ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
          
 
Αθήνα,   28/5/2019
 Αρ. Πρωτ.: 527
 
                                                                                    
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποχαιρετά τον Γεώργιο Παπαθανασόπουλο  (1924-2019)
 
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποχαιρετά τον σπουδαίο αρχαιολόγο Γεώργιο Παπαθανασόπουλο, που ‘έφυγε’ την Κυριακή 26 Μαΐου.  Αγωνιστής μέχρι το τέλος της ζωής του, σπούδασε στα δύσκολα χρόνια της κατοχής και συμμετείχε στον αντιφασιστικό αγώνα, μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ. Είχε την τύχη να μαθητεύσει πλάι στον Χρήστο και τη Σέμνη Καρούζου, συμμετέχοντας στον αποκιβωτισμό των αρχαίων της κατοχής  και στην Επανέκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με κυριότερο έργο του την προετοιμασία της Έκθεσης της Κυκλαδικής Συλλογής.  Σημαντική ήταν επίσης η συμμετοχή του στην ερευνητική ομάδα των ανασκαφών του ανακτόρου του Νέστορος, υπό τη διεύθυνση του Carl Βlegen.
Εργάστηκε στην Εφορεία της Ολυμπίας, με ιδιαίτερη αρμοδιότητα την περιοχή της Μεσσηνίας, όπου οργάνωσε και την έκθεση των αρχαιολογικών Συλλογών του Μουσείου της Πύλου. Η εποπτεία της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας του Αμερικανού Peter Throcmortonς τη θαλάσσια περιοχή της Μεθώνης τον έφερε για πρώτη φορά σε επαφή με τις ενάλιες αρχαιότητες, ενώ η επίβλεψη έργων στο Μπούρτζι της Μεθώνης τον έφερε από νωρίς αντιμέτωπο με αναστηλωτικά έργα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Κατά τα έτη 1964-66 παρακολούθησε μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Tübingen και τον Σεπτέμβριο του 1966 ανέλαβε Προϊστάμενος της Εφορείας Ολυμπίας, όπου ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητές του οργάνωσε το Μπενάκειο αρχαιολογικό μουσείο στην Καλαμάτα και αποκάλυψε το  Πρωτοελλαδικό μέγαρο στα Ακοβίτικα. Με τη μετάθεσή στην Εφορεία της Σπάρτης ξεκίνησε την ανασκαφική έρευνα στο Νεολιθικό Σπήλαιο Διρού Μάνης.
Πολυπράγμων και εμπνευσμένος επιστήμων ο Γεώργιος Παπαθανασόπουλος διείδε από νωρίς τις ανάγκες της έρευνας και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Έτσι πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, καθώς και της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Από το 1981 έως το 1982 υπηρέτησε  ως Προϊστάμενος της Α΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και ως Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης. Από  το 1975 έως το 1990 διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του Υπουργείου Πολιτισμού και από το 1978 έως το 1983 υπήρξε Εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την επεξεργασία των άρθρων Διεθνούς Σύμβασης για την προστασία της Υποβρύχιας Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς στις Συνόδους των Παρισίων και του Στρασβούργου. Το 1983 πραγματοποίησε έργα στο Νιόκαστρο Πύλου για την εγκατάσταση του Ελληνικού Κέντρου Υποβρύχιων Αρχαιολογικών Ερευνών. Σπουδαία συμβολή του στην έρευνα αποτέλεσε επίσης η αποκάλυψη του πρωτοελλαδικού ναυαγίου του Δοκού,  κατά τα έτη 1989-1992.
Ανάμεσα στα ενδιαφέροντά του ήταν και η οργάνωση εργαστηρίων συντήρησης και η διοργάνωση εκθέσεων, όπως η έκθεση ευρημάτων από τις ανασκαφές του στο σπήλαιο της Αλεπότρυπας στον Διρό και η μεγάλη έκθεση με θέμα τον Νεολιθικό Πολιτισμό στην Ελλάδα που διοργάνωσε το 1996 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Λόγω της εμπειρίας του στην αντιμετώπιση μεγάλων έργων διετέλεσε και πρόεδρος των Επιστημονικών Επιτροπών του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων Εκτέλεσης Αρχαιολογικών ΄Εργων, των Μυκηνών  και του Διρού (2005-2007). Η αγωνία και η διαρκής αγάπη του για τα μνημεία και την έρευνα συνεχίστηκε μέχρι τις τελευταίες ημέρες της ζωής του με την ενασχόλησή του με τις έρευνες στο σπήλαιο της Αλεπότρυπας.
Το όνομα του Γεωργίου Παπαθανασόπουλου συνδέεται άμεσα με μεγάλα κεφάλαια της ιστορίας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, την πορεία της οποίας σημάδεψε με το έργο και το όραμά του, που, μαζί με το μουσειακό και το  συγγραφικό του έργο, αφήνει ως πολύτιμη παρακαταθήκη σε όλους μας.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στα αγαπημένα του παιδιά του Θάνο, Λιλή και στους οικείους του.