ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, 6937075765,
E-mail:archaeol@otenet.gr
www.sea.org.gr
αρ. πρωτ. 320
ΑΘΗΝΑ  5-12- 2018
 
Διαμαρτυρία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για άμεση ανάκληση των απολύσεων του προσωπικού της Αυτεπιστασίας του έργου Ψηφιοποίησης  Κινητών Μνημείων
 
Το ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων παρακολουθεί με ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις που συνδέονται με την πορεία του έργου Ψηφιοποίησης των Κινητών Μνημείων, που αφορά στην καταγραφή, τεκμηρίωση, φωτογράφηση και ανάδειξη του υλικού πολιτισμού της χώρας σε ένα εύχρηστο και δυναμικό πληροφοριακό σύστημα δεδομένων, προσβάσιμο τόσο από το εξειδικευμένο όσο και το ευρύ κοινό. Το έργο Ψηφιοποίησης των Κινητών Μνημείων, το οποίο είχε ως κύριο στόχο την προστασία των κινητών μνημείων από την αρχαιοκαπηλία, αποτελεί έργο πνοής για την Αρχαιολογική Υπηρεσία και είχε εμπλέξει ενεργά σχεδόν το σύνολο των Υπηρεσιών σε όλη την Ελλάδα καθώς και έναν μεγάλο αριθμό εξειδικευμένου προσωπικού.
Ειδικά μετά την απόφαση για έκπτωση, ύστερα από πολύμηνη καθυστέρηση, της εταιρείας «ΑΪΝΟΟΥΧΑΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε.» (IKNOWHOW), αναδόχου για το υποέργο 3 «Ανάπτυξη Εφαρμογών της Πράξης «Εμπλουτισμός των Ψηφιακών Συλλογών των Κινητών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων», προκύπτουν εύλογα ερωτήματα σε σχέση με την ολοκλήρωση του έργου συνολικά.
 
Με βάση τα παραπάνω, το ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητά από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ:

1. Να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο, που είναι σημαντικό για την πολιτιστική κληρονομιά. Να εξεταστεί το ενδεχόμενο το ψηφιακό τμήμα του έργου να ολοκληρωθεί με αυτεπιστασία από την Διεύθυνση Πληροφορικής του Υπουργείου.
2. Να προχωρήσει ταχύτατα στον έλεγχο και τον καταλογισμό τυχόν ευθυνών για όσα, δια στόματος της ίδιας της Υπουργού κ. Ζορμπά, φέρονται να έχουν διατυπωθεί περί «γκρίζων» ζωνών και κακοδιαχείρισης στο έργο.

3. Να ενεργήσει τα δέοντα για τη απρόσκοπτη συνέχιση της εργασίας του έμπειρου επιστημονικού προσωπικού που επί χρόνια συμβάλλει τα μέγιστα για την υλοποίηση του έργου και είναι απαραίτητο για την επιτυχή ολοκλήρωσή του. Ζητάμε την ανάκληση των απολύσεων του προσωπικού της Αυτεπιστασίας και την παραμονή του έως την πλήρη λειτουργική παράδοση του έργου.