Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013 συνεδρίασε το Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και συζήτησε την κρίσιμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Το Δ.Σ. του Συλλόγου απασχόλησαν κατά κύριο λόγο

Προς Όλα τα μέη του ΣΕΑ

ΘΕΜΑ: «ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΤΟΥ ΣΕΑ ΣΤΙΣ 15.10.2013»

 

Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013 συνεδρίασε το Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και συζήτησε την κρίσιμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Το Δ.Σ. του Συλλόγου απασχόλησαν κατά κύριο λόγο:

 

  1. Το θέμα της έλλειψης στοιχειώδους χρηματοδότησης των υπηρεσιακών μονάδων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και ιδιαίτερα η απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τη μη καταβολή έως και σήμερα κονδυλίων για λειτουργικά έξοδα από το ΤΑΠΑ. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες του Συλλόγου και τις υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας, το πρόβλημα αυτό όχι μόνο δεν ξεπεράστηκε, αλλά τελικά –σύμφωνα με πληροφορίες– απορρίφθηκε οριστικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο η δυνατότητα χρηματοδότησης των υπηρεσιακών μονάδων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με την έκδοση ΧΕΠ από το ΤΑΠΑ!

 

  1. Η αδυναμία να προχωρήσουν με την επιβαλλόμενη ταχύτητα τα εκτελούμενα με αυτεπιστασία έργα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (προγραμματικές συμβάσεις, σωστικές ανασκαφές, έργα ΕΣΠΑ) λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί έτι περαιτέρω με τη θέσπιση έκδοσης Π.Υ.Σ. για τις απαιτούμενες προσλήψεις. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα, στην εξαιρετικά δύσκολη για τη χώρα περίοδο που διανύουμε, σε όλη την Ελλάδα να λιμνάζουν αναξιοποίητα εγκεκριμένα κονδύλια καθυστερώντας υπερβολικά τα έργα επί των μνημείων. Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το θέμα για τις σωστικές ανασκαφές, αφού δεν μπορούν –λόγω μη έκδοσης Π.Υ.Σ.– να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες προσλήψεις, με κίνδυνο να μην υλοποιηθούν οι σωστικές ανασκαφές σε οικόπεδα πολιτών, με προφανές κόστος στην εικόνα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

 

  1. Το θέμα των «διαθεσιμοτήτων» και της συρρίκνωσης του προσωπικού της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, σε συνδυασμό αφενός με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ψαλιδίζουν την αρχαιολογική νομοθεσία (λ.χ. τον επενδυτικό νόμο, σε εφαρμογή του οποίου βρίσκεται υπό έκδοση Π.Δ. που θα θεσμοθετεί το Γραφείο Αρχαιολογικών Αδειοδοτήσεων στο Υπουργείο Ανάπτυξης) και αφετέρου το –εν κρυπτώ προωθούμενο– νέο Οργανόγραμμα συρρίκνωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (βλ. συνημμένη επιστολή Δ.Σ. προς τον Υπουργό Πολιτισμού).

 

  1. Τα δημοσιεύματα περί «πιλοτικών προγραμμάτων ιδιωτικοποίησης αρχαιολογικών χώρων».

Το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α. εκτιμά ότι τα προαναφερθέντα δεν αποτελούν «μεμονωμένα περιστατικά» αλλά τμήμα ενός ευρύτερου σχεδιασμού που σκοπό έχει να διαλύσει σταδιακά την Αρχαιολογική Υπηρεσία, στερώντας της ουσιαστικά τη δυνατότητα

√ να δύναται να λειτουργεί στοιχειωδώς,

√ να παραμείνει παραγωγική υπηρεσία (με τα έργα αυτεπιστασίας) &

√ να ανταποκρίνεται στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της προς τους πολίτες.

Με τον τρόπο αυτό, καταρρακώνουν το κύρος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανάθεση του έργου της σε ιδιώτες. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι ακόμη και για την πραγματοποίηση των σωστικών ανασκαφών προβάλλεται ήδη ως «μόνη λύση» η υλοποίησή τους από εργολάβους!

 

Για το λόγο αυτό το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α. θεωρεί ιδιαίτερης σημασίας:

  1. Την επιτυχία της Ημέρας Δράσης & Προβολής του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στις 20 & 21 Οκτωβρίου.

  2. Την προγραμματιζόμενη για την Τρίτη 22 Οκτωβρίου (αμφιθέατρο ΕΑΜ, 12 μ.) συνέντευξη τύπου του Δ.Σ., όπου θα παρουσιαστεί με στοιχεία η προαναφερθείσα πολιτική επιλογή διάλυσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και οι ήδη ορατές αρνητικές επιπτώσεις της στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, την τοπική ανάπτυξη και την ανεργία.

  3. Την καθολική αντίδραση του Συλλόγου στον σχεδιαζόμενο νέο Οργανισμό συρρίκνωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, το σχέδιο του οποίου, εάν δεν παραδοθεί άμεσα από την πολιτική ηγεσία, ο Σ.Ε.Α. θα προβεί σε κινητοποιήσεις.

  4. Τη συμπαράσταση στους συναδέλφους του ΥΠ.ΠΟ.Α. που απειλούνται με διαθεσιμότητα και την αμέριστη βοήθεια του Συλλόγου στις όποιες δικαστικές ενέργειες προβούν. Καλούμε τους συναδέλφους Διευθυντές να παράσχουν κάθε βεβαίωση στους προς διαθεσιμότητα συναδέλφους μας για το ότι είναι απολύτως απαραίτητοι για τη λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και για το γεγονός ότι οι απολύσεις τους είναι αντίθετες προς το Σύνταγμα.

  5. Την εντατική ενασχόληση του ΣΕΑ το επόμενο διάστημα με το ζήτημα της αναγνώρισης όλης της προϋπηρεσίας των συναδέλφων που διανύθηκε σε έργα ανασκαφών, αναστηλώσεων, μουσείων, πολιτιστικών οργανισμών κ.λ.π και δεν έχει αναγνωριστεί ως πραγματική δημόσια υπηρεσία. Για το σκοπό αυτό θα επικαιροποιηθεί το σχετικό υπόμνημα και θα επιδιωχθεί συνάντηση με τους νομικούς συμβούλους του Υπουργού, με μόνο θέμα την ρύθμιση του θέματος αυτού.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ