Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την απορία του για την επίθεση που δέχεται από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, επειδή «τόλμησε» να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά του και ως θεσμικός φορέας να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την απορία του για την επίθεση που δέχεται από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, επειδή «τόλμησε» να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά του και ως θεσμικός φορέας να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Οργανισμού του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως και υπέρ του Δημοσίου συμφέροντος.
Είναι στους πάντες γνωστό ότι ο ΣΕΑ έδωσε μάχες τον ενάμισι τελευταίο χρόνο, ώστε το Μουσείο της Ακροπόλεως, που το πλήρωσε με το υστέρημά του ο ελληνικός λαός και το έστησαν οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού δίνοντας και την ψυχή τους, να παραμείνει δημόσιο αγαθό και όχι λάφυρο στα χέρια διορισμένων από τον εκάστοτε υπουργό. Μάλιστα, το Δ.Σ. του ΣΕΑ, για τους απεργιακούς αγώνες του Συλλόγου μας ενάντια στον οργανισμό του Μουσείου, σύρθηκε από την πολιτική  ηγεσία κατ’ εξακολούθηση στα δικαστήρια.
Η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του νόμου του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως είναι ομόφωνηαπόφαση αλλεπάλληλων Γενικών Συνελεύσεων των Αρχαιολόγων, οι οποίες είχαν δημοσιοποιηθεί και ήταν γνωστές στην πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ. Η διαδικασία της προσφυγής ξεκίνησε υποχρεωτικά μετά την πρώτη διοικητική πράξη εφαρμογής του Νόμου για το νέο Μουσείο Ακροπόλεως, δηλαδή τον ορισμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και υλοποιήθηκε από αρμόδιο νομικό γραφείο μέσα στα χρονικά όρια που ορίζει ο νόμος.
Επισημαίνουμε ότι ο ΣΕΑ, με σεβασμό απέναντι στο εμβληματικό για τον Ελληνικό Πολιτισμό μνημειακό σύνολο του ιερού βράχου της Ακροπόλεως, στην προσφορά των εργαζομένων που έφεραν σε πέρας την ολοκλήρωση της έκθεσης του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως και των επιστημόνων, εντός και εκτός του ΔΣ του Νέου Μουσείου, που εργάστηκαν για την ανάδειξη και προστασία των αρχαιοτήτων της Ακροπόλεως, παρά την αντίθεση του για το καθεστώς του ως Νομικού Προσώπου, τήρησε υποδειγματική στάση κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την τελετή των εγκαινίων, αποφεύγοντας οποιαδήποτε διαμαρτυρία.
Με απορία αλλά και λύπη ο ΣΕΑ παρατηρεί ότι η πολιτική ηγεσία αντιδρά μόνον όταν ενοχλείται η Διοίκηση του Μουσείου Ακροπόλεως, τη στιγμή που η Αρχαιολογική Υπηρεσία υφίσταται πρωτοφανή εγκατάλειψη, η δε προστασία των μνημείων αλλά και η εξυπηρέτηση του έλληνα πολίτη έχουν τεθεί, κατά γενική ομολογία, σε δεύτερη μοίρα. Οι αρχαιολόγοι περιμένουν ακόμη απαντήσεις και στοιχειώδεις ενέργειες για την θεσμική και οικονομική αναβάθμιση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του ΥΠ.ΠΟ, η διαχείριση του ΕΣΠΑ στον τομέα των αρχαιολογικών έργων από τις κατά νόμον αρμόδιες υπηρεσίες, οι «δραστηριότητες» του ΟΠΕΠ, η γιγάντωση του ΤΔΠΕΑΕ, η διάταξη για τις κομματικές επιλογές των συμβασιούχων, αλλά και τα χρονίζοντα θεσμικά και  οικονομικά αιτήματα του κλάδου αφήνουν προκλητικά αδιάφορη την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.
Ο ΣΕΑ θα συνεχίσει τον αγώνα του ώστε το Νέο Μουσείο της Ακροπόλεως, από φέουδο ημετέρων, να ενωθεί με τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως και να καταστεί σύγχρονη Ειδική Υπηρεσία του ΥΠΠΟ.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ