ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
          
 
 Αθήνα,  21/11/2019
 Αρ. Πρωτ.: 680

 Προς:
 τον κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη
 Πρωθυπουργό της Ελλάδας
 
Εξοχότατε κ. Πρωθυπουργέ,
 
Με αφορμή δημόσιες τοποθετήσεις πάνω στο ζήτημα του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου της Θεσσαλονίκης και κατ’ επέκταση την τύχη των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου υπενθυμίζουμε ότι έχουν ήδη εκδοθεί σχετικές αποφάσεις για την κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων.
Οι αποφάσεις αυτές αποτέλεσαν το σημείο συμφωνίας στην προστασία ενός μοναδικού ευρήματος για τη Θεσσαλονίκη που συνέβαλε περαιτέρω στην αποκάλυψη της βυζαντινής φυσιογνωμίας αυτής της πόλης, την ευθύνη για την τύχη της οποίας – και ασφαλώς των μνημείων της – ανέλαβε το Ελληνικό Κράτος το 1912. Σημειωτέον ότι η Θεσσαλονίκη έχει 15 βυζαντινά μνημεία εγγεγραμμένα στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ανάμεσα στα οποία τα τείχη που την περιβάλλουν, εκκλησίες αντιπροσωπευτικές όλων των βυζαντινών περιόδων και ένα λουτρό. Ο βυζαντινός οδικός άξονας που βρέθηκε στην διασταύρωση της Εγνατίας με τη Βενιζέλου αποτελούσε τον σύνδεσμο αυτών των μνημείων. Υπογραμμίζουμε ότι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς έχουν υποστηρίξει τόσο την εξαιρετική σημασία του ανασκαφικού ευρήματος όσο και τη δυνατότητα υλοποίησης των ισχυουσών αποφάσεων και τεχνικών μελετών.
Με δεδομένο ότι η όποια απόπειρα ακύρωσης των έως τώρα αποφάσεων θα στραφεί ενάντια όχι μόνο στην τύχη των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου, αλλά και στη θέση που έχει η Ελλάδα στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη ως ένας από τους βασικούς θεματοφύλακες του Βυζαντινού Πολιτισμού, σας καλούμε να αναγνωρίσετε αυτήν την ευθύνη απέναντι στην Ιστορία και να ανταποκριθείτε στο αίτημά μας να σας συναντήσουμε, ώστε να ακούσετε τις θέσεις του επιστημονικού μας Συλλόγου.
 
 
Με τιμή
 
 
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΑ
                         
            Η Πρόεδρος              Η Γενική Γραμματέας
                         Σταματία Μαρκέτου             Ειρήνη Σκιαδαρέση