Όλοι στον αγώνα για να αποτρέψουμε τις απολύσεις

 

 

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

 

 

η αναγγελία 500 διαθεσιμοτήτων/απολύσεων από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και τα ΝΠΔΔ που αυτό εποπτεύει, ως τμήμα των 9.000 διαθεσιμοτήτων/απολύσεων που το Υ.ΔΙ.Μ.Η.Δ. απαιτεί να έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, και η προώθηση του νέου Οργανογράμματος συρρίκνωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ακόμη και μέσα στον Αύγουστο, είναι η μεγαλύτερη μάχη που κληθήκαμε να δώσουμε ως τώρα.

Η διαδικασία που σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι προκρίνεται από το Υ.ΔΙ.Μ.Η.Δ. είναι αυτή των άρθρων 90 & 91 του πρόσφατου νόμου Ν. 4172/13 (αποστέλλεται συνημμένα), δηλαδή είτε η κατάργηση οργανικών θέσεων από συγκεκριμένους κλάδους/ειδικότητες, είτε η κατάργηση ολόκληρων κλάδων/ειδικοτήτων με απλή Υπουργική Απόφαση. Πρόκειται για τον ίδιο νόμο που θεσμοθέτησε τη διαθεσιμότητα/απόλυση 2.500 μονίμων εκπαιδευτικών με την κατάργηση των κλάδων τους, την κατάργηση των σχολικών φυλάκων, της δημοτικής αστυνομίας κ.ά. Είναι ο ίδιος νόμος, με βάση τον οποίο 300 συνάδελφοι όλων των ειδικοτήτων, που εργάζονται σε όλη την Ελλάδα, θα βρεθούν εκτός ΥΠ.ΠΟ.Α. το αργότερο έως την 1η Νοεμβρίου. Πρόκειται επίσης για τον ίδιο νόμο, που θεσμοθετεί τη συνέντευξη ως κριτήριο για την επαναπρόσληψη των «διαθέσιμων» (άρθρο 91), δίνοντας μήνυμα επιστροφής σε άλλες εποχές.

Θα ακολουθήσει η έκδοση των Π.Δ. των Οργανισμών, με ανακατανομή των οργανικών θέσεων, αφού ψηφιστεί σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης - Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις» που εισάγεται σήμερα για ψήφιση στο θερινό τμήμα της Βουλής. Αν υιοθετηθεί η συρρίκνωση του Οργανισμού, με βάση τα σχέδια του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για υποχρεωτικές μετακινήσεις (με την απειλή της απόλυσης, σύμφωνα με το Ν. 4093/12) ή/και για ένα νέο γύρο διαθεσιμοτήτων με βάση τις Διευθύνσεις ή τα Τμήματα που καταργούνται και συγχωνεύονται.

Ουσιαστικά δηλαδή με όλα αυτά σκοπεύουν να θέσουν εκτός εργασίας τους επόμενους μήνες περισσότερο από το 15% του προσωπικού που απασχολείται σήμερα στο ΥΠ.ΠΟ.Α., παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας ότι «δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στον πολιτισμό» ή ότι «ο νέος Οργανισμός δεν θα σημαίνει απολύσεις». Επισημαίνεται ότι η μείωση του προσωπικού συνολικά (μαζί με την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων) κατά 500 άτομα μέχρι το 2015 είχε προβλεφθεί στην αρχική εισήγηση προς το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, παρότι εκεί (στον πίνακα «Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού») βαφτιζόταν «συνταξιοδοτήσεις».

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι, η επίθεση αυτή είναι συνολική και δεν αφορά συγκεκριμένο κλάδο, ειδικότητα ή εργασιακή σχέση: όλα είναι υπό αίρεση, όχι μόνο με την κατάργηση οργανικών θέσεων και κλάδων, αλλά και με την επερχόμενη αλλαγή του Οργανισμού. Ο αγώνας αφορά όλους τους κλάδους, και πρέπει να δοθεί από όλους μας, σε συντονισμό με άλλα σωματεία του ΥΠ.ΠΟ.Α. και το σύνολο των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, ο αγώνας αυτός θα είναι μακρύς και δύσκολος, είναι όμως αναγκαίο να αποτραπεί η πολιτική που οδηγεί σε μαρασμό την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τον πολιτισμό εν γένει, σε ιδιωτικοποίηση σημαντικών λειτουργιών του και σε αποδυνάμωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, προκειμένου να επωφεληθούν διάφορα μικρά ή/και μεγάλα συμφέροντα.

 

Καλούμε:

√ Όλους τους συναδέλφους της Αττικής να συμμετάσχουν στη σημερινή στάση εργασίας από τη 1 μμ ως τη λήξη βάρδιας, που έχει προκηρύξει ο Ενιαίος Σύλλογος Αττικής, Στερεάς & Νήσων, και στη συγκέντρωση από τη 1 μμ στο κεντρικό κτίριο της Μπουμπουλίνας, προκειμένου να μη φύγουν προς το Υ.ΔΙ.Μ.Η.Δ. λίστες με οργανικές θέσεις προς κατάργηση.

√ Όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν από κοινού με τα άλλα σωματεία του ΥΠ.ΠΟ.Α. τις επόμενες μέρες.

√ Τα Τοπικά Παρατήματα να καλέσουν έκτακτες συνελεύσεις ή συναντήσεις ενημέρωσης ανά υπηρεσία ή τοπικό παράρτημα, προκειμένου να αποφασιστούν εξωστρεφείς δράσεις ενημέρωσης των πολιτών (μοίρασμα ανακοινώσεων στις εκδηλώσεις που γίνονται στα μουσεία, στις εκδηλώσεις της πανσελήνου, ανθρώπινες ασπίδες γύρω από τα μνημεία κλπ.) από κοινού με άλλα σωματεία του πολιτισμού ή του δημοσίου τομέα. Παρακαλούνται επίσης τα Τοπικά Παραρτήματα, να δημοσιοποιήσουν το θέμα με όποιο τρόπο μπορούν (τοπικό τύπο, ΕΡΑ κλπ.)

Θα ετοιμαστεί, εν τω μεταξύ, και θα αποσταλεί υλικό σε όλες τις Εφορείες (ανακοινώσεις, αφισέτες κλπ.) με την παράκληση να αναρτηθούν σε κάθε Υπηρεσία ή να μοιραστούν στους πολίτες και τους επισκέπτες. -Ειδικά για τις Υπηρεσίες της Αττικής, θα γίνει περιοδεία ενημέρωσης των συναδέλφων ανά Υπηρεσία, σε συνεργασία με άλλους Συλλόγους του ΥΠ.ΠΟ.Α. Ο διακλαδικός αγώνας είναι ο μόνος που μπορεί να διασφαλίσει τα δικαιώματα όλων μας.

Παράλληλα καλούνται οι συνάδελφοι, που θέλουν να προτείνουν κάποια μορφή κινητοποίησης για το επόμενο διάστημα, είτε στην Αθήνα είτε τοπικά, ή να δηλώσουν τη συμμετοχή τους σε δράσεις που θα γίνουν, να επικοινωνήσουν με τον Σύλλογο. Η προγραμματισμένη, με απόφαση του Δ.Σ. του ΣΕΑ, συνάντηση με τα Τοπικά Παρατήματα έχει ορισθεί για τις αρχές Σεπτεμβρίου, σας καλούμε όμως να είστε όλοι σε εγρήγορση, γιατί οι συνθήκες μπορεί να επιβάλλουν να συναντηθούμε νωρίτερα.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, στόχος μας είναι:

> να μην περάσουν οι απολύσεις

> να μην γίνει Π.Δ. το σχέδιο Οργανισμού που συρρικνώνει την Αρχαιολογική Υπηρεσία

Ο αγώνας θα είναι μακρύς και επώδυνος. Όμως από τη συμμετοχή, τη μαζικότητα, τη διάρκεια και την επιμονή που θα επιδείξουμε, θα κριθεί και το τι θα κερδίσουμε.

 

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων