ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
  Αθήνα, 26/11/2019
 
         Κοινή ανακοίνωση για την εξέλιξη στο θέμα του Ελληνικού
 
Η Κυβέρνηση έσπευσε άρον άρον, με εκπρόθεσμη τροπολογία, να «διορθώσει» ευθείες αντισυνταγματικότητες της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠνΠ) και της συναφούς ΚΥΑ έγκρισης πολεοδομικών μελετών του Ελληνικού, ενόψει της συζήτησης ενώπιον της Ολομελείας του ΣτΕ της αίτησης ακύρωσης που κατέθεσαν οι Σύλλογοί μας
Η παράδοση των δημόσιων - κοινόχρηστων χώρων του Ελληνικού χωρίς καμία αιτιολογία στα χέρια της εταιρείας HellinikonGlobalISA/LamdaDevelopment και η παράδοση μέσα σε αυτούς του αρχαιολογικού χώρου του Αγίου Κοσμά και όλων των άλλων αρχαιοτήτων που εντάχθηκαν σε κοινόχρηστους χώρους δεν θα άντεχε σε καμία δικαστική κρίση.
Η αποδοχή εκπρόθεσμης βουλευτικής τροπολογίας στην ολομέλεια της Βουλής  καταδεικνύει τον πανικό της κυβέρνησης ενόψει της δίκης στο ΣτΕ και την προσπάθεια για εκ των έσω «συμμάζεμα». Έτσι, με το ΦΕΚ 181 Α /18.11.2019 έχουμε το εξής παράδοξο: η ΠνΠ κυρώθηκε και την ίδια στιγμή τροποποιήθηκε!  Πέραν της πρωτοφανούς αυτής παραδοξότητας, η τροποποίηση της ΠνΠ κατά τη συζήτηση στη Βουλή αποδεικνύει, ότι ήταν εξαρχής εσφαλμένη η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να νομοθετήσει με ΠνΠ, ενώ έπρεπε να φέρει τη διάταξη με σχέδιο νόμου στη Βουλή προκειμένου να συζητηθεί, όπως εξάλλου αναδεικνύεται και στο δικόγραφό μας.
Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει την πρωτοβουλία μας να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη για την προστασία της δημόσιας περιουσίας, αφού η κυβέρνηση μεθόδευσε την υπεράσπιση ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος του δημοσίου, με κατεπείγουσες ενέργειες και κατ’ εξαίρεση διαδικασίες. Δυστυχώς, στην κατεύθυνση αυτή ευθυγραμμίστηκε και η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη που, ενώ όφειλε να προστατεύσει τη δημόσια περιουσία και ειδικότερα την πολιτιστική κληρονομιά, τουναντίον υπέγραψε εισηγούμενη τόσο την ΠνΠ, ως μέλος του Υπ. Συμβουλίου, όσο και την ΚΥΑ Πολεοδόμησης. Οι Σύλλογοι μας υποχρεώθηκαν να παρέμβουν με αποφασιστικότηταμε μοναδικό κίνητρο να προστατεύσουν τον δημόσιο πλούτο και το δημόσιο αγαθό των αρχαιοτήτων.Θα αναμέναμε η υπουργός Πολιτισμού  τουλάχιστον να επιλέξει να απόσχει, όπως έπραξε ο κ. Πικραμμένος.
Από την πλευρά μας δηλώνουμε, ότι θα συνεχίσουμε αταλάντευτα την,με κάθε πρόσφορο τρόπο, υπεράσπιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η οποία ανήκειστο σύνολο του ελληνικού λαού στη διαχρονία του. Δηλώνουμε, ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με κάθε τρόπο για την αποτροπή κοινοβουλευτικών «πραξικοπημάτων» εις βάρος του δημοσίου πλούτου. Οι μικρές ή μεγαλύτερες κάθε φορά νίκες δικαιώνουν τους αγώνες των εργαζομένων και αποτελούν παρακαταθήκη για την συνέχεια της υπεράσπισης των δημόσιων αγαθών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
 
Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων,
Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων (ΠΕΣΑ)
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ)