"Νέα" ήθη επικρατούν στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Υ.ΔI.Μ.Η.Δ.), ως προς τη νομοθετική διαδικασία. Κατά τη γνώμη του Υ.ΔI.Μ.Η.Δ., οι Νόμοι και τα Π.Δ. καταργούνται με υπουργικές εγκυκλίους και με το opengov!

Νέος τρόπος νομοθέτησης από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

 

"Νέα" ήθη επικρατούν στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Υ.ΔI.Μ.Η.Δ.), ως προς τη νομοθετική διαδικασία. Κατά τη γνώμη του Υ.ΔI.Μ.Η.Δ., οι Νόμοι και τα Π.Δ. καταργούνται με υπουργικές εγκυκλίους και με το opengov!

Με την υπογραφή του υπουργού κου Κ. Μητσοτάκη απεστάλη επείγουσα εγκύκλιος στις Διευθύνσεις Διοικητικού όλων των Υπουργείων, με την οποία το Υ.ΔI.Μ.Η.Δ. τις καλεί να μην εφαρμόσουν τις ισχύουσες διατάξεις περί αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων (Π.Δ. 318/1992), επειδή επίκειται η αλλαγή τους με το σχέδιο νόμου που έχει εμφανιστεί για διαβούλευση και για το οποίο έχουν αντιδράσει όλα τα σωματεία του Δημοσίου! Η ενέργεια αυτή του Υ.ΔI.Μ.Η.Δ. είναι απαράδεκτη, παράτυπη και παράνομη!

Ο υπουργός δεν δικαιούται να αλλάζει με εγκύκλιο το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την εργασιακή μας κατάσταση. Πόσο μάλλον όταν πριν από μερικές βδομάδες είχε στείλει άλλη εγκύκλιο με την οποία ζητούσε οι εκθέσεις αξιολόγησης να είναι έτοιμες ως τις 15 Ιανουαρίου.

Με ποιο τρόπο ο υπουργός παρουσιάζεται "βέβαιος" ότι το απαράδεκτο σχέδιο νόμου που ετοίμασε θα ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή, όταν δεν έχει καν παρουσιαστεί στην αρμόδια επιτροπή; Μήπως και η νομοθετική εξουσία έχει περάσει πλέον στους υπουργούς και δεν το μάθαμε;

Το σχέδιο νόμου που προβλέπει την αντιεπιστημονική και απαράδεκτη υποχρέωση να αξιολογείται ως "ανίκανο" το 15% των υπαλλήλων (!), ακόμη κι αν κάποτε ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή, κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν δικαιούται να προεξοφλεί ο όποιος υπουργός, δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ, καθώς είναι στοιχειώδες για τους υπαλλήλους να γνωρίζουν εκ των προτέρων (και όχι εκ των υστέρων) με ποιον τρόπο "αξιολογούνται".

Είναι βέβαια προφανές ότι το Υ.ΔI.Μ.Η.Δ. δεν ενδιαφέρεται για καμία ουσιαστική αξιολόγηση ή βελτίωση του Δημοσίου. Ενδιαφέρεται μόνο να δημιουργήσει -με όποιον τρόπο- μια δεξαμενή υποψήφιων προς απόλυση. Όπως έκανε με την αυθαίρετη και πέρα από κάθε λογική οριζόντια κατάργηση οργανικών θέσεων, προκειμένου να οδηγήσει συναδέλφους σε "διαθεσιμότητα".

Καλούμε το Υ.ΔI.Μ.Η.Δ. να αποσύρει την παράνομη εγκύκλιο.

Καλούμε τους συναδέλφους προϊστάμενους να προχωρήσουν κανονικά τις νόμιμες διαδικασίες, αρνούμενοι να συμμετάσχουν στη δημιουργία δεξαμενής συναδέλφων προς απόλυση με την απαράδεκτη ρύθμιση για το 15%.

Καλούμε την Ελληνική Βουλή να μην ψηφίσει το κατάπτυστο νομοσχέδιο, αν ποτέ φτάσει να εισαχθεί στην Ολομέλεια.

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ