Με αφορμή την υπόθεση Ζαχόπουλου συνεχίζεται η αρνητική δημοσιότητα γύρω από θεσμούς και πρόσωπα του Υπουργείου Πολιτισμού, την οποία είχαμε καταγγείλει με το δελτίο τύπου της 9-1-08.

Με αφορμή την υπόθεση Ζαχόπουλου συνεχίζεται η αρνητική δημοσιότητα γύρω από θεσμούς και πρόσωπα του Υπουργείου Πολιτισμού, την οποία είχαμε καταγγείλει με το δελτίο τύπου της 9-1-08.

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι συμμέτοχοι και τροφοδότες στην επικοινωνιακή λαίλαπα που σαρώνει αδιακρίτως θεσμούς και πρόσωπα στο Υπουργείο Πολιτισμού είναι δυστυχώς και ορισμένοι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ. Την ώρα που οι θεσμοί, οι Υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, νυν και τέως υπηρεσιακοί παράγοντες, μεμονωμένες ομάδες, συνδικαλιστές ακόμη και συνδικαλιστικές παρατάξεις, άλλοτε ανώνυμα και άλλοτε επώνυμα, άδραξαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να ξεκαθαρίσουν παλιούς λογαριασμούς, να εκδικηθούν τους αντιπάλους τους, να σπιλώσουν ο ένας τον άλλο, καταγγέλλοντας αδιακρίτως αλλήλους ως συνενόχους στην διαφθορά.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ήταν ο πρώτος που δήλωσε δημοσίως ότι όλα πρέπει να ελεγχθούν για να μη μείνει καμία απολύτως σκιά. Ο ΣΕΑ είναι γνωστό ότι δεν είχε και δεν έχει να κρύψει απολύτως τίποτε. Ο ΣΕΑ άλλωστε ποτέ δεν κουκούλωσε τα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΥΠΠΟ καιτα οποία το ταλανίζουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια και όχι μόνο την τετραετία Ζαχόπουλου. Ο ΣΕΑ έχει επανειλημμένως τοποθετηθεί με συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοκρατία στην ιεραχία και στην διοίκηση, για την διαφάνεια στις πιστώσεις του ΥΠΠΟ. Ο ΣΕΑ έχει καταγγείλει ότι οι πιστώσεις του ειδικού λογαριασμού, που είχαν αρχικά προβλεφθεί για την στήριξη του αρχαιολογικού έργου, διασπαθίζονται δεξιά και αριστερά κατά τις ορέξεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, με αποδέκτες απίθανους συλλόγους της εκλογικής περιφέρειας του κάθε υπουργού, και με υπόνοιες ότι εν μέρει καταλήγουν ως πολιτικό χρήμα.

Ο ΣΕΑ θα συνεχίσει να μάχεται για την θεσμική θωράκιση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, για τον σεβασμό του έργου των μαχόμενων αρχαιολόγων, για την αναγνώριση της δουλειάς τους χωρίς κομματισμό, αναξιοκρατία και φαυλότητα. Ο ΣΕΑ θα εξακολουθήσει να στηρίζει το τεράστιο έργο που έκανε και κάνει η Αρχαιολογική Υπηρεσία στα μνημεία με διαφάνεια και μεγάλη αποτελεσματικότητα με την μέθοδο της αυτεπιστασίας. Ο ΣΕΑ είναι αποφασισμένος να προασπίσει τον θεσμικό του ρόλο και δεν θα μπει στο παιχνίδι του αλληλοσπαραγμού που υπονομεύει αμετάκλητα την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού σε μια Υπηρεσία που ήταν και είναι περήφανη για τον αδέκαστο τρόπο λειτουργίας της στο πεδίο της προστασίας της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας.

Ο ΣΕΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους στο ΥΠΠΟ να πάψουν να πριονίζουν το κλαδί στο οποίο κάθονται και να συμβάλουν στην αναστήλωση του κύρους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η κρίση που διέρχεται το ΥΠΠΟ ας μετατραπεί σε αίτημα για συγκροτημένη θεσμική εξυγίανση, κοινό αιτούμενο άλλωστε για όλη την Δημόσια Διοίκηση, και ας μη καταντήσει επικοινωνιακή πομφόλυγα μιας χρήσης με σκοπό αμφίβολα και πρόσκαιρα προσωπικά οφέλη.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ