ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, 6937075765, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr

 

Αθήνα, 29/7/2016


 

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΖΩΣΗ


 

Έφυγε χθες από κοντά μας η αγαπητή συνάδελφος Ελένη Ζώση.

Η Ελένη Ζώση γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1973. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Birmingham (Ηνωμένο Βασίλειο) και Υποψήφια Διδάκτορας Κλασικής Αρχαιολογίας στο ΕΚΠΑ. Συμμετείχε σε ανασκαφές διενεργούμενες από την Δ΄, την Ε΄ και την ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Εργάσθηκε στην Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, καθώς και στη Διεύθυνση Πολιτιστικών Κτηρίων και Αναστήλωσης Νεωτέρων Μνημείων σε ανασκαφικές εργασίες στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Το 1997 και από το 2002 κ.ε. εργάστηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στη Συλλογή Αγγείων και Μικροτεχνίας και στην Κυπριακή Συλλογή, και από το 2015 διατέλεσε Γραμματέας στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Η Ελένη Ζώση είχε ενεργή επιστημονική δράση με μελέτες δημοσιευμένες σε επιστημονικά περιοδικά, επιμελήθηκε εκδόσεις, συνέγραψε κείμενα και λήμματα σε καταλόγους Εκθέσεων Μουσείων και Συλλογικούς Τόμους και έδωσε διαλέξεις. Παράλληλα, σε εξέλιξη ήταν και η έρευνά της για τη δημοσίευση υλικού από την Ανάβυσσο, τα Σπάτα, τον τάφο ΧΙΙΙ του Διπύλου και τις Μυκήνες.

Η Ελένη ήταν σε όλη της την πορεία μια ενεργή και αγαπητή συνάδελφος, με σπάνια δύναμη, ευθύτητα και συνεργατικό πνεύμα. Η απώλειά της είναι μεγάλη και δυσαναπλήρωτη. Η μνήμη της θα ζει στις καρδιές όσων την γνώρισαν, εργάστηκαν μαζί της και την αγάπησαν στους χώρους που σταδιοδρόμησε.

Η κηδεία της θα γίνει το Σάββατο 30 Ιουλίου στο κοιμητήριο του Προφήτη Ηλία, Αγίας Παρασκευής Αθηνών.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της.