ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

20 - 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016


 

"Παντέχνου Πυρός Σέλας"

Λαμπερές Ιστορίες Φωτιάς

Το 2008, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Μουσείων σχεδίασε και έθεσε για πρώτη φορά σε εφαρμογή την επικοινωνιακή δράση πανελλαδικής εμβέλειας με τίτλο Περιβάλλον και Πολιτισμός. Στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του. Κεντρικός άξονας είναι η προβολή του δεσμού των τεσσάρων στοιχείων της φύσης με την ανθρώπινη σκέψη και δημιουργία διαχρονικά.

Θεματικός άξονας των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται εφέτος, κατά τη διάρκεια του εορτασμού σε όλη τη χώρα, είναι η φωτιά. Ο τίτλος "παντέχνου πυρός σέλας", στίχος από τον "Προμηθέα Δεσμώτη" του Αισχύλου, αναδεικνύει τη σημασία της φωτιάς κατά την αρχαιότητα: μια πύρινη δύναμη που ο άνθρωπος όχι μόνο κατόρθωσε να τιθασεύσει αλλά και να την καταστήσει ένα πολύτιμο εργαλείο εξέλιξης του πολιτισμού.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα παρουσιασθούν σε 76 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της επικράτειας. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να αναζητήσουν και να ανακαλύψουν τις πολύπλευρες όψεις της φωτιάς μέσα από επιλεγμένα εκθέματα ή ειδικά σχεδιασμένες θεματικές διαδρομές που απευθύνονται στο ευρύ κοινό αλλά και σε ειδικές ομάδες, όπως συλλόγους και ΚΑΠΗ, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προβολές ταινιών, θεατρικά δρώμενα, παρουσίαση βιβλίου και άλλες εκδηλώσεις.