Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει ομόφωνα την απόλυτη αντίθεση του στην ενέργεια της πολιτικής ηγεσίας να σπεύσει να θέσει σε προσωρινή διαθεσιμότητα την διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ολυμπίας

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει ομόφωνα την απόλυτη αντίθεση του στην ενέργεια της πολιτικής ηγεσίας να σπεύσει να θέσει σε προσωρινή διαθεσιμότητα την διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ολυμπίας κ. Γ. Χατζή, με αφορμή την περίεργη «εξαφάνιση» αρχιτεκτονικού μέλους από τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δεν ανέχεται να διασύρεται ένας αρχαιολόγος ως αποδιοπομπαίος τράγος επειδή το ατυχές, όσο και ύποπτο αυτό συμβάν συνέπεσε με την προεκλογική περίοδο. Με δεδομένο το εξαιρετικά προβληματικό καθεστώς φύλαξης της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς που επανειλημμένως έχουμε καταγγείλει, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θεωρεί απαράδεκτο να εκμηδενίζεται η προσφορά των αρχαιολόγων, να διασύρονται ανώτατα στελέχη της Υπηρεσίας και να καθίστανται έρμαια οποιασδήποτε κακόβουλης ή προβοκατόρικης ενέργειας.
Και αυτό, όταν η ευθύνη της φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων έχει ανατεθεί σε αρχιφύλακες που επιλέγονται με αυστηρά κομματικά κριτήρια από τις πολιτικές ηγεσίες, ανεξαρτήτως των προσόντων τους, αλλά και της γνώμης του αρμόδιου αρχαιολόγου διευθυντή, και όταν, εδώ και χρόνια, οι μόνιμοι αρχαιοφύλακες είναι ελάχιστοι, με αποτέλεσμα τα μνημεία να φυλάσσονται με έκτακτο προσωπικό και εκπαιδευόμενους με τα προγράμματα stage, έτσι ώστε η εκάστοτε πολιτική ηγεσία να επιδίδεται σε ένα φαύλο ρουσφετολογικό γαϊτανάκι.
Ύστερα από τα παραπάνω, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλεί την πολιτική ηγεσία να ανακαλέσει αμέσως την άδικη απόφαση κατά του διευθυντή, να διαλευκάνει πάραυτα την υπόθεση της ύποπτης «εξαφάνισης» ώστε να αποδώσει τις ευθύνες στους πραγματικούς υπαίτιους και να ασχοληθεί επιτέλους με την ουσία του προβλήματος της φύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ