H 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών συνδιοργανώνουν συνέδριο με θέμα: Οχυρωματική αρχιτεκτονική στην Πελοπόννησο (5ος-15ος αιώνας), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Λουτράκι Κορινθίας, τον Μάιο του 2011.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

25η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
ΑΡΓΟΛΙΔΑ-ΑΡΚΑΔΙΑ-ΚΟΡΙΝΘΙΑ
 
Συνέδριο
 
Οχυρωματική αρχιτεκτονική στην Πελοπόννησο (5ος -15ος αιώνας)


1η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Μάιος 2010


H 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών συνδιοργανώνουν συνέδριο με θέμα: Οχυρωματική αρχιτεκτονική στην Πελοπόννησο (5ος-15ος αιώνας), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Λουτράκι Κορινθίας, τον Μάιο του 2011.
Οι θεματικοί άξονες του συνεδρίου περιλαμβάνουν το ιστορικό και το τοπογραφικό πλαίσιο δημιουργίας και εξέλιξης των οχυρώσεων, ζητήματα τυπολογίας σε επίπεδο γενικής σύνθεσης και ειδικών αρχιτεκτονικών στοιχείων, κατασκευής και μορφολογίας, καθώς και την εξέταση των στοιχείων της αμυντικής τεχνολογίας (εφαρμογή και εξέλιξη). Ακόμη, στην θεματολογία εντάσσονται η σχετική με την οχυρωματική ορολογία και ζητήματα χρονολόγησης και περιοδολόγησης των αμυντικών κατασκευών.
Με βάση τους παραπάνω άξονες, αντικείμενο ανακοινώσεων μπορούν να αποτελέσουν θέματα ιστορίας και αρχιτεκτονικής των οχυρώσεων καθώς και ζητήματα μεθοδολογίας και ιστορίας της σχετικής έρευνας. Ανακοινώσεις με κύριο θέμα τους ανασκαφές, εργασίες αποκατάστασης, αναστήλωσης και γενικότερα προστασίας των οχυρωματικών κατασκευών δεν εντάσσονται στο πεδίο ενδιαφέροντος του συνεδρίου. Ωστόσο, ευρήματα που έχουν προκύψει από τέτοιου είδους εργασίες και συμβάλλουν στην εξέταση των οχυρωματικών έργων μπορούν να ενταχθούν στο κείμενο των ανακοινώσεων.
Εκτός από τις ειδικές εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν, το συνέδριο θα περιλαμβάνει και ελεύθερες ανακοινώσεις ενταγμένες στις παραπάνω θεματικές ενότητες. Η επιλογή των ανακοινώσεων θα γίνει ύστερα από αξιολόγηση των περιλήψεών τους από την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου, με κριτήρια την ποιότητα και την πρωτοτυπία τους και αν εντάσσονται στο αντικείμενο του Συνεδρίου, όπως αυτό περιγράφηκε παραπάνω.
Γλώσσες του συνεδρίου θα είναι η ελληνική, η αγγλική και η γαλλική.
Η διάρκεια των εισηγήσεων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30 λεπτά και των ανακοινώσεων τα 20.
Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να αποστείλουν το συνημμένο Δελτίο Συμμετοχής με τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας τους, τον τίτλο της ανακοίνωσής τους και περίληψη 500 λέξεων, περίπου, σε ψηφιακή μορφή.
Η προθεσμία υποβολής στην γραμματεία του Συνεδρίου, με τις ενδείξεις: Για το Συνέδριο «Οχυρωματική αρχιτεκτονική στην Πελοπόννησο (5ος – 15ος αιώνας)», υπ΄όψιν κ. Αντώνη Γεωργίου, 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Αρχαία Κόρινθος, 20007. τηλ. 2741031443, fax: 2741032646, e-mail: 25eba@culture.gr, είναι η 31η Οκτωβρίου 2010.



Η οργανωτική Επιτροπή


Δρ. Δημήτρης Αθανασούλης           Καθ. Σταύρος Μαμαλούκος
 
Δρ. Μιχάλης Κάππας                     Καθ. Πέτρος Κουφόπουλος