ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr

 

 

Αθήνα, 24.4.2017
Αρ. Πρωτ. : 255

 

 

Προς τους κ.κ. Γενικό Διευθυντή του liberal.gr

Διευθυντή Σύνταξης του liberal.gr

Αρχισυντάκτη του liberal.gr

 

 

Αγαπητοί κύριοι,

 

σε άρθρο που δημοσιεύεται στον ιστότοπό σας, με ημερομηνία Πέμπτη 20 Απριλίου 2017, και υπογράφεται από τον κο Γ. Φιντικάκη (http://www.liberal.gr/arthro/131724/oikonomia/2017/ polu-prin-tous-oikologous-eichame-archaiologous.html), ο συντάκτης φιλοδοξεί να προσθέσει κι αυτός το προϊόν του διανοητικού του μόχθου στη σκυταλοδρομία δημαγωγίας που ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το θέμα της έγκρισης προσλήψεων από το ΥΠΠΟΑ για ανασκαφικές εργασίες στην περιοχή των λιγνιτωρυχείων Κοζάνης και Φλώρινας. Παράλληλα, δεν αφήνει να πάει χαμένη η ευκαιρία να καταφερθεί εν γένει εναντίον «των αρχαιολόγων».

 

Με ξεδιάντροπη επιπολαιότητα ο κος Φιντικάκης επιχειρεί να συντάξει σε προτάσεις μια σειρά από αόριστες ανακρίβειες που ποικίλλονται από επίσης ασαφείς, αόριστες και επιπόλαιες κατηγορίες. Ενδεικτικά, γράφει, πιστεύοντας πως θεμελιώνει στέρεα τους ισχυρισμούς του, πως «δεν προκύπτει από πουθενά ότι φέτος η ΔΕΗ θα σκάψει τόσα πολλά λιγνιτικά πεδία», όταν η ΔΕΗ επί σειρά ετών σκάβει τόσο πολλά λιγνιτικά πεδία καλύπτοντας τη δαπάνη εργασίας ανάλογου πλήθους προσωπικού που εργάζεται στις αρχαιολογικές ανασκαφές. Για να καταλήξει στη συνέχεια στη βαρύγδουπη διαπίστωση πως «από πίσω κρύβεται το καθαρά οικονομικό όφελος». Τώρα, αν ευλόγως αναρωτηθεί κανείς τίνος το οικονομικό όφελος, ποιοι δηλαδή είναι αυτοί που ωφελούνται οικονομικά, ο κος Φιντικάκης δεν θα τον διαφωτίσει καθόλου, δεδομένου ότι ο λογικός αυτός ειρμός, όπως λίγο-πολύ (όπως φαίνεται από το κείμενό του) και οποιοσδήποτε λογικός ειρμός αποτελεί κάτι που μοιάζει να μην τον απασχολεί καθόλου.

Συνοψίζοντας, είναι αποκαρδιωτικό πως στη χώρα που ζούμε οι σκέψεις ενός συμπολίτη μας, ο οποίος μάλιστα επιδεικνύει παραδειγματική άγνοια για κάποιο θέμα, εκτίθενται δημόσια ως δημοσιογραφικές απόψεις επί αυτού ακριβώς του θέματος, και μάλιστα με μια πολύ προσωπική εκδοχή της ελληνικής γλώσσας. Επιπλέον εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ο κος Φιντικάκης δεν ταλαντεύεται, έστω από μια στοιχειώδη αίσθηση αιδούς ή αυτοπροστασίας, δεν υποπίπτει ούτε μία στιγμή στη διατύπωση κάποιας συμπαθητικής, μικρής επιφύλαξης σχετικά με τις αβάσιμες γνώμες που εκθέτει. Ασφαλώς, μετά από τις συστάσεις που δίνει η γραφή και η σκέψη που αναπτύσσεται στο εν λόγω κείμενο, δεν περιμένει κανείς να έχει κάποια σημασία για τη διανοητική συγκρότηση του συντάκτη του το γεγονός πως οι ανασκαφικές έρευνες των νεολιθικών θέσεων στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ έχουν προωθήσει σημαντικά τις γνώσεις της ανθρωπότητας για την προϊστορία της Ευρώπης.

 

Τα πραγματολογικά δεδομένα του ζητήματος εκτίθενται συνοπτικά στο σχετικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 20.4.2017 το ΥΠΠΟΑ. Το γεγονός ότι άνθρωποι που βιοπορίζονται ως δημοσιογράφοι, όπως ο κος Φιντικάκης, είναι δυνατό να παρουσιάζουν αυτόν τον συνδυασμό ολοκληρωτικής άγνοιας των δεδομένων, δεισιδαιμονίας και έλλειψης αυτογνωσίας τόσης, ώστε να μη διστάζουν να παρουσιάζουν τέτοια κείμενα δημοσίως ως απόψεις, είναι ενδεικτικό του κατηφόρου που έχει πάρει το πεδίο της δημόσιας συζήτησης στη χώρα μας. Δεν είναι όμως ούτε απαραίτητο ούτε αναπόφευκτο το liberal.gr να ακολουθεί αυτή την πορεία.

 

 

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων,

 

 

Η Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Όλγα Σακαλή

Φώτης Γεωργιάδης