Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για τη μετατροπή του Μουσείου Ακροπόλεως σε Ν.Π.Δ.Δ.

Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για τη μετατροπή του Μουσείου Ακροπόλεως σε Ν.Π.Δ.Δ. Είναι φανερό ότι ο κ. Υπουργός επιλέγει συνοπτικές διαδικασίες για την ψήφιση του κρίσιμου αυτού νομοσχεδίου από το θερινό τμήμα της Βουλής. Επιπλέον εντελώς αιφνιδιαστικά εντάσσει στο νομοσχέδιο τροπολογία, με την οποία τα έσοδα του ΤΑΠΑ διατίθενται πλέον για τους σκοπούς του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων Εκτέλεσης Αρχαιολογικών Έργων (Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε.), του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού Α.Ε. (ΟΠΕΠ Α.Ε.) και της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθηνών Α.Ε. (ΕΑΧΑ Α.Ε.) (αναλυτική ενημέρωση στο χθεσινό δελτίο τύπου)

Το Υπουργείο Πολιτισμού προωθεί την διαφήμιση των εγκαινίων του μουσείου Ακροπόλεως με το ποσό των 6.000.000,00 €(!!!), τη στιγμή που η Αρχαιολογική Υπηρεσία ασφυκτιά λόγω έλλειψης πιστώσεων ακόμη και για τις απολύτως απαραίτητες δράσεις της.
Εξάλλου, ενώ στους υπαλλήλους οφείλονται οι αποζημιώσεις για τις εκτός έδρας μετακινήσεις που ανέρχονται στο ποσό των 2.000.000 €(!!!) και στις Υπηρεσίες δεν έχουν καταβληθεί οφειλές ύψους 10.000.000 €(!!!) για τις άμεσες ανάγκες, τα λειτουργικά έξοδα και τις σωστικές ανασκαφές, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΤΑΠ ανακοινώνει ότι το ταμείο διαθέτει αποθεματικό 60.000.000 €(!!!), το οποίο βεβαίως δεν διατίθεται για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του ΤΑΠ, μεταξύ των οποίων σημαντικότερες είναι η εκδοτική δραστηριότητα και οι απαλλοτριώσεις.

Το Δ.Σ. του ΣΕΑ σε συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα, κ. Θ. Δραβίλλα, στις 19 Σεπτεμβρίου, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ότι η πολιτική ηγεσία παραμένει ανυποχώρητη στις θέσεις της σχετικά με το μείζον θέμα της μετατροπής του Μουσείου Ακροπόλεως σε Ν.Π.Δ.Δ και δεν αποσύρει καμία από τις ανακοινωθείσες ρυθμίσεις. Επίσης ο Γενικός Γραμματέας μας γνωστοποίησε ότι θα καταβληθεί ένα μέρος από τα οφειλόμενα για τις εκτός έδρας αποζημιώσεις, τα χρήματα δηλαδή που έχουμε στην κυριολεξία δανείσει στο ΥΠ.ΠΟ, ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία των Υπηρεσιών του και η εξυπηρέτηση των πολιτών. Επισημαίνουμε ότι τα μέλη του ΣΕΑ δεν πρόκειται να υποστούν άλλο τις συνέπειες αυτής της πολιτικής και δεν θα πραγματοποιούν πλέον καμία εκτός έδρας μετακίνηση καταβάλλοντας εξ ιδίων τα έξοδα που οφείλει να διαθέτει το ΥΠ.ΠΟ.

Ενόψει αυτών των εξελίξεων και σε εφαρμογή των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων του ΣΕΑ δηλώνουμε ότι παραμένουμε αμετακίνητοι από τις θέσεις μας σχετικά με τις τελευταίες πρωτοβουλίες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟ και προχωρούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να αποτρέψουμε τις καταστροφικές συνέπειες των ενεργειών της πολιτικής ηγεσίας:

  • την Τετάρτη 24-9-2008 σε στάση εργασίας, από τις 12.00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου και σεσυγκέντρωση στη Βουλή στις 13.00.
  • την Τετάρτη 1-10-2008 σε 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στη Βουλή.

 Η ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΣΕ ΤΡΙΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΕΠΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ. 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ