ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, 6937075765, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr

 

Αθήνα, 28/11/2016

Αρ. Πρωτ.: 553

 

 

Προκήρυξη 24ωρης Απεργίας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

 

 

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων προκηρύσσει 24ωρη Πανελλαδική Απεργία, την Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016, ημέρα ψήφισης του σχεδίου νόμου «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις».

Το επίμαχο σχέδιο νόμου απομειώνει σημαντικά, έως εκμηδενισμού, τη δυνατότητα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και καθιστά την ελληνική επικράτεια ανεξέλεγκτο πεδίο, από άποψη αρχαιολογικού ελέγχου της σύγχρονης δραστηριότητας. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι διατάξεις του σχεδίου νόμου δεν θεωρούν την αποτροπή έμμεσης ή ακόμη και άμεσης βλάβης σε μνημεία ως στοιχείο που μπορεί να περιλαμβάνεται στην έννοια του δημοσίου συμφέροντος.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει πλήρη επίγνωση της ευθύνης του να σταθεί αντίθετος σε αυτή την απόπειρα δραστικής υποβάθμισης της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και προτίθεται να το κάνει μέχρι την πλήρη αποτροπή της.

Η σοβαρότητα της εξέλιξης αυτής απαιτεί από τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων να συναισθανθούν την ευθύνη που τους αναλογεί, ο κάθε ένας και η κάθε μία ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί, συλλογικά, ως η κοινότητα επιστημόνων που είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον της προστασίας του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας, και να πράξουν αναλόγως.

Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, θα λάβει χώρα έξω από το κτίριο του ΥΠΠΟΑ, την Τετάρτη 30-11-2016, στις 11:00 και στη Θεσσαλονίκη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στις 11.00.

Καλούμε τους λοιπούς συλλόγους εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ να συμμετάσχουν στην απεργία.

 

 

Με εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΑ,

 

Η Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Όλγα Σακαλή Φώτης Γεωργιάδης