ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, 6937075765, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 
                                                   
 
                                                                                                    Αθήνα, 12/9/2017
                                                                                                           
                                                                                                 
                                                                                                    Προς
                                                                                                    τα μέλη του ΣΕΑ
 
 
 
ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΣΕΑ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ Ή ΜΗ ΤΟΥ ΣΟΑ ΚΑΙ ΣΜΠΕ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΟΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΑΓ. ΚΟΣΜΑ» ΑΠΟ ΤΟ Κ.Α.Σ .ΣΤΙΣ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2017
 
Αγαπητοί συνάδελφοι, την Τετάρτη το απόγευμα, 13 Σεπτεμβρίου 2017 στις 5:00 μμ., κρίνεται το κύρος και το μέλλον της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η συνεχιζόμενη από τη συνεδρία της 5ης Σεπτεμβρίου συζήτηση της επένδυσης στο Ελληνικό είναι πιθανόν να οδηγήσει σε γνωμοδότηση προνομιακής αντιμετώπισης υπέρ της Ελληνικό ΑΕ και των μελλοντικών επενδυτών της περιοχής και εν τέλει σε σοβαρή παράκαμψη της αρχαιολογικής νομοθεσίας. 
 
Η επιχειρούμενη από την κυβέρνηση έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά», Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής, χωρίς να έχει προηγηθεί η κήρυξη του Αρχαιολογικού Χώρου, που εκκρεμεί στο ΥΠ.ΠΟ.Α. εδώ και πέντε χρόνια δεν θα αποτελέσει μόνον κακό προηγούμενο αλλά θα δυσκολέψει στο μέλλον την προστασία των αρχαιοτήτων με την αποσπασματική και κατά περίπτωση πλέον τήρηση της αρχαιολογικής νομοθεσίας. 
 
Ο Σ.Ε.Α. με την παράστασή του στην αρχική Συνεδρία του Κ.Α.Σ. επιχειρηματολόγησε με σαφήνεια βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, προτείνοντας την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου, την οποία έχει ήδη ζητήσει η αρμόδια Εφορεία, όπως ορίζει το άρθρο 12 του Ν. 3028/2002, καθώς δεν πρόκειται γενικώς και αορίστως για κάποιο έργο αλλά για σχέδιο οργάνωσης (ΣΟΑ συνοδευόμενο από ΣΜΠΕ), με χωρικές ρυθμίσεις που ορίζει περιοχές πολεοδόμησης και χρήσεις γης. 
Θα συνεχίσει κάνοντας το ίδιο προασπιζόμενος τις αρχαιότητες και την ισονομία όλων των πολιτών και επενδυτών, με σκοπό τη δικαίωση των αγώνων που έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια, όχι μόνον για το Ελληνικό αλλά για όλες τις περιπτώσεις όπου τίθεται εν αμφιβόλω η προστασία των αρχαιοτήτων. Η τήρηση της αρχαιολογικής νομοθεσίας και εν προκειμένω οι κηρύξεις δεν στέκονται εμπόδιο στην ολοκλήρωση των ποικίλων έργων και των επενδύσεων. Αντίθετα, διευκολύνουν και μάλιστα με λιγότερη καθυστέρηση την ολοκλήρωση των έργων εξασφαλίζοντας παράλληλα και την προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων. 
 
Ο ΣΕΑ δηλώνει με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις θέσεις του και θα συνεχίσει να «ταράζει στη νομιμότητα» όσους υποκριτικά κόπτονται για το ίδιο και καλεί την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, στις 4:30 μ.μ. όλους τους συναδέλφους και τα άλλα σωματεία του ΥΠ.ΠΟ.Α. σε συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο:
 
Η αρχαιολογική νομοθεσία ισχύει για όλους τους πολίτες και δεν παρακάμπτεται επιλεκτικά χάριν συγκεκριμένων επενδυτών.
 
Η ορθή διοικητική πρακτική επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων από την πλευρά της αρχαιολογικής νομοθεσίας.
 
Οι κηρύξεις των αρχαιολογικών χώρων δεν απαγορεύουν τις επενδύσεις ή την αξιοποίηση.
 
Δεν θα επιτρέψουμε να βρίσκονται στο στόχαστρο οι αρχαιότητες και οι εργαζόμενοι στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.
 
Δεν θα επιτρέψουμε τη παραπλάνηση του ΚΑΣ μέσα από μη ορθές διοικητικές διαδικασίες και αντιδεοντολογικές πιέσεις.
 
Όλοι/ες στη συγκέντρωση της Τετάρτης 13 Σεπτεμβρίου, στις 4:30 μ.μ. έξω από το ΥΠ.ΠΟ.Α.