εμπλοκή  εξωυπηρεσιακών φορέων,  όπως το σωματείο Διάζωμα, που  επιχειρούν εμμέσως να χαράσσουν την πολιτική και να ακυρώνουν τις πραγματικές προτεραιότητες της Α.Υ. Στο ίδιο πλαίσιο τον Ιανουάριο του 2020 το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α. εξέδωσε Δελτίο τύπου, καταγγέλοντας την αυθαίρετη  παρέμβαση μέλους του Διαζώματος  στο υπηρεσιακό έργο της Προϊσταμένης της ΕΦ.Α.ΜΑ., θέτοντας τις δικές του προτεραιότητες σε βάρος των προτεραιοτήτων της Υπηρεσίας. 
 
Ζ. Οικονομικά αιτήματα και αναβάθμιση του κλάδου
 
  • Το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α. διεκδίκησε και πέτυχε την επίσπευση της διαδικασίας για την αναγνώριση προϋπηρεσίας σε ιδιώτες, ιδιωτικά έργα ή άλλους φορείς εποπτευόμενους από το ΥΠ.ΠΟ.Α.
  •  Το Δ.Σ. επίσης διεκδίκησε: 
  • 1. Τη μισθολογική αναβάθμιση του κλάδου,
  • 2. Την καταβολή των καταδυτικών στην ΕΦ.Α.Εναλίων
  • 3. Την ένταξη του κλάδου των Αρχαιολόγων σε αυτούς που εργάζονται σε συνθήκες επικίνδυνες και ανθυγιεινές, 
  • 4. Τη χορήγηση του ειδικού επιδόματος του ΕΣΠΑ στους μόνιμους και με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου υπαλλήλους του ΥΠ.ΠΟ.Α. που αναλαμβάνουν την υλοποίηση έργων του Ε.Σ.Π.Α., 
  • 5. Την αύξηση των ημερών εκτός έδρας ετησίως για υπηρεσιακές μετακινήσεις όλων των συναδέλφων. Ήδη στον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο «Ίδρυση παιδικού σταθμού στο ΥΠ.ΠΟ.Α., ρύθμιση θεμάτων του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων ΥΠ.ΠΟ.Α., κατάργηση του Ο.Α.Ν.Μ.Α. και άλλες διατάξεις» ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα που σχετίζονται με την αύξηση του ορίου ημερών εκτός έδρας για τις νησιωτικές και πανελλαδικές υπηρεσίες, για την εφορεία του Αγίου Όρους, καθώς και για την επίβλεψη έργων Ε.Σ.Π.Α.
  • 6. Τη μείωση του ανώτατου ορίου χιλιομετρικών αποστάσεων για την καταβολή ημερήσιας μετακίνησης.
  • 7. Την επέκταση της αποζημίωσης για παραμονή εκτός έδρας και σε ημέρες αργιών, ιδίως σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές,
  • 8. Την ειδική συμφωνία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και τις πλοιοκτήτριες εταιρείες για να ταξιδεύουν οι αρχαιολόγοι δωρεάν για την πραγματοποίηση αυτοψιών
  • 9. Τη συνδρομή της Ε.Δ.Ε.ΠΟΛ., ώστε τα οδοιπορικά των συναδέλφων για την εποπτεία των έργων Ε.Σ.Π.Α. και των συγχρηματοδοτούμενων να συνεχίσουν να πληρώνονται από τον προϋπολογισμό των έργων, χωρίς να προσμετρώνται στις επιτρεπόμενες ημέρες εκτός έδρας. 
 
Η. Συμπαράσταση  σε συναδέλφους που υπέστησαν διώξεις κατά την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων.
 
Ο Σύλλογος παγίως συμπαρίσταται σε συναδέλφους που διώκονται στο πλαίσιο των υπηρεσιακών τους καθηκόντων με ανακοινώσεις  ή παραστάσεις στο ακροατήριο κατά την εκδίκαση των υποθέσεων. Πιο πρόσφατα συμπαραστάθηκε στην περίπτωση κλήτευσης συναδέλφου σε ανωνοτί εξέταση  στο πλάσιο προκαταρκτικής εξέτασης, κατόπιν μήνυσης που κατετέθη από την εταιρεία «ΑΙΝΟΥΧΑΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΕ» που αφορά αυστηρά την υπηρεσιακή της θητεία ως Τακτικό μέλος της ΕΠ.Π.Ε. του Υποέργου 4 (μετέπειτα Υποέργου 3). 
  • Παρά τα περιορισμένα οικονομικά, καταβάλλονται συνεχώς προσπάθειες για την κάλυψη τμήματος των διαδικαστικών εξόδων συναδέλφων που διώκονται ή συμμετέχουν ως μάρτυρες στα δικαστήρια για υποθέσεις της Υπηρεσίας. Παράλληλα το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α. έχει ζητήσει επανειλημμένως να αναλάβει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους την δικαστική συμπαράσταση των συναδέλφων για υπηρεσιακές υποθέσεις. 
  • Το Δ.Σ του Σ.Ε.Α. εξέδωσε ανακοίνωση συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζόμενων στο έργο της Ψηφιοποίησης, για παραμονή στην εργασία τους μέχρι τη λειτουργική παράδοση του έργου. 
  • Παράλληλα, πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους του Σ.Ε.Κ.Α., στις οποίες συζητήθηκαν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι έκτακτοι αρχαιολόγοι ιδίως σε αρχαιολογικά έργα στο πλαίσιο Μεγάλων Επενδύσεων (βλ. Αγωγός ΤΑΡ). Το Δ.Σ., βασιζόμενο στην ισχύουσα νομοθεσία, απέκρουσε τις αιτιάσεις του Σ.Ε.Κ.Α. σχετικά με το θέμα της ειδίκευσης στις προκηρύξεις πρόσληψης αρχαιολόγων.
 
Θ. Άλλες δραστηριότητες και έκδοση ψηφισμάτων για διάφορα ζητήματα
 
  • Τα τελευταία τρία χρόνια το Δ.Σ. βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να αποχαιρετήσει εκλιπόντες συναδέφους μας. Ανάμεσα στα ποικίλα καθήκοντά του το Δ.Σ. εξέδωσε συνολικά 19  νεκρολογίες, συμπεριλαμβανομένων και άλλων συναδέλφων, επίτιμων εφόρων,  πανεπιστημιακών αλλά και  ξένων με μεγάλη συμβολή στην αρχαιολογική έρευνα στην Ελλάδα.
  • Στο πλαίσιο της έκδοσης ψηφισμάτων για ευρύτερα ζητήματα το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α. καταδίκασε την επίθεση στο πρόσωπο του πρώην Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη. 
  • Το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α.συμμετείχε με άλλους φορείς σε επιτροπή για την επεξεργασία του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών «Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών», προτάσσοντας την ανάγκη προάσπισης και διαφύλαξης του επιστημονικού κύρους του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στη Βενετία. 
  • Με δελτία τύπου εξέφρασε την αγωνία του για θέματα προστασίας των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, εκδίδοντας ανακοινώσεις για την εμπρηστική επίθεση στο ναό Αγίων Αποστόλων στη Θεσσαλονίκη, τον βανδαλισμό του εβραϊκού μνημείου στην Πανεπιστημιούπολη του Α.Π.Θ., τη διέλευση του λεγόμενου ‘Τρένου των Μάγια’ από τους αρχαιολογικούς χώρους και το παρθένο περιβάλλον τοπίο τους στο Μεξικό, τις καταστροφές μνημείων στην πόλη Αφρίν της Συρίας και  την  καταστροφή του νέο-χεττιτικού ναού του Ain Dara, την απόπειρα μετατροπής του Ι. Ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε τζαμί, την καταστροφική πυρκαγιά της Παναγίας των Παρισίων, και πρόσφατα για την προκλητική ανακοίνωση του προέδρου των Η.Π.Α. Donald Trump που απειλούσε με καταστροφή σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στο Ιράν.  
  • Επίσης, το Δ.Σ. ασχολήθηκε και με το μείζον θέμα της επιστροφής αρχαιοτήτων που εκλάπησαν από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κατοχής και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, συνδιοργανώνοντας στις 19 Απριλίου 2018, μαζί με το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας, επιτυχημένη  ημερίδα στο Εθνικό Ιστορικό  Μουσείο, με θέμα «Η αρπαγή των αρχαιοτήτων στην Κατοχή και ο αγώνας για την επιστροφή τους».                                                                                                                      
  • Τέλος, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εξέδωσε επιστολή στήριξης του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών, υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας του, γεγονός που επιτεύχθηκε, έστω και χωρίς προς το παρόν χρηματοδότηση από τη Νορβηγική κυβέρνηση.  
 
Ι. Προβολή του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και των μελών του Σ.Ε.Α. 
 
  • Συνεχίστηκε ο επιτυχημένος θεσμός διοργάνωσης της Εβδομάδας Προβολής του Πολυσχιδούς Έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, για την προβολή του έργου της Υπηρεσίας και για τη συμβολή της στην ανάπτυξη.  Κατά το  2018 πραγματοποιήθηκε μια σειρά δράσεων με θέμα τη σχέση των Τοπικών Κοινωνιών με τα Μνημεία και την Ανάπτυξη και κατά το 2019 θεματική εβδομάδα με θέμα «Αρχαιολογία στην οθόνη», αποδεικνύοντας ότι η Α.Υ.  όχι μόνον δεν αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη αλλά συμβάλλει τα μέγιστα σε αυτή .
  •  Το Δ.Σ. συμμετείχε δια της Προέδρου ή των μελών του σε μια σειρά εκδηλώσεων, ημερίδων, συζητήσεων κλπ, που διοργανώνουν θεσμικοί ή άλλοι φορείς με στόχο την προβολή των θέσεών τους. 
  • Παράλληλα διοργανώθηκαν στο κτήριο του Σ.Ε.Α.: 
1. Διαλέξεις αρχαιολογικού και μουσειολογικού περιεχομένου με στόχο την προβολή του έργου των συναδέλφων και των Υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.Α. 
2. Σειρά μαθημάτων (ντοκιμαντέρ, σεμινάρια photoshop, αρχαιολογικής φωτογραφίας, ανασκαφικού σχεδίου κ.ά)
3. Οι καθιερωμένες προβολές θερινού κινηματογράφου, με ευθύνη της κινηματογραφικής ομάδας του Σ.Ε.Α.
4. Πρόγραμμα φιλοξενίας και δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά των συναδέλφων κατά τους θερινούς μήνες. 
 
ΙΑ. Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων
 
Σύμφωνα με την πάγια θέση του ο Σ.Ε.Α., σε αλλεπάλληλες συναντήσεις του με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία και την εκάστοτε διοίκηση του Τ.Α.Π. ζητεί συνεχώς, αλλά εις μάτην, το νέο οργανόγραμμα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Στις συναντήσεις αυτές ζητήθηκε επίσης η διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του Τ.Α.Π.Α, η  τόνωση της εκδοτικής δραστηριότητας του Ταμείου, κυρίως για τις εργασίες των συναδέλφων, και η ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων που εκκρεμούν, καθώς και η συμμετοχή του Σ.Ε.Α.  στη διαβούλευση για το νέο Οργανόγραμμα του Τ.Α.Π.Α,
  • Ζητήθηκε επανειλημμένως η έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων για τις επιδημίες, αίτημα το οποίο έχει πρόσφατα ανακύψει και πάλι.
  • Ιδιαίτερη αναφορά έγινε με ανακοινώσεις και παρεμβάσεις σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης του ψηφιακού αποθέματος του ΥΠ.ΠΟ.Α. και του Τ.Α.Π.Α. αλλά και σχετικά με τους όρους παραχώρησης και τα τέλη αδειών ψηφιακών απεικονίσεων και αναπαραστάσεων αρχαιολογικών χώρων, ευρημάτων και μνημείων. 
  • Έγιναν παρεμβάσεις για την  επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις κινηματογραφήσεις, με σαφείς όρους και διαδικασίες.
  • Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Σ.Ε.Α. επισκέφθηκε πρόσφατα το Ταμείο και  την πρόεδρό του, ζητώντας τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του. Επίσης, επισκέφθηκε  τους  εργαζόμενους  του , με αφορμή τα πρόσφατα φαινόμενα αυταρχισμού.
 
ΙΒ. Κυβερνητική εξαγγελία για την μετατροπή μεγάλων Δημόσιων Μουσείων σε ΝΠΔΔ
 
  • Το τελευταίο διάστημα, εκτός από το φλέγον ζήτημα της κατά χώραν διατήρησης του μνημειακού συνόλου στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα τα δέκα μεγάλα δημόσια Μουσεία της χώρας, λόγω της κυβερνητικής εξαγγελίας απόσπασής τους από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και μετατροπής τους σε Ν.Π.Δ.Δ. Έτσι, το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α., αντιμέτωπο με αυτήν την πρόκληση, τον αυταρχισμό της νυν πολιτικής ηγεσίας και κυρίως την παντελή έλλειψη κάθε είδους δημοκρατικού διαλόγου, παράλληλα με  τη συνεχή μέριμνα για την προστασία των αρχαιοτήτων, αγωνίζεται με όλα τα νόμιμα μέσα για την υπεράσπιση των δημόσιων μουσείων. Σε αυτό το πλαίσιο, η δράση του Σ.Ε.Α. σε συντονισμό με άλλα σωματεία του Υπουργείου έχει ήδη προχωρήσει στις πιο κάτω δράσεις:
    1. Συναντήσεις του Δ.Σ. με τους εργαζόμενους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, του Νομισματικού Μουσείου, του Επιγραφικού Μουσείου, του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου  
    2.  Συνέντευξη Τύπου στο Επιγραφικό Μουσείο στις 29 Ιανουαρίου 2020 παράλληλα με στάση εργασίας.
 
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
 
Η Γενική Συνέλευση εξουδιοδοτεί το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α. να προχωρήσει σε απεργίες, στάσεις εργασίας και πολύμορφες κινητοποιήσεις, διεκδικώντας:
  • Tη μη μετατροπή των Δημόσιων Μουσείων σε Ν.Π.Δ.Δ., σε συντονισμό με τα άλλα σωματεία του ΥΠ.ΠΟ.Α.. Για τον λόγο αυτό αποφασίζεται ο Σ.Ε.Α. να προκηρύσσει επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες και στάσεις εργασίας στην περίπτωση σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση.
  • Τη μη απόσπαση των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης και την παραμονή τους κατά χώραν. Για τον λόγο αυτό αποφασίζεται ο Σ.Ε.Α. να προκηρύσσει επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες και στάσεις εργασίας για την αποχή όλων των μελών μας από οποιαδήποτε διαδικασία σχετίζεται με την απόσπαση του μνημειακού συνόλου.
  • Τις εξελίξεις σε σχέση αλλαγές των οργανισμών  του ΥΠ.ΠΟ.Α. και του Τ.Α.Π.Α.